Neste destinasjonen for den over 43 år gamle boreriggen er et verft i Tyrkia. Der skal riggen demonteres og metallet omgjøres til skrapjern.

– Vi så ikke noe fremtid for riggen. Det var i tredje kvartal 2018 at vi tok beslutningen om at «Bredford Dolphin» skulle ut av opplag og slepes til et verft i Tyrkia for skraping. Årsaken til at vi har besluttet å ta dette skrittet, er at det vil være for dyrt å oppgradere riggen slik den kunne får tilbake sertifikatene sine, sier finansdirektør Hjalmar Korgseth Moe i Dolphin Drilling.

Bygd i 1976

Mandag formiddag ankom fire slepefartøyer området utenfor Angholmen i Fedafjorden hvor den over 43 år gamle riggen har ligget i opplag siden høsten 2015. Da startet de siste forberedelsene om bord på riggen før den tidligere arbeidshesten kan slepes ut Fedafjorden og ut i Nordsjøen og ferden videre gjennom Gibraltarstredet og inn til Tyrkia.

Før «Bredford Dolphin» ble lagt i opplag i Fedafjorden, hadde den frem til 2007 i hovedsak jobbet på britisk sektor av Nordsjøen. De siste årene før riggen ble ført inn utførte den noen oppdrag i norsk sektor.

Fortsatt for mange rigger

Sist boreriggen ble sertifisert var i 2012. Dette var omtrent samtidig med fallet i leteaktiviteten globalt begynte å svikte.

Etter at sertifikatene gikk ut i 2017, har Fred. Olsen Energy og Dolphin Drilling AS vurdert hva som ville bli den gamle arbeidshestens skjebne. Svaret kom i oktober i fjor da eierne besluttet at riggen skulle sendes til resirkulering.

– Det er for tiden noe bedring i riggmarkedet, men det vil aldri bli slik som det var rundt 2013 og 2014, da vi hadde en topp. Over 100 rigger har siden 2013 blitt skrapet, og det er forventet at det fortsatt vil bli skrapet flere rigger i tiden fremover, forteller Krogseth Moe.

Fred. Olsen Energy og Dolphin Drilling AS eier også boreriggene «Borgland Dolphin» og «Byford Dolphin» som ligger i opplag i Rosfjorden.