– De sprekeste elevene gikk helt fra Heskestad til en klippe mot storhavet der Varnes fyr ligger med overveldende utsikt. Målet for dagen var en sosial og faglig skoledag for alle ferske ungdomsskoleelver i Farsund, på nordvestspissen av Lista, skriver Bjørn Vikøyr, som var naturguide på turen, i en e-post til Lister24.

Henriette Skjæveland, leder i Norsk fyrforening, som fortalte om helten Ingeborg los.

Et strålende sensommervær gjorde det nok vanskelig å forestille seg hvordan det var i dette værutsatte området, da 28 år gamle Ingeborg Osmundsdatter reddet 29 personer på dampskipet Neptune fra forlis, en høstdag for ca. 170 år siden.

Det bodde en fyrvokterfamilie på Varnes fyr fram til 1950, da det ble satt opp en automatisk fyrlykt.

– Er det mulig at de flyttet et helt hus fra det avsidesliggende Varnes til Borhaug? Hvorfor gjorde de det?, spurte elevene.

De sprekeste elevene gikk helt fra Heskestad til en klippe mot storhavet der Varnes fyr ligger med overveldende utsikt. Foto: Privat

Vokste opp langt fra folk

Alf Benjamin Hansen (86) fortalte hvordan det var å vokse opp i det vesle huset her i Hessvika, langt fra folk. Det rundt 200 år gamle huset ligger på ei hylle under den 75 meter høye og steile Åsen.

– Siden han hadde to søstre og syv brødre, var det alltid noen å leke med. Noen av elevene rykket til da Alf fortalte at han i 7-8 årsalderen måtte slippes gjennom et høyt piggtrådstengsel med skarpt bevæpnede vakter for å gå videre en time på bakkete sti gjennom skogen, for å komme på skolen i Heskestad. Mange av elevene lo da Alf fortalte at storebrødrene noen ganger skyldte på vaktene når de kom for seint på skolen, skriver Vikøyr

Melk fikk de fra den ene kua de hadde. Penger tjente de ved å selge fisk i Kirkehamn på Hidra. Det gjorde sterkt inntrykk da Alf fortalte at en av sauene, ble sprengt av en mine bare noen få meter fra huset.

– Ja, tyskerne var inne i huset, svarte Alf på spørsmål fra en av ungdommene.

– Noen av dem var greie, la han til.

Flere av elevene kjente historier fra oldeforeldres liv under krigen.

Åttendeklassinger i Farsund kommune hadde en skoledag utenom det vanlige på Varnes i Farsund. Foto: Privat

60 år gammel selje

– Hvor gammel er dette treet? spurte en av elevene da vi sto under ei ca 10 meter høy mangestammet selje.

– Jeg tror cirka 60 år, svarte Bjørn Vikøyr som var naturguide på turen, og fortalte at seljen er ett av de første trærne som blomstrer allerede i april.

– Den er derfor svært viktig for blant annet bier og humler. Denne seljen fikk trolig vokse opp etter at husdyrene forsvant og folket her ute flyttet for ca. 50 år siden. En humle har mer enn 150 vingeslag i sekundet og kan bære sin egen vekt av pollen på ryggen, legger han til.

– Våre forfedre har brent for å skape godt beite i slike lyngheier som dette i 5000 år. Takket være sauene til Øystein Gilja og at en del sitkatrær er hogd, er det fremdeles fine åpne lyngheier på Varnes, påpeker Vikøyr.

Elevene grillet også pølser på bålpanna i Svendsvika, og noen koste seg med å hoppe på steiner i sjøkanten. Dagene er et spleiselag mellom Farsund kommune og Utvalgt kulturlandskap Vest-Lista.

Elever i Svendsvika. Foto: Privat