– Vi reagerer på at dørene lukkes i en så alvorlig sak som denne, og har derfor påklaget avgjørelsen. Lovens hovedregel er åpne dører. Det har dessuten vært praksis i Lister tingrett at pressen får være til stede også i saker som går for lukkede dører. Det har vi flere eksempler på blant annet i sedelighetssaker som denne. At man velger en annen linje i denne saken er uforståelig, sier ansvarlig redaktør i regionavisen Lister, Svein Morten Havaas.

Den formelle klagen er sendt til Listet tingrett - med ønske om at den videresendes til Agder lagmannsrett dersom avgjørelsen om å utestenge pressen fra hovedforhandlingen ikke blir omgjort.

– Vi har ikke til hensikt å grafse i detaljer i denne saken. Pressens Vær varsom-plakat gir nødvendige anvisninger for hvordan publisering skal skje. Disse etiske retningslinjene vil vi følge - også i denne saken, sier Havaas.

Redaktøren viser i klagen til at Dommerforeningens utvalg i en håndbok har pekt på at det sjelden er behov for å utelukke pressen fra straffesaker.

– Pressen har et samfunnsansvar. I denne saken er tiltalte underlagt forvaringsinstituttet etter å ha blitt dømt for flere alvorlige seksuelle overgrep. Nå er han tiltalt for flere tilsvarende tilfeller. Omtale av en slik sak ligger selvsagt innenfor vårt samfunnsoppdrag. En slik dekning har blant annet en allmennpreventiv virkning. Derfor håper og tror jeg at retten vil lande på at de omgjør sin beslutning, avslutter Svein Morten Havaas.