– Jeg har ikke fått tenkt så voldsomt på akkurat hva som skjer til våren. Etter at beslutningen ble tatt, så var det tilbake i full jobb som rådmann, en jobb som egentlig tar all kapasiteten min. Men det blir spennende å ta over som banksjef, og jeg gleder med selvfølgelig til det, sier Vidar Torsøe.

Det har vært en spennende jobb, men også en krevende posisjon.

HAN STARTET i rådmann-jobben i Farsund i mars 2015, og i midten av april 2018 tar han altså over jobben som banksjef i Kvinesdal sparebank etter Svein Hermansen, som går av med pensjon. Årene som rådmann beskriver han som både hektisk og lærerikt.

– Det har vært en spennende jobb, men også en krevende posisjon. Det er mye å sette seg inn i og ha kontroll på, men det har vært tre veldig interessante år for min del, sier Torsøe.

I april forlater Vidar Torsøe jobben som rådmann i Farsund for å bli banksjef i Kvinesdal sparebank. Foto: Olav Hoel

– Hva sitter du igjen med etter disse årene?

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av en kommuneorganisasjon som er kompetent og som ønsker å bidra til vekst og utvikling. De står på hver eneste dag for å skape best mulig tjenester for alle som bor og virker i kommunen. Jeg sitter også igjen med et inntrykk av lokalpolitikere som er genuint interessert i å utvikle kommunen til et bedre sted å bo og leve i, og som virkelig deltar i utviklingen. Som rådmann blir du kjent med kommunen på en unik måte siden man kommer bort i mye forskjellig, sier Torsøe.

Etter tre år på rådhuset i Farsund, bytter Vidar Torsøe i april ut Husan med banklokalene til Kvinesdal sparebank. Foto: Olav Hoel

HAN BLE kontaktet av et hodejegerfirma i starten av desember angående den ledige stillingen som banksjef i Kvinesdal sparebank. Her ble han oppfordret til å søke dersom dette var en jobb han kunne tenkt seg. Etter å ha tenkt seg godt om, bestemte han seg i midten av desember for å takke ja til jobben i Kvinesdal. Han legger ikke skjul på at det blir vemodig å forlate Husan.

– Samtidig er ikke dette noe jeg søker meg vekk fra, men en mulighet som kom til meg og som jeg falt ned på at jeg hadde lyst til å gå videre med. Kommunen er en flott organisasjon med flotte folk, og jeg ser på dette som en spennende og givende arbeidsplass hvor det er meningsfullt det man jobber med. Men alt har sin tid, sier Torsøe.

– Føler du at du har store sko å fylle etter Svein Hermansen?

– Jeg har ikke kjent så godt til banken tidligere, men har selvfølgelig fått lest meg litt opp og inntrykket mitt er at dette er en bank som står seg veldig godt. Uten at jeg kjenner skostørrelsen til Svein, så får vi prøve så godt vi kan og ta banken videre, sier Torsøe.

Han er utdannet som siviløkonom fra BI og statsautorisert revisor ved Norges Handelshøyskole, og har blant annet jobbet både i revisjonsselskapet KPMG og Sandnes sparebank. Da han ble rådmann i Farsund i mars 2015 kom han fra en direktørjobb i SpareBank 1 SR-bank. Han har derfor god kjennskap til bransjen han går inn i til våren. Samtidig ser han likhetstrekk fra jobben han kommer fra.

– I en lokal sparebank som det her er snakk om, har den også elementer av det samme som en kommune driver på med i den forstand at banken i stor grad er eid av kundene. Det er stort sett personer som bor eller virker i eller rundt kommunen, så det er lokal vekst og verdiskapning som virkelig tiltrekker. Jeg er ganske overbevist om at erfaringen min som rådmann også vil gjøre meg bedre i stand til å lede enn bank enn for bare få år siden, sier Torsøe.

Vidar Torsøe trives i jobben på Husan. Her er han i samtale med Gry Stålesen (nærmest til høyre) og Linn Johannessen. Foto: Olav Hoel

VIDAR TORSØE er født og oppvokst på Svenevik i Lyngdal, og er den midterste i en søskenflokk på tre. Oppveksten beskriver han som fantastisk med både båtliv og og idrettsliv. Men i en alder av fire år i 1977 mistet han faren i en helikopterstyrt i Nordsjøen.

– Han var på Alexander Kielland-plattformen, og jeg mener det skjedde på vei ut. Jeg husker fortsatt da telefonen ringte den dag i dag. På godt og vondt, så var jeg relativt liten da, slik at jeg fikk en naturlig oppvekst uten faren min. Moren min gjorde en stor innsats med å oppdra tre gutter alene gjennom store deler av livet. Det har nok blitt mye kjøring, henting og bringing, tilrettelegging, matlaging og klesvask på henne, sier Torsøe.

– Har dette preget deg på noen måter?

– Det er jo umulig å si i den forstand at jeg ikke vet alternativene. Det har sikkert preget meg noe, men på hvilken måte er vanskelig å si. Man ønsker jo selvsagt å vokse opp med begge foreldrene, så det er jo ingen ønskesituasjon, sier Torsøe.

Vidar Torsøe har trivdes godt på Husan, men ser frem til nye utfordringer i Kvinesdal sparebank til våren. Foto: Olav Hoel

ETTER OPPVEKSTEN i Lyngdal har han bodd på både Østlandet og Vestlandet på grunn av jobb og studier. Nå har familien på fem slått seg ned i kaperbyen, hvor de har bodd de siste 12 årene.

– Her bor jeg sammen med tre aktive gutter og ei aktiv kone med familie rundt. Vi trives og har det travelt i Farsund, og koser oss her, noe vi har tenkt å fortsette med, sier Torsøe.

Som rådmann er man jo på en måte alltid på jobb.

– Hva er det som opptar deg når du ikke er på jobb?

– Som rådmann er man jo på en måte alltid på jobb. Jeg har som sagt tre aktive barn, så det gå i å følge opp dem og bidrar litt som hjelpetrener for fotballaget til eldstemann på 12 år. Ellers er det oppussing i huset hjemme. I tillegg har vi hytte i Spindsfjorden som vi er glade i å være på og holde på med ting der. Jeg skulle gjerne hatt mer tid til å pleie noen vennskap, så jeg får se om ikke jeg får skjerpet meg litt på det i fremtiden. Det å være rådmann er en litt altoppslukende tilværelse, sier Torsøe.

SELV HAR HAN også spilt fotball.

– Hoveddelen spilte jeg i Lyngdal. Jeg hadde ei bestemor som bodde rett ved siden av stadion i Lyngdal, noe som var veldig praktisk for meg som til tider bodde på stadion når det gjaldt å spille fotball. Jeg var veldig glad i å trene, og hadde en stor omgangskrets som likte det samme. Det første året på videregående gikk jeg i Oslo på Wang Fotballgymnas. I tillegg spilte jeg et par år til på Lyngdal og også ett år for FIL før jeg flyttet østover for å jobbe. Nå blir det derimot mer «voksenaktiviteter» med jogging og sykling. Jeg er veldig glad i å sykle, vi har ypperlige forhold for det i Farsund, sier Torsøe.

– I tillegg har du deltatt på Farsund Maraton noen ganger?

– Det har jeg gjort, og det er noe jeg har tenkt å fortsette med. Jeg regner med at hele kommunen er sitt ansvar bevisst og stiller opp på både på Farsund Maraton og andre arrangement. Det fortjener virkelig alle ildsjelene, sier Torsøe.