Lister tingrett har dømt kvindølen til 45 dagers betinget fengsel for vold mot politiet, fysiske krenkelser mot en ansatt ved psykiske helsetjenester i Kvinesdal kommune, brudd på besøksforbud, forulemping av deltakere på et Grethe Roede-kurs og besittelse av 0,7 gram hasj.

Rusbehandling

Dommer er gjort betinget på særvilkår om at 59-åringen gjennomfører et ni måneder langt behandlingsopphold på en behandlingsinstitusjon tilhørende Blå Kors. Dette utfallet er i tråd med hva både mannens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, aktor Kaja Michaelsen og et vitne i enhet for psykisk helse i Kvinesdal kommune mener er det beste både for domfelte selv og samfunnet.

– Retten viser til tiltaltes langvarige rus- og alkoholavhengighet, og til at han nå for første gang har vist vilje til å la seg behandle og å bli rusfri. Han fremstår motivert for et liv uten rus og alkohol, som retten legger til grunn er hovedårsaken til at han begår straffbare handlinger, heter det i dommen som er skrevet av rettens leder, konstituert sorenskriver Hilde K. Sakariassen, som hadde Hans Gregers Aarenes og Marianne Lundegaard med seg som sivile meddommere.

Han fremstår motivert for et liv uten rus og alkohol, som retten legger til grunn er hovedårsaken til at han begår straffbare handlinger.

Det vises til at han i tillegg til egen vilje, har støtte fra både egen kommune, familie og behandlingsinstitusjonen han har fått plass på.

Uten de sterke personlige hensynene og tiltaltes rehabiliteringssituasjon ville straffen blitt rundt 45 dagers fengsel i denne saken.

Vold mot politi

Alle forholdene som omhandles i dommen ble begått fra 13. november 2018 til 14. januar 2019 - en periode da tiltalte var destruktiv etter å ha mistet sin rett til LAR-behandling og subutex på grunn av sidemisbruk. Han taklet dette svært dårlig og selvmedisinerte seg med blant annet mye alkohol. Han ble destruktiv og suicidal av dette.

Det bærende tiltalepunktet gjelder en hendelse torsdag 3. januar i år. I forbindelse med at tiltalte skulle fremstilles for legevakten slo og sparket han to polititjenestemenn. Han fremførte også drapstrusler mot politimennene og spyttet på en av dem. Den ene spytteklysen traff tjenestemannen i ansiktet. Retten har lagt avgjørende vekt på forklaringen fra den ene politimannen og mener det ikke er tvil om at 59-åringen forholdt seg som beskrevet i tiltalen, selv om han selv ikke husker dette.

Besøksforbud

Dommen omfatter også forulemping av en ansatt ved det psykiatriske dagsenteret i Kvinesdal 13. november i fjor. 59-åringen ble snakket til av en ansatt fordi han brøt forbudet mot å mate endene ved inngangen til senteret. Han ble da hissig og sint og kom med ukvemsord mot den ansatte. I tillegg dyttet og skubbet han henne bakover. Den ansatte ble også dultet i ansiktet.

59-åringen ble ilagt besøksforbud etter denne hendelsen. Dette overholdt han ikke. Det samme gjaldt et besøksforbud han ble ilagt 18. september i fjor mot en annen kommunalt ansatt. Dette besøksforbudet ble brutt både ved at han sendte SMS og tok direkte kontakt med den ansatte.

Trodde det var terror

Mandag 14. januar i år tok 59-åringen seg inn på et Grethe Roede-kurs i Kvinesdal menighetssenter. Kursdeltaskerne fryktet først at det var snakk om terror, ifølge vitneforklaringen til en av deltakerne. Ifølge vitnet skal tiltalte ha brølt og ropt og sagt noe om at hun skulle drepe de som var i rommet og at han skulle sende svartingene til helvete.

En som kjente tiltalte fra før fikk roet ham ned. Han ga seg da og gikk ut. Deltakerne låste deretter døra og gikk fra kurset. Vitnet har forklart både i retten og til politiet at episoden var fryktelig ekkel og at hun ble redd.