– Her skal vi bygge noe utrolig spennende, sier Tor Henning Ramfjord til Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Ramfjord er tidligere toppsjef i National Oilwell Varco og vil i fremtiden bli sjef for det nye selskapet som har kjøpt opp den 70 år gamle mandalsbedriften.

Det er milliardærene og investorene bak Global Ocean Technology (GOT), Endre Glastad fra Farsund og Leif Hübert fra Søgne, som kjøper opp det aller meste av hjørnesteinsbedriften i Mandal.

– Oppbemanning

Handelen inkluderer hovedselskapene Båtservice ITC, Contracting og 70 prosent av aksjene i fiskebåtverftet Skogsøy Båt.

Bjørn W. Fjellhaugen, direktør for Båtservice, mener oppkjøpet er svært positivt.

– Det betyr at driften går videre, og at det i stedet for nedbemanning blir oppbemanning. Vi har bygd dette opp stein for stein, og har aldri tidligere hatt en rik onkel, sier Fjellhaugen til Lindesnes. Han understreker at Båtservice Holding, som består av lokale investorer og ansatte som eiere, vil leve videre.

Nye planer: På seks syv år har Båtservice-konsernet gått fra 450 til rundt 150 ansatte. Salget til Global Ocean Technology sikrer videre nedbemanning. – Fremfor ytterligere nedbemanning blir arbeidsplassene sikre, sier Bjørn W. Fjellhaugen, direktør for Båtservice. Selv skal han drive Båtservices utenlandske datterselskaper videre. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi kjøper ingen aksjer i Holding – vi kjøper tre datterselskaper, teknologi pluss eiendommen fra dem, forklarer Ramfjord ovenfor Dagens Næringsliv.

Viderefører selskapene i utlandet

Fjellhaugen skal selv videreføre det som er igjen av Båtservice – datterselskapene i Iran og Tyrkia. Den norske virksomheten vil ta det nye selskapsnavnet Global Ocean Technology.

– Hvordan kom oppkjøpet i stand?

– Helt merkelig egentlig. Vi fikk bort Tor Henning Ramfjord for å se på mulighetene til å utvikle oss videre. Da vi solgte inn fremtidstankene tente Ramfjord på ideene, sier Fjellhaugen.

Hva GOT har gitt for Båtservice er foreløpig ukjent, men handelen inkluderer Båtservices 41 mål store eiendom på Gismerøya utenfor Mandal.

Produksjonssjef i Skogsøy Båt, Bjørnar Mydland, tror de ansatte vil merke det positivt.

- Jeg mener det er kjempepositivt for Båtservice, som har slitt i motbakke. Nå får man et løft her, som vil gi ringvirkninger i hele byen. De ville jo ikke investert her, dersom de ikke hadde troa på det. Det er kjempepositivt at det kommer noen som vil satse og investere her, sier Mydland.

– Skal fortsatt bygge båter

Slik ser Ramfjord for seg fremtiden:

– Vi skal fortsatt bygge båter i aluminium slik Båtservice har gjort i en årrekke med stor suksess. Men vi skal primært være teknologi- og kompetansedrevet og ikke primært et verft, sier Ramfjord.

Ny sjef: Tor Henning Ramfjord blir sjef for Global Ocean Technology som har kjøpt om Båtservice i Mandal. Foto: Global Ocean Technology

Han vil ikke ut med kjøpesummen.

– Jeg mener det er viktig å opprettholde skipsbygging på Sørlandet, for det er ikke så mye igjen av det i landsdelen. Jeg tror de ansatte vil merke dette positivt, sier Ramfjord.

Ovenfor Dagens Næringsliv sier Ramfjord at hans første oppgaver blir å bygge kultur og finne de riktige menneskene til å bygge opp et nytt stort industrikonsern.

GOT ble etablert i fjor høst, og går etter oppkjøpet av Båtservice fra 10 til 130 ansatte.