2018 blir et travelt år for Statnett-prosjektene i Kvinesdal og Sirdal. Det slås fast i en henvendelse fra Statnett til Lister24 fredag.

Det pågår et omfattende arbeid med å bygge nye kraftledninger fra Kvinesdal til Lysebotn. Det er to prosjekter, hvor det ene har ansvaret for å bygge kraftledning fra Kvinesdal til Ertsmyra, og det andre fra Ertsmyra til Lysebotn. Begge ledningene er planlagt ferdigstilt i år.

– Dette året blir kanskje det året med flest aktiviteter som utføres samtidig i Vestre korridor, sier prosjektleder Nils Sirnes i Statnett. Foto: Statnett/Trond Isaksen

Oppgraderer

– Vi har mye å gjøre i 2018, og dette året blir kanskje det året med flest aktiviteter som utføres samtidig i Vestre korridor, sier prosjektleder Nils Sirnes i Vestre korridor-prosjektet.

Vestre korridor er en fellesbetegnelse for sentralnettet på Sør-Vestlandet, og berører fylkene Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland. Statnett ønsker å spenningsoppgradere Vestre korridor, fra nåværende 300 kilovolt til 420 kilovolt, i tiden frem mot 2021. Du kan lese mer om Vestre korridor på Statnett sine sider her.

Viktige deler av arbeidet må vi gjøre når strømmen er koblet ut i de ledningene som allerede fører strøm

Målet er at de nye stasjonene Statnett bygger i Kvinesdal og på Tonstad skal settes i drift mot slutten av året. Mye skal på plass før den tid. Ifølge Statnett må elektroarbeidene på stasjonene bli ferdige, eldre ledninger på stasjonene i Feda og Tonstad skal kobles om, og nye ledninger må bli bygget ferdig før de to nye stasjonene Kvinesdal og Ertsmyra kan settes i drift.

Kobler ut strømmen

– Viktige deler av arbeidet må vi gjøre når strømmen er koblet ut i de ledningene som allerede fører strøm. I disse såkalte «utkoblingsvinduene» gjelder det å være effektive, da tiden vi har til å jobbe uten strøm er begrenset, opplyser Sirnes.

Å bygge kraftledninger innebærer ofte bruk av helikopter, og helikoptertransport er væravhengig. Foto: Statnett/Woldcam

Statnett forklarer «Utkoblingsvindu» slik: «Strømmen i en ledning blir koblet ut i en periode, slik at nødvendig arbeid kan bli gjort. Dette betyr ikke at noen er uten strøm når arbeidet foregår, men at et område for eksempel får strøm fra andre ledninger i en kortere periode, eller at den aktuelle ledningen blir koblet ut når forbruket er mindre».

Nytt kraftsystem

De fleste høyspentledningene som i dag er koblet til stasjonene i Feda og Tonstad skal legges om og kobles til de nye stasjonene, henholdsvis Kvinesdal og Ertsmyra.

– Omleggingen av ledninger til Kvinesdal stasjon legger til rette for en gradvis sanering av 300kV-koblingsanlegget i Feda. Etter hvert som stasjonene og ledningene i Vestre korridor blir koblet sammen vil de danne et nytt og mer effektivt kraftsystem, og forsyningssikkerheten på sør-vestlandet blir bedre. Sentralnettet vil være klart for tilkobling av mer fornybar produksjon og de nye sjøkablene til Tyskland og England kan kobles på, heter det fra Statnett.

Ertsmyra-stasjon blir et sentralt knutepunkt i kraftsystemet Foto: Statnett