Søndag kveld holder nemlig den mangeårige organisten i Kvinesdal menighet en lanseringskonsert for sin nye plate «Musikken og folket» i Kvinesdal kirke. Kvelden markerer også at Eftestøl takker av som organist ved årsskiftet.

– At det er et utstrakt punktum innebærer at jeg ikke slutter formelt før 31. desember. Jeg skal spille både til gudstjenester og andre kirkelige handlinger frem til da, sier Sverre Eftestøl, som har vært ansatt i Kvinesdal menighet i 40 år.

AT HAN NÆRMER SEG pensjonsalder spiller inn. Men det var flere faktorer som gjorde at konserten holdes søndag. Først og fremst at platen er ferdig produsert.

– Jeg fant ut at det var en god måte å takke av på, sier Eftestøl, som skal fortsette i sin andre jobb som kulturskolerektor i halv stilling fremover. I tillegg har han ulike prosjekter på gang - først og fremst innen komponering.

At det skulle bli 40 år trodde jeg ikke da jeg kom hit.

– At det skulle bli 40 år trodde jeg ikke da jeg kom hit. Men jeg har trivdes godt, har hatt gode arbeidsforhold og fått lov til å utfolde meg musikalsk. Det har vært ei rik og flott tid, sier Sverre Eftestøl om tiden i Kvinesdal menighet.

– Det har vært ei rik og flott tid, sier Sverre Eftestøl om tiden som organist i Kvinesdal menighet. Foto: Privat

DET ER FØRST OG FREMST søndagens arena, Kvinesdal kirke, som har vært hans arbeidssted. Men menighetens to organister har også utfylt hverandre.

– Jeg har selvsagt spilt i alle kirkene og kapellene vi har. Og har et spesielt forhold til Netlandsnes kapell, der jeg er både døpt og konfirmert. Det er alltid noe eget med stedet du har vokst opp, sier organisten.

Kvinesdal kirke har imidlertid det instrumentet som kan rettferdiggjøre musikken han nå har spilt inn. Derfor ble det kirkerommet naturlig å velge til lanseringskonserten.

KIMEN TIL det som nå er blitt «Musikken og folket» ble skapt på en tur Eftestøl hadde til London for noen år tilbake. Der kom han i kontakt med særegne engelske folketoner fra 1500- og 1600-tallet, og ble utfordret til å tilrettelegge disse for orgel.

– Jeg tok utfordringen, og da jeg fikk statsstipend fra Norsk kulturråd, var prosjektet i gang. Resultatet på denne platen er derfor komposisjoner som bygger på seks norske og seks engelske folkedanser og melodier, sier Eftestøl, som både er komponist og utøver på platen.

De norske komposisjonene inneholder arrangementer og melodier fra Vest-Agder, mens de engelske bygger på folkelig musikk som ble brukt til dans.

I første omgang ble musikken gitt ut i papirformat på Norsk musikkforlag i 2017. Nå er også det hele gjort tilgjengelig for allmennheten gjennom plateinnspillingen.

Den landskjente lyriker og forfatter Paal-Helge Haugen leser på søndagens konsert. Foto: Pressebilde

PÅ SØNDAGENS konsert vil lyriker og forfatter Paal-Helge Haugen delta.

– Han er landskjent og er en av de største lyrikerne vår generasjon har fostret. Et stort navn. Paal-Helge har spesialskrevet et dikt til platen. Det skal han lese på konserten - i tillegg til noe fra tidligere produksjon, sier Eftestøl.

Han er landskjent og er en av de største lyrikerne vår generasjon har fostret.

Komponisten og organisten fra Kvinesdal er svært begeistret for diktet Haugen har forært ham i anledning platen.

– Det heter «Musikkens gjenkomst» og handler om de store tingene i livet - inkludert musikk. Det er sjeldent bra, mener Sverre Eftestøl.

MANGEÅRIG samarbeidspartner Oddbjørn Stakkeland bidrar også på konserten - med spill på piano og trompet.

– Vi to skal også spille firhendig. Og jeg skal i tillegg spille noe på min selvlagede cembalo, sier komponisten.

Hans kone Martha har takket ja til å være kveldens konferansier.

– Det er ikke all verden som skal sies, men hun skal i hvert fall ønske velkommen, sier Eftestøl.