Tillatelsen, som er gitt etter forurensningsloven paragraf 11, omfatter også mellomlagring av massene ved Pelledammen i påvente av avgjørelse fra Miljødirektoratet vedrørende sluttdisponering utenfor godkjent mottak

Det omsøkte tiltaket er altså et pilotprosjekt for å begrense utlekkingen av metaller fra avgangsmasser fra den nedlagte gruveaktiviteten på Knaben. Vilkårene for tillatelsen er blant annet satt med hensyn til miljøovervåkning.

Bakgrunn

Bakgrunnen for saken er at gruvedriften på Knaben, som ble avsluttet i 1973, førte til stor tilførsel av avgangsmasser i form av sand til Knabeåna og Kvina. Disse avgangsmassene inneholder forhøyede konsentrasjoner av molybden, kobber og jern, og medfører i dag en kontinuerlig utlekking av metaller til vassdraget. Knabensanden har også forårsaket forringelse av habitater for fisk og bunndyr i vassdraget.

I samarbeid med Fagråd for fisk i Kvina startet kraftselskapet i 2007 et arbeid med å kartlegge utlekking av sedimenter fra deponiene på Knaben. Etter at det i perioden 2010 til 2012 ble gjennomført sikringstiltak på Knaben under ledelse av Kvinesdal kommune med statlige midler, ble lekkasjene fra deponiene på Knaben brakt under kontroll. I forbindelse med revideringen av konsesjonsvilkår har Sira-Kvina kraftselskap hatt fokus på å fremskaffe ytterligere informasjon om knabensedimenter avsatt nedover i vassdraget, med særlig fokus på erosjonsutsatte avsetninger. Per dags dato skal det være kartlagt cirka 500.000 kubikkmeter knabensedimenter i Knabeåna og Kvina.

Tiltaksplan

Tiltaksplan for fjerning av knabensedimenter foreslår fem tiltaksområder: Pelledammen (ca. 8.500 kubikkmeter), Knabehylen (ca. 10.000 kubikkmeter), Nordbøbassenget (ca. 65.000 kubikkmeter), Hellebassenget (ca. 3.900 kubikkmeter) og Narvestadbassenget (ca. 11.500 kubikkmeter).

– Den mest effektive og skånsomme metoden for fjerning av forurenset sediment er pumping av masser fra vassdraget til sandbruksområder med dredgepumper. På grunn av usikkerhet i forhold til kostnader og funksjonalitet vurderes også konvensjonelle metoder som gravemaskin og dumper. For å teste forskjellige tiltaksmetoder har Sira-Kvina kraftselskap foreslått et pilotprosjekt ved Pelledammen (ca. 4.000 kubikkmeter) og Nordbøbassenget (ca. 4.000 kubikkmeter). Pilotprosjektet vil hovedsakelig gå ut på teste mulighetene for å bruke slamsuging/pumping med «edderkoppgraver» påmontert pumpe. Pilotprosjektet er planlagt gjennomført i løpet av juni/juli 2018, skriver Fylkesmannen videre.

Samtidig påpekes det at en tillatelse etter forurensningsloven forutsetter at tiltaket er avklart med aktuell kommune etter plan- og bygningsloven.