Det melder direktoratet på sine nettsider fredag. De har tidligere gått ut og bedt folk slutte å ringe etter at nødtelefonen 113 har opplevd stor pågang med spørsmål om viruset.

Nå opprettes informasjonstelefonen med nummer 815 55 015 for å avlaste medisinsk nødtelefon.

Ber folk lese seg opp først

Helsedirektoratet oppfordrer imidlertid folk å lese seg opp på informasjon som finnes på nett før de ringer.

– Det ligger mye informasjon om koronavirus både på www.helsenorge.no og på Folkehelseinstituttets nettside www.fhi.no. Vi oppfordrer derfor folk til å se om de finner svar på det de lurer på der først. De som ikke finner den informasjonen de trenger der, kan ringe informasjonstelefonen, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør for kvalitet og forløp i Helsedirektoratet, til nettsidene.

– Det har naturlig nok vært en stor pågang av spørsmål fra folk til både oss, Folkehelseinstituttet og helsetjenesten om det nye koronaviruset. Torsdag opplevde medisinsk nødtelefon 113 så stor pågang med spørsmål om korona at folk med alvorlige sykdommer ikke kom gjennom. Derfor har vi opprettet denne informasjonstelefonen, sier Torgersen.

Oppfordringen til folk som tror de kan være smittet av korona er å ringe fastlegen eller legevakten på 116117.

Fem nordmenn smittet

«Det er viktig at folk som tror de kan være smittet, ikke møter opp hos legen, eller på legevakten, men blir hjemme og tar kontakt på telefon», melder Helsedirektoratet og legger til at hvis det er snakk om alvorlig og akutt skade eller sykdom, skal nødtelefonen 113 ringes.

Ifølge NRK har nå fem nordmenn fått påvist smitte av viruset. Fire av dem befinner seg i Norge.

«Det sitter personer i hjemmekarantene i minst ti norske fylker. Sykdommen sprer seg til stadig flere land, og over 2800 mennesker er døde», skriver NRK.