MANDAL – Vi mener det er et stort marked for golfsimulatorer. Golf blir bare større og større, og med en slik golfsimulator kan man holde svingen ved like på vinterstid, sier Nilsen.

Sammen med Petter Tofte Sørensen startet Nilsen selskapet Caddyshack i 2016, et selskapsnavn som stammer fra den amerikanske spillefilmen med samme navn fra 1980.

På Bergesletta, ved boligen til Nilsen, har duoen investert opp mot en halv million kroner for å bygge demonstrasjonsrom som er innredet med en ny type golfsimulator.

Videreutviklet software

– Omtrent alt innen golfsimulatorer kommer fra USA, men vi er de første som importerer disse nye typene fra Asia. Simulatorene har en software som er helt ny i Norge, som vi har utviklet i samarbeid med leverandøren i Korea. Vi har også satt opp maskinene selv, og oversatt golfprogrammet til norsk, forteller Nilsen, som opprinnelig er trailersjåfør, men som også har utdanning innen IKT.

Valgmuligheter: Ruben Nilsen gjør sine valg før han starter golfsimulatoren. Han har blant annet mer enn 50 baner å velge mellom. Foto: Espen Sand

En simulator har en prislapp på 250.000 kroner og oppover, og er ifølge Nilsen så velutviklet at maskinen vil oppfatte golfslaget nærmest identisk. Man slår golfballen mot et lerret og ballen oppfører seg omtrent slik den ville gjort i virkeligheten.

Virkelighetsnært

I demorommet på Berge tar han frem driveren og slår et slag med full kraft. Golfballen fyker over 200 meter inn i den sommergrønne grafikken på skjermen.

To høyhastighetskameraer og infrarødt lys registrerer køllens hastighet og vinkel, og måler opp mot 10.000 rotasjoner i minuttet.

– Det blir som å slå et slag ute på en ekte golfbane. Høyde, spinn og fart blir registrert nøyaktig, sier Nilsen.

Smeller til: I over 200 kilometer i timen smeller ballen i lerretet før slaget fortsetter inn i grafikken. Foto: Espen Sand
Sensorer: To slike høyhastighetskameraer fanger opp bevegelsene, slik at golfutøvelsen skal bli så virkelighetsnært som mulig. Foto: Espen Sand

Plutselig popper en ny golfball opp fra hullet i kunstgresset foran lerretet. Nilsen har en integrert ballmaskin i gulvet slik at han slipper å hente ballen et hvert slag.

– Under pegen har jeg en ballmaskin med 50 baller. Her kan man også justere høyde på pegen, og maskinen vil kjenne deg igjen når du skal slå, sier han.

Ballmaskin: Etter slaget blir en ny ball ført opp på pegen. Den integrerte ballmaskinen i gulvet har et lager på 50 golfballer. Foto: Espen Sand

Solgte til golfklubben

Den første tiden i det nystartede selskapet ble brukt til prøving, feiling og videreutvikling av simulatoren. Nå er nettside etablert og Nilsen mener de er klar for å lansere produktet.

I fjor solgte de sin første simulator til Mandal Golfklubb, og flere salg kan stå for døren.

– Vi regner med å selge 4–5 simulatorer så fort de interesserte har funnet seg et egnet lokale. Vi har også kontakt med en privatperson som ønsker å ha en hjemme, sier Nilsen.

Ruben Nilsen, en av to drivere i Caddyshack AS. Foto: Espen Sand

Foreløpig er golfprosjektet en «garasjebedrift», men Nilsen har en drøm om å kunne leve av produktet.

Rent ned av taxisjåfører

– Jeg satser ikke huset på dette, og for å holde liv i selskapet trenger vi å selge en simulator i året. Vi har bygd opp en nettside og er i ferd med å sende ut informasjon til hoteller og golfklubber i hele landet. Jeg tror dette kan være et godt tilbud for gjester på business og konferansehoteller, for eksempel nær flyplasser. Drømmen er å få en avtale med en større kjede, avslører Nilsen.

Randesund Golfklubb har tjent gode penger på at folk kan leie treningstid i en simulator. Nilsen forteller at mange også kommer til Berge for å leie seg inn.

– Simulatoren i Randesund er stort sett fullbooket, og flere av de som bor på rett side av bomstasjonen har leid tid hos oss. I tillegg har stort sett hele taxisentralen i Mandal begynt med simulator-golf. Vi har en taxisjåfør som er her 2–3 ganger i uken, sier Ruben Nilsen og smiler.

Eget demonstrasjonsbygg: På Bergesletta utenfor Mandal ligger demorommet med den nye golfsimulatoren til Ruben Nilsen og selskapet Caddyshack. Foto: Espen Sand
Foto: Espen Sand