– Jeg kommer opprinnelig fra Kvinesdal, og det var et mannfolk som gjorde at jeg bosatte meg i Eiken, forteller Vibeke Finkenhagen Langås.

Hun hadde da gått i lære og tatt fagbrev mens hun jobbet hos en baker i Flekkefjord.

– Men år med pendling tok på. Spørsmålet var om jeg måtte ta meg en helt annen jobb eller ta steget og satse på eget bakeri. Det ble det siste, smiler hun.

Tøff bransje

Nå i midten av januar er det ti år siden Finkenhagen Langås, som da var 25 år gammel, åpnet Stompen Bakeri og Konditori AS på Skeie. Gjennom virksomhetens ti år lange historie har det vært oppturer, men dessverre også nedturer.

Jeg skal innrømme at det er et lokalt bakeri på Skeie er litt naturstridig. Men vi merker at folk er opptatt av å bruke oss.

Student Nora Eiken er hjemme så ofte hun kan for å stå bak disken hos Vibeke Finkenhagen Langås som startet opp Stompen Bakeri for ti år siden.

I flere år var økonomien i virksomheten anstrengt på grunn av det beskjedne kundegrunnlaget i Eiken. Mange turister fra Rogaland på vei østover langs fylkesvei 42 mot Setesdal eller Arendal har ofte stanset i helger og ferier for å kjøpe bakervarer.

I 2013 holdt Finkenhagen Langås på å stenge dørene for godt da hun skulle ut i fødselspermisjon. Men takket være Svein Sturla Tonstad ved Tonstad bakeri i Sirdal ble det ikke noe av stengingen.

14 måneder Nora Alisa Finkenhagen Lanås fikk prøvesmake på jubileumskaken som har vært servert de siste dagene for å markere Stompen Bakeri og Konditoris ti års jubileum. Foto: Privat

– Det var tre dager før jeg holdt på å stenge bakeriet at Tonstad kontaktet meg og ville overta den daglige ledelsen av virksomheten.Takket være det grepet ble bakeriet reddet. Han drev virksomheten gjennom hele 2014, sier Finkenhagen Langås.

Lyst på fremtiden

Det lille bakeriet og konditoriet har i dag åtte ansatte fordelt på fem årsverk. Finkenhagen Langås mener lokalbefolkningen er svært opptatte av å slå ring om den lokale bedriften. Virksomheten har fått hjelp av Lister Nyskaping, i tillegg til at personer fra reiselivsbedrifter i Hægebostad har fått plass i styret.

– Jeg skal innrømme at et lokalt bakeri på Skeie er litt naturstridig. Men vi merker at folk er opptatt av å bruke oss. Flere av de ansatte ved Eiken Mek., er innom i lunsjen, og på fredag er det mange som skal ha pizza. Vi ser lyst på fremtiden, sier hun.