– Tidligere har vi ikke hatt nok å auksjonere bort, men det har vi nå. Jeg tror det blir rift om de beste tingene, reklamerer leder av Handelshuset Kvinesdal, Åse Gjelsten Versland.

Tidligere har vi ikke hatt nok å auksjonere bort, men det har vi nå.

Lange tradisjoner

Sauesjået, som går av stabelen lørdag 21. september, har lange tradisjoner. Man vet for eksempel at det var et eget sauesjå i år 1900, fordi det finnes bilder fra den gang. Tidligere har det også blitt avholdt sauesjå i Knivsvika i Neset, omtrent der bensinstasjonen befinner seg i disse dager.

Først fra 1934 ble sauesjået en årlig tradisjon i Kvinesdal. Foreteelsen ble sett på som et stort fremskritt i arbeidet med å forbedre saueholdet i Norge.

– Jeg gleder meg virkelig til sauesjå i år, fordi det er så mye spennende som skal skje. Det blir for eksempel loppemarked, mannekeng-oppvisning og sykkelløp for barn. Tor Arve og han André og han tredje skal opptre. Det vil dessuten bli arrangert talentkonkurranse, under ledelse av Andre Nedland, opplyser en opplagt handelsstand-leder Åse Gjelsten Versland.

Handelstandsleder Åse Gjelsten Versland gleder seg til lørdag. Foto: Bjørn Hoel

Noen titalls

Siden vi snakker om et sauesjå, blir deler av sentrum fylt opp av ordentlige sauer.

– Jeg anslår at vi snakker om noen titalls sauer. De vil bli å finne langs elva ved apoteket, sier hun.

Jeg anslår at vi snakker om noen titalls sauer.

Og det vil ikke minst bli laget til noe eget for barna, som virksomheten «Heilt på jordet» står bak, og som vil finne sted i nærheten av menighetssentret i Kvinesdal.

– Her blir det bygget et eget miljø bare for barna, sier Gjelsten Versland.

Stian Espedal i Nortura loddet ut lammekjøtt fra scenen. Foto: Henrik Foss

Været

– Hva om det blir dårlig vær?

– I fjor var det mellom 3.000 og 5.000 mennesker innom, og det til tross for at det nesten var full storm. Da flyttet vi bare innendørs, og det gikk så fint så. Akkurat det bekymrer meg ikke så veldig, sier hun.

Handelstandslederen innrømmer likevel at hun har smugtittet på værmeldingen og sier at den ser ok ut, med halvskyet og oppholdsvær lørdag.

– Men det kan jo endre seg, fastslår Åse Gjelsten Versland.

Været er ikke nødvendigvis noen hindring når sauesjået går av stabelen i Kvinesdal. Foto: Henrik Foss
For to år siden ble disse bildene tatt i Farsund. Spørsmålet var om delegasjonen var på vei til sauesjå i Kvinesdal. Foto: Olav Hoel

Samarbeider godt

Hun understreker samtidig at Handelshuset samarbeider godt med en rekke aktører, så som diverse lag og foreninger og sauelag.

– De er alle med på å bidra til at det blir en folkefest i sentrum denne lørdagen, fremholder hun.

Lokalhistoriker Arnold Omland, som laget en større sak for Kvinesdal Historielag om sauesjået i Kvinesdal - gjengitt på Kvinesdal24 for et knapt år siden, skriver følgende om arrangementet:

– I 1919 fikk sauen egen statskonsulent. Det var et stort fremskritt i arbeidet med å forbedre saueholdet i Norge. Jon Sæland ble tilsett som statskonsulent. Sæland var en markant skikkelse som kom til å bety utrolig mye for saueholdet i Norge. Han ivret veldig for få til sauesjå over hele landet og er vel regnet for å være grunnleggeren av den type sauesjå som vi kjenner fra Kvinesdal.