Det har blitt påvist to tilfeller av den svært smittsomme sykdommen meslinger i en barnehage i Ringerike kommune. Folkehelseinstituttet (FHI) er varslet.

Ringerikes Blad meldte om meslingtilfellene mandag, og barnehagen skal ha blitt varslet fredag.

Barn og ansatte som ikke var vaksinert mot viruset fikk da tilbud om å vaksinere seg. Kommunen følger med på situasjonen, men anser den som under kontroll.

– Vi er varslet om smittetilfellene i Hønefoss, og har bistått med råd til kommuneoverlegen, sier FHI-overlege Tone Bruun til Dagbladet.

Viruset er på frammarsj i Europa, og ble påvist i Sverige i mars.

Tom Arild Støle

Ble tatt i 125 km/t - mistet førerkortet

Politiet beslagla natt til lørdag førerkortet til en sjåfør som ble tatt for å kjøre for fort.

Hendelsen fant sted klokken 02.14 ved Feda i Kvinesdal.

Det var en politipatrulje som stanset en bil etter fartsmåling på 125 kilometer i timen i en 80-sone.

Politiet oppretter sak på forholdet, ifølge operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Kraftig væromslag i sør – venter kraftige byger

Søndag snur været i Sør-Norge og det er meldt kraftige byger og torden. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Godværet i Sør-Norge ser ut til å ta slutt i denne omgang. Søndag snur været og mandag er det meldt kraftige byger og torden.

– Det tar seg opp søndag ettermiddag og kveld. I store deler av sør er det muligheter for kraftige byger og torden, sier statsmeteorolog Jule Solsvik Vågan til VG.

Dermed gjelder det å nyte de siste solstrålene før været gjør en helomvending. For etter søndagens væromslag venter det våte dager.

– Mandagen ser ut til å få kraftige byger og mulighet for torden, sier Vågan som forteller at det ikke kommer til å stoppe med det første.

Hvor store mengder nedbør som er ventet tør ikke meteorologen å spå.

Neste uke kommer til å bli en våt affære for hele landet. I Nord-Norge går det fra snø til regn, med temperaturøkning i hele regionen.

Åse Astri Bakka

Stor beredskapsøvelse

Onsdag 29. mai skal det holdes en stor beredskapsøvelse i Flekkefjord i regi av Norsk Luftambulanse.

I den anledning kommer det til å være stor aktivitet med flere blålysetater, helikopter og redningsskøyte.

Blant de som deltar er Flekkefjord brannvesen, politi, ambulanse, sykehuset, Flekkefjord kommune, redningsskøyte, redningsdykkere og Norsk Luftambulanse, opplyses det på kommunens hjemmeside.

Øvelsen pågår hele dagen. Først skal deltagerne ha en teoridel på Flekkefjord beredskapssenter og så en økt i Trøngsla.

Om kvelden og natten blir det stor aktivitet på Grønnes - her skal det øves fra 21.30 til 02.00.

NTB

Aftenposten: Tre av Ingebrigtsen-brødrene klager på politiets henleggelse

Trener Gjert Ingebrigtsen under friidrettsstevnet Trond Mohn Games på Fana stadion i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Da Gjert Ingebrigtsen ble tiltalt for mishandling av ett av barna sine, henla politiet sakene til flere av de andre. Tre av barna klager på henleggelsen.

– Vi mener politiet har vurdert faktum opp mot straffeloven feil, og at alle de tre øvrige har vært utsatt for fysisk og psykisk vold i nære relasjoner, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Aftenposten.

Politiinspektør Terese Braut Våge bekrefter at det er kommet inn flere klager på henleggelsene, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Gjert Ingebrigtsens forsvarer, John Christian Elden, er uenig.

– Vi er uenige i hennes (Larsens) påstand om at det overhodet har funnet sted noe straffbart fra fars side mot sønnene og kan ikke se grunnlag for klagen, sier Elden.

Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken. Gjert Ingebrigtsen erkjenner ikke straffskyld.

De resterende sakene politiet har etterforsket, er henlagt. Sakene mot fem av de fornærmede er henlagt på bevisets stilling, og én av sakene er henlagt på foreldelse.

Åse Astri Bakka

Kongeparet innom Flekkefjord

Kongeparet ankommer Farsund via sjøveien med kongeskipet mandag for å dra videre til Åseral.

Dagen etter skjer det samme i Flekkefjord; kongeskipet ankommer byen og kongeparet går kjapt i land for på dra videre. Denne dagen skal de til Lund i Rogaland.

Selv om Flekkefjord ikke er hovedmålet for besøket denne gangen, påpekes det på kommunens hjemmesider at besøket likevel en betydningsfull begivenhet for Flekkefjord.

- Dette er en stor dag for vår by, og vi håper at flest mulig vil være med på å gi Kongeparet en varm velkomst, sier havnesjef Sébastien M. Hille på nettsiden - der dagen beskrives slik:

Slik kan du oppleve besøket

  • Kongeparet forventes å ankomme Flekkefjord havn ca. kl. 11:00 den 28. mai, og forlater Flekkefjord igjen ca. 13.20. Det vil altså være to muligheter for å vinke til Kongeparet.

  • Det lages publikumsområder på Tollbodbrygga, hvor de som ønsker kan observere ankomsten og avreisen. Dersom det blir trang plass på Tollbodbrygga anbefaler vi publikum å spre seg på fortauet langs Elevgaten og Brogaten. Vi anbefaler også å være tidlig ute!

  • Vi oppfordrer også publikum til å følge beskjed fra politiet og å være gode mot hverandre, særlig med tanke på barnehagebarn og skolebarn som kommer til å være til stede denne dagen.

  • Etter ankomst vil Kongeparet kjøre bil til det offisielle program på Moi.

  • Båtfolk og andre som ferdes på sjøen bes om å holde tilstrekkelig avstand fra Kongeskipet Norge og Kongesjaluppen.

  • Tollbodbrygga vil være stengt for trafikk og bilparkering mandag 27. mai og tirsdag 28. mai.

  • Elvegaten vil være stengt for bilparkering både mandag 27. og tirsdag 28. mai.

  • På Tollbodbrygga vil småbåthavnen, gjestehavnen og kaifronten være stengt for båter i samme perioden. Båteierne i området bes flytte sin båt til Elva eller andre offentlige brygger.

  • Det er fly- og droneforbud over Flekkefjord sentrum under hele kongebesøket.

NTB

Makspris på 66,3 øre per kWh for strøm lørdag

Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 66,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 35,7 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 24,09 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,039 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 14 og 15 i Vest-, Sørøst- og Sørvest-Norge, da på 0 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Midt- og Nord-Norge 2,2 øre.

Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 86,08 øre per kWh og 4,9 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 80,5 øre per kWh og -4,009 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

Åse Astri Bakka

Sørlandet: Mye lyn

Meteorologisk Institutt melder moderat fare for lyn på Sørlandet og deler av Østlandet fra fredag kveld til grytidlig lørdag morgen.

- Det er fare for tordenvær med mye lyn. Det vil være lokale forskjeller i intensitet. Noen steder vil ikke få tordenvær, heter det fra instituttet.

Anbefalingen fra meteorologene er at man holder seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet, for eksempel på på værradar eller lyn.met.no.

Man kan vurdere behov for forebyggende tiltak som å koble fra elektriske apparater. I tillegg er anbefalingene å tilpasse farten etter kjøreforholdene, søke ly, unngå åpne sletter og store trær, samt å ikke svømme eller bade.

NTB

Forsker: Streiken kan vare lenge – tror på tvungen lønnsnemnd

Streikende Akademikerne-medlemmer utenfor Landbruksdepartementet etter at meklingen med staten ikke førte fram. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere tusen statsansatte blir tatt ut i streik, og en seniorforsker tror streiken kan bli langvarig – før den ender med tvungen lønnsnemnd.

– Det var ventet at dette skulle bli et vanskelig oppgjør. Så det er ikke helt overraskende at det ble streik, sier seniorforsker Åsmund Arup Seip i Fafo til TV 2.

Han sier han tror streiken kan vare lenge.

– Det er også en risiko for at det kan gå så langt at det blir tvungen lønnsnemnd, sier Seip, som legger til at konflikten kan få betydelige konsekvenser over tid.

– Det er en svært vanskelig situasjon, og det ser ikke ut til at partene har funnet en løsning i mekling. Da er det vanskelig å tro at de kan finne løsning i forhandlinger under en streik, sier han.

Tvungen lønnsnemnd skjer når myndighetene forbyr å sette i gang eller opprettholde streik, lockout eller andre former for arbeidskamp for å løse en uenighet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Samtidig bestemmes det at uenigheten skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Tvungen lønnsnemnd har vært et omdiskutert virkemiddel i lønnsoppgjør de siste årene. Flere kritiserte bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken i 2022.

NTB

Ole Edvard Wold-Reitan ny direktør i Kirkerådet

Kirkerådets leder Harald Hegstad mener Ole Edvard Wold-Reitan er riktig mann for jobben som direktør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stiftsdirektør i Oslo bispedømme, Ole Edvard Wold-Reitan, er ansatt som ny direktør i Kirkerådet.

Kirkerådet opplyser selv om ansettelsen i en pressemelding.

– Jeg takker for tilliten fra Kirkerådet og ser fram til samarbeid med dyktige kollegaer i en ny rolle, sier den nyansatte direktøren, som tiltrer stillingen i august.

Wold-Reitan vil som direktør ha ansvaret for Kirkerådets administrasjon.

Han kommer fra stillingen som stiftsdirektør i Oslo Bispedømme, og har tidligere jobbet i kultursektoren og ved Det kongelige hoff. Han er utdannet innen juss og ledelse.

– Wold-Reitan er med sin kompetanse, bakgrunn og erfaring riktig person som direktør i Kirkerådet. De siste årene som stiftsdirektør har gitt han god kjennskap og forståelse til Den norske kirke, sier Kirkerådets leder, Harald Hegstad.

NTB

NVE-streik kan føre til forsinket utbetaling av strømstøtte

Streiken til Akademikerne kan påvirke utbetaling av strømstøtte. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) rammes av streiken til Akademikerne. Nesten 300 ansatte tas ut i streik. Det kan ramme utbetaling av strømmestøtte.

– Det er jo i underkant av halvparten av våre ansatte som er tatt ut nå. Det berører saksbehandlingen vår på en rekke områder, sier direktør for virksomhetsstyringen i NVE, Christine Kiste, til TV 2.

Hun påpeker at det blant annet berører konsesjonsbehandlingen deres.

– Det kan føre til forsinkelser i utbetaling av strømstøtte, i tråd med strømstøtteordningen som mange er opptatt av, legger hun til.

– Hva har streiken å si for sikkerhet og beredskap?

– Vi har et minimum av ressurser som ivaretar de aller viktigste funksjonene våre. Vi var jo klar over at det ville komme en streik, så vi har forberedt oss på det, sier Kiste.

Åse Astri Bakka

- Stryk flagget og kom til byen!

Kong Harald og dronning Sonja reiste med kongeskipet til Ishavsmuseet på Brandal under et fylkesbesøk i Møre og Romsdal i 2022. Om kort tid tar de turen i samme fartøy når de besøker Agder og Rogaland. Foto: Lise Åserud/NTB

- Kjære medborger, stryk flagget ditt og kom til byen for å hilse kongen og dronningen velkommen!

Dette er oppfordringen fra Farsund kommune på kommunens hjemmeside.

Anledningen er kongeparets korte visitt i Farsund førstkommende mandag.

Kongeparet ankommer Farsund sjøveien i kongeskipet Norge, og stiger i land på Torvet presis klokken 09.45.

De kongelige har ikke program i Farsund denne dagen, men bruker byen som anløpshavn i forbindelse med at de skal videre på offisielt besøk i Åseral kommune.

Dagen etter skjer det samme i Flekkefjord; kongeskipet ankommer byen og kongeparet går kjapt i land for på dra videre. Denne dagen skal de til Lund i Rogaland.

Selv om Flekkefjord ikke er hovedmålet for besøket denne gangen, påpekes det på kommunens hjemmesider at besøket likevel en betydningsfull begivenhet for Flekkefjord.

- Dette er en stor dag for vår by, og vi håper at flest mulig vil være med på å gi Kongeparet en varm velkomst, sier havnesjef Sébastien M. Hille på nettsiden.

Kongeparet forventes å ankomme Flekkefjord havn ca. kl. 11:00 den 28. mai, og forlater Flekkefjord igjen ca. 13.20.

- Det vil altså være to muligheter for å vinke til Kongeparet, heter det fra kommunen.

NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

På spørsmålet «bør det være 15-årsgrense for sosiale medier i Norge», har derimot 15 prosent svart nei, mens 14 prosent er usikre. Undersøkelsen er utført av Sentio for Klassekampen. 1000 personer ble spurt mellom 18. og 24. april.

I dag er det en aldersgrense på 13 år for å opprette en profil i sosiale medier, men det er lett å omgå denne grensa. Nesten halvparten av norske 9-åringer bruker sosiale medier, ifølge en undersøkelse gjort av Medietilsynet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) varslet i april at de vil se på muligheten til å sette og håndheve aldersgrenser for sosiale medier for barn.

– Jeg synes det er positivt at så mange ser at det er grunn til å sette noen tydeligere aldersgrenser. Det er i tråd med det jeg og Senterpartiet mener og er opptatt av, og det viser at det arbeidet vi gjør nå, er viktig, sier Toppe til Klassekampen om resultatene i undersøkelsen.

– Det at så mange støtter en høyere aldersgrense, viser hvor viktig det er at regjeringen tar tak i dette, sier Nordtun.

NTB

Fortsatt ingen enighet i statsoppgjøret – tikker mot streik

Riksmekler Mats Ruland er i tøffe forhandlinger i statsoppgjøret. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Partene har forhandlet gjennom natta, men seks timer på overtid, er det fortsatt ingen enighet i lønnsoppgjøret for statsansatte. Fristen gikk ut ved midnatt.

Klokken 21, tre timer før meklingsfristen gikk ut, sa riksmekler Mats Ruland at partene var langt fra hverandre.

– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sa han til NRK.

«Kanskje det vanskeligste statsoppgjøret» han har ledet, sa han til TV 2 halvannen time tidligere.

Like etter midnatt bekreftet han til begge kanalene at meklingen ville fortsette på overtid. Seks timer senere er det fortsatt ingen enighet mellom partene, og det tikker mot streik i staten.

Dersom staten og LO, YS, Unio og Akademikerne ikke blir enige, kan opptil 2700 ansatte i staten gå ut i streik fra fredag morgen.

Meklingen kompliseres ytterligere av at partene er uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

NTB

Statsoppgjøret: Akademikerne og Unio går ut i streik

Riksmekler Mats Ruland informerer om den pågående meklingen i lønnsoppgjøret for statsansatte. Partene statsoppgjøret har frist til midnatt for å komme til en enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen med staten ikke førte fram. Streiken rammer blant annet flere departementer, politiet og høyskoler.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat i en pressemelding.

– Vi streiker for å beholde en avtale som sikrer at utdanning gir uttelling på lønnsslippen, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Det er ennå ikke bekreftet enighet eller brudd når det gjelder LO og YS per 8.30 fredag morgen.

Trappes opp på mandag

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

Riksmekler Mats Ruland sa torsdag til TV 2 at det kanskje er det vanskeligste statsoppgjøret han har ledet.

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Disse blir tatt ut i streik:

Akademikerne:

* Arbeidstilsynet

* Finansdepartementet

* Kripos

* Landbruk- og matdepartementet

* Mattilsynet

* Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

* Oslo politidistrikt (OPD)

* Samferdselsdepartementet

* Statens jernbanetilsyn

Unio:

* Sametinget

* Arbeidstilsynet

* Norges miljø- og biovitenskapeligen universitet

* Norges teknisk – naturvitenskapelige universitet

* Oslo politidistrikt

* Oslo Met

* Sørøst politidistrikt, Øst politidistrikt, Finnmark politidistrikt

* De samiske videregående skoler

Kilder: Unio og Akademikerne

Åse Astri Bakka

Sau i veien

Natt til fredag fikk politiet melding om at det gikk sauer i og langs E39 på Romskogen i Lyngdal.

Operasjonsleder John Repstad opplyste om dette klokka 04.30.

Eier ble varslet og skulle ta hånd om sauene.

NTB

Store Telia-problemer løst etter at mange mistet internett

Flere Telia-kunder hadde torsdag problemer. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere Telia-kunder mistet torsdag kveld internett, og nettsidene var en periode nede. I natt ble feilen løst, melder selskapet.

Ifølge nettsiden Downdetector var det ved 22-tiden torsdag kveld over 5500 rapporterte problemer. 84 prosent av problemene var da knyttet til internett.

Problemene ble løst rundt klokken 1.45 natt til fredag.

– Vi beklager på det sterkeste ulempene feilen medførte for berørte kunder. Vi fortsetter å overvåke tjenestene nøye og anbefaler at kunder som fortsatt skulle oppleve problemer om å ta en omstart av utstyret, opplyser informasjonssjef Daniel Barhom i Telia til NTB.

Tom Arild Støle

UP knep seks fartssyndere

Utrykningspolitiet hadde torsdag kveld fartskontroll i 70-sonen på E39 ved Rekevik i Flekkefjord.

Seks sjåfører ble tatt for å kjøre for fort. Høyeste målte hastighet var 87 kilometer i timen.

Tom Arild Støle

Rykket ut etter branntilløp i båt

Brannvesenet i Flekkefjord og politiet rykket like over klokken 15 torsdag ut på kontroll av et branntilløp i en båt ved Lauvika.

- Melder har selv slukket brannen. Skadeomfanget er ikke kjent. Brannen har trolig startet i motorrommet. Politiet snakker med vitner og gjør undersøkelser på stedet, opplyser operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt.

Hun legger til at politiet har opprettet sak på forholdet, noe som betyr at de etterforsker saken videre.

110-sentralen i Agder opplyser på X at det har vært åpne flammer i motorrommet, og at dette ble slokket før brannvesenet kom fram til stedet.

NTB

Regjeringen stenger grensen for russiske turister til Norge

Grensestasjonen ved Storskog. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fra 29. mai strammer regjeringen inn tiltakene langs grensen mot Russland, som blir stengt for russiske turister.

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Våren 2022 strammet regjeringen inn praksisen knyttet til visum for russere. De nye innstrammingene gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Regjeringen opplyser at det vil bli gjort noen unntak, for eksempel når det gjelder besøk til nær familie bosatt i Norge eller for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

– Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig, skriver regjeringen.

NTB

Flere steder fikk onsdag årets varmeste dag så langt

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Flere steder her i landet fikk onsdag målt sin høyeste temperatur så langt i år. Torsdag fortsetter varmen, og flere årsrekorder kan stå for fall.

Onsdag ble nok en varm dag sør for polarsirkelen, skriver meteorologene på X. De ramser opp en rekke utvalgte steder som onsdag målte sin høyeste temperatur så langt i år.

Den høyeste temperaturen som onsdag ble målt på disse stedene, var Værnes med 27,8 grader. Like bak følger Sunndalsøra med 27,6 grader.

Også følgende steder er med på meteorologenes liste (grader i parentes): Buholmsråsa (26,5), Ørsta-Volda (26,4), Namsskogan (26,2), Lærdal (26,0), Sola (25,9), Mosjøen (25,5), Råde (25,3), Flesland (24,8), Tjøme (24,7), Florø (24,7), Bjørnholt (24,3), Sula (23,4), Kjevik (22,7), Utsira (22,6) og Mo i Rana (22,1).

Ifølge Yr meldes det enda høyere temperaturer på en rekke steder torsdag.