– Jeg synes alt er veldig dumt nå. Skolen er stengt og jeg får ikke sett vennene mine. Jeg er jo vant til å være med de hver dag, forteller Kristine Hjemlestad.

Jeg synes alt er veldig dumt nå.

Kristine Hjemlestad foran skolen sin. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Konsentrasjon og kjedsomhet

Hjemlestad går i 5. klasse på Kvås skole. Lister24, med munnbind og avstand, møter henne fredag ettermiddag. Hun har nettopp tatt helg og er på luftetur med naboens hund.

På mandag vedtok skoleledelsen å innføre nettbasert hjemmeundervisning. Det var på daværende tidspunkt ingen smitte på skolen.

På torsdag informerte Lyngdals kommuneoverlege Henriette Pettersen om tre nye smittetilfeller i bygda, hvorav en er elev ved skolen. Så langt er det kjent at seks elever og én ansatt ved Kvås skole har testet positivt for covid-19. I tillegg er flere voksne i bygda smittet.

Kristine Hjemlestad har de siste dagene fulgt undervisningen på nett. Hun opplever at hun kjeder seg mer hjemme. Samtidig fører det til at hun konsentrerer seg mer om skolearbeidet enn det hun vanligvis gjør i klasserommet, forteller hun.

Kristine Hjemlestad på luftetur med hunden Milli. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Møtes på skjermen

Hver morgen klokken ni popper det opp bilder av kontaktlærer og medelevene på skjermen. Sammen snakker de om dagens agenda, før de jobber hver for seg og møtes til en oppsummering på slutten av skoledagen. Hun synes det er fint å se vennene sine på skjermen, men forteller at hun savner å se dem «på ekte».

– Det jeg savner mest er friminuttene. Da kunne jeg gå rundt og snakke om ting med vennene mine. Vi snakket ofte om alt vi skulle gjøre etter skolen, sier Kvås-eleven.

Det jeg savner mest er friminuttene. Da kunne jeg gå rundt og snakke om ting med vennene mine.

Kristine Hjemlestad savner å ha friminutt i skolegården. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Barneskoleeleven har brukt fritiden sin de siste dagene til å «være på mobilen», da hun ikke har mulighet til å møte vennene sine. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Vil ikke henge noen ut

– Det var litt ekkelt i begynnelsen synes jeg, å se at denne lille bygda er blant stedene som er hardest rammet. På et så lite sted merkes det veldig godt. Jeg, og flere jeg har snakket med her, er opptatt av at ingen personer skal bli hengt ut. Smitten kunne rammet oss alle, forteller Stine Gysland Bakken.

Barnehagelæreren jobber til vanlig i Eiken barnehage, men er redd for å ta med seg smitte fra Kvås til Hægebostad. For å være på den sikre siden holder hun seg hjemme, da datteren hennes er i karantene. Familiens testresultater til nå har vært negative.

Stine Gysland Bakken, Noah Løland og Mille Løland har tilbrakt de siste dagene inni huset på Kvås. Her er de avbildet i klatrestativet i hagen. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Barna hennes, Mille Løland (6) og Noah Løland (3), går på Kvås skole og i Kvås barnehage.

– Hvordan er det å være i karantene?

– Det er fint. Jeg leker med maskinene mine, sier Noah.

– Fint. Og kjedelig! Og litt fint. Jeg snakker med klassen min på dataen. Gjør matematikk, engelsk og leser ark. Av og til har vi gjettelek eller hentelek. Hentelek er for eksempel at læreren sier «hent noe på bokstaven k». Da henter jeg en kopp, forklarer Mille.

Fint. Og kjedelig! Og litt fint.

Mille Løland forteller at det hun savner mest med skolen er friminuttene. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Mille Løland i aksjon i familiens sklie. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Familien synes det er kjipt å se bygda si bli så hardt rammet av viruset. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Ikke så lett med hjemmekontor

– Vi har jobbet hele tiden siden koronaen kom. Ingen er blitt smittet og vi har ikke hatt noen forsinkelser, sier Jon Leland i Konkret Entreprenør fornøyd.

Han er likevel bekymret for konsekvensene det kan ha dersom en ansatt blir smittet. Leland forteller at det er et prosjekt som foregår i Lyngdal for tiden, med omtrent 15 ansatte i sving.

– Blir en smittet må jo alle være hjemme. Og det er ikke akkurat så lett for oss å ha hjemmekontor, avslutter han.

Det er ikke akkurat så lett for oss å ha hjemmekontor.

Jon Leland arbeider for tiden i Kvås, men bor et stykke unna. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Inge Verdal og Jon Leland gjør seg ferdig med ukens arbeid på gang- og sykkelveien. Snart er det helg. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Reddet dagen

Fredag ettermiddag er bygdas butikk, Butikken, helt tom for kunder. Da store deler av lokalbefolkningen er i enten isolasjon eller karantene, har butikken valgt å tilby handel over telefon.

Når Lister24 er der kommer en kvinne kjørende i bil for å plukke opp to handleposer. Vedkommende ønsker å være anonym.

– Dere reddet dagen, sier kvinnen før hun tar med seg posene inn i bilen og kjører av gårde.

Ingen biler sto parkert utenfor Butikken da Lister24 var der fredag ettermiddag. Foto: Alexandra Indseth Langegard
En butikkansatt står klar med varene som skal bli plukket opp utenfor av en person i karantene. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Reklamekampanje langs veien. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Helgen har nettopp startet, men det er ikke et eneste menneske å finne i butikken. Foto: Alexandra Indseth Langegard