– Like ved Svindland kommer ledebilen over i mitt kjørefelt i høy fart og sjåføren veiver med armen ut av vinduet, trolig for at jeg skal bremse ned, men det er ikke måten å gjøre det på. Han svingte ikke unna før vi var en en meter fra hverandre. Jeg kastet meg på bremsen og bråstoppa cirka 70 meter fra Svindlandstunnelen. Like bak kom semitraileren langt over fartsgrensa gjennom tunnelåpningen. Hadde jeg vært nærmere tunnelåpningen tør jeg ikke tenke på utfallet, fordi bakenden på traileren holdt på å gå rett i min bil.

Ifølge Grimstad selv kjørte hun i 70 km/t på stedet hvor fartsgrensen er 80 km/t. Det var dermed ingen grunn til oppførselen fra ledebilen i utgangspunktet, mener hun.

– Ubehagelig

– Det kunne like gjerne blitt front mot front-kollisjon. Dette føyer seg bare inn i rekken av en av mange hendelser med det vi tror er de samme bilene. Mitt søskenbarn opplevde det samme for noen dager siden på nesten samme plass. Og min mann som kjørte noen kilometer bak meg i går, holdt også på å kollidere med bakenden på traileren. Noe må gjøres og jeg har meldt fra til politiet om hendelsen gjennom mail.

Grimstad er tydelig berørt av hendelsen onsdag når Lister ringer torsdag kveld.

– Det var så ubehagelig. Jeg er bare glad for at jeg er i live og får se mine fire barn voksne opp. Hadde ikke jeg bremset ned og ledebilen kjørt tilbake i sitt felt akkurat når den gjorde, hadde det vært slutt.

– Det er viktig for meg å formidle dette slik at vi kanskje kan unngå at andre liv går tapt. Det er uansvarlig villmannskjøring. De sjåførene kan virkelig få liv på samvittigheten om de ikke tar mer hensyn og ansvar i trafikken. Jeg håper at dette når ut til de rette instanser og at sjåførene endrer kjørepraksis så fort som mulig, legger hun til.

Kjenner til saken

Lensmannen i Flekkefjord og Kvinesdal, Asbjørn Skåland, sier at han har tatt opp saken med sjåførene og firmaet de jobber for.

– Vi har fått inn noen klager som går på uvettig kjøring, og som har ført til at bilister har måttet bråbremse og opplevd dramatiske situasjoner. Det er snakk om sjåfører av ledebiler og vogntog som driver med transport av vindmøller og utstyr til Tonstad vindpark.

– Klagene har gått på både vogntog og ledebiler. Fartsgrensen i området er jo flere steder 80 kilometer i timen, og det som blir karakterisert som uvettig kjøring finner ofte sted når bilene skal returnere. I tillegg til denne konkrete episoden du henviser til så har vi også fått klager fra andre steder hvor disse bilene har kjørt, forklarer lensmannen videre.

Økt trafikk

I forbindelse med byggingen av vindparken er det i alt rundt 600 transporter som skal opp fra Øye til Tonstad vindpark. Transporten foregår på flere veier i området. Ifølge lensmannen går klagene på at ledebiler og vogntog knyttet til transporten generelt kjører for fort.

– Trafikken har økt veldig flere steder. Politiet er med og ledsager transportene når de er på vei opp til vindparken. Også våre folk har snakket med sjåførene av ledebilene og vogntogene om problemet, sier Asbjørn Skåland.

Han ber publikum om å fortsatt ta kontakt med politiet dersom de opplever farlige situasjoner.

Kvinesdal24 har forsøkt å komme i kontakt med det utenlandske selskapet som står for transporten, men så langt uten å lykkes. Det er Statens vegvesen som har gitt tillatelse til transporten. Seksjonsleder Anne Grete Tofte sier til Kvinesdal24 at hun ikke har hørt om saken og derfor ikke har noen kommentarer.