Det kan også skje litt før, men mest realistisk tidlig 2020. Nå søker eierne om byggetillatelse, igjen.

– For tre år siden ønsket vi å sette i gang akkurat det samme, men den gang strandet det på grunn av mangel på råvarer. Nå har vi tilstrekkelig tilgang blant annet ved hjelp av fiskeavfall, sier Helge Mikalsen, som er en av eierne i Lista Biogass.

Stiftelsesmøte

Onsdag 20. juni ble det avholdt stiftelsesmøte for eierne av Lista Biogass, på Lista fly- og næringspark. På møtet stilte Helge Mikalsen, John Våge, Per Gunnar Andersen, August Fjeldskår og Harry Nøttveit. (Sistnevnte ble valgt til daglig leder av virksomheten). Medeier Arne Mikalsen var ikke til stede da avisen var der.

– Biogass er ingen ny oppfinnelse, og vi stifter dette selskapet under forutsetning av at vi får innvilget søknad vi sender til Enova. Vi jobber også sammen med et firma på Stord (Sunnhordland naturgass). De ligger litt foran oss i løypa og har søkt om tilsvarende anlegg. Byggekostnadene vil ligge på rundt 80 millioner, forteller Helge Mikalsen.

Fredag var det klart for stiftelsesmøtet i Lista Biogass i Lista Fly- og næringspark. Fra venstre Helge Mikalsen, John Våge, Harry Nøttveit, August Fjeldskår og Per Gunnar Andersen.

Fikk tillatelse

Da Lista Lista Flypark Eiendom for omtrent tre år siden søkte om byggetillatelse for biogass-anlegg og datalagringshall ble det gitt tillatelse til biogass-anlegg i januar 2015. Det ble den gang ikke noe av, blant annet på grunn av mangel på råstoff. Tillatelsen gikk ut i februar 2018. Nå søkes det altså på nytt. I sammenheng med dette prosjektet er det også planlagt å legge til rette for datalagring på Lista, som vi kommer tilbake til.

– Hele hemmeligheten i forhold til om vi skal lykkes med biogass-anlegg er tilgang på råstoff. Nå har vi gjort avtale med landbruk med ønske om å få inn matavfall. Det har også kommet inn en ny bransje i forhold til forrige gang, som kan være utløsende for dette. Vi har nemlig en dialog med fiskeoppdrettsanlegg. August Fjeldskår (fra Lindesnes) har blant annet kontakt med et miljø hvor det er store volum med fiskeavfall, opplyser Mikalsen.

Ny teknologi og bedre tilgang på råvarer har endret seg siden forrige søknad. Foto: Egil Andersen

Ny teknologi

Det har også kommet til en ny type teknologi som gjør at prosessen fra råvare til biogass går mye raskere.

– Man kan også enkelt separere ulike typer stoffer. Samtidig som produksjonstiden går veldig ned. Dette er med på å gjøre det mer forutsigbart å produsere gass, tilføyer Mikalsen.

Bygget vil ligge på samme tomt som det ble søkt om i 2015.

Råvarer og teknologi

– Egentlig er to store forskjeller fra sist. I tillegg til råvarer har også teknologien utviklet seg, sier en annen eier, nemlig John Våge.

Det var i sin tid Lista Bondelag, nå Lista og Lyngdal bondelag, som først kom med ideen til biogassanlegg på Lista. De fikk igjen Lister Nyskaping på banen. Lister Nyskaping gjennomførte så et forprosjekt som viste at et biogassanlegg kunne være lønnsomt.

Et biogass-anlegg på Lista kan stå ferdig vår 2020. Foto: Egil Andersen

2020

– Hvor lang tid vil det gå før dere er i gang?

– Høsten vil nok gå med til saksbehandling hos Ennova. Jeg tror ikke det er realistisk å få noen avklaring der før jul. En eventuell støtte der vil være utløsende for en investeringstøtte. Med leveringstid på utstyr og prosjektering tar det også et lite år. I beste fall kan det skje neste høst, mest realistisk våren 2020, sier Harry Nøttveit.