– Nå sendte jeg i går (fredag, red.anm.) ut anbudspapirene. Vi må kanskje gjøre noen justeringer, men klarer vi å holde nede kostnadene kan det første spadestikket på tomten bli tatt til våren, opplyser formann for Kvinesdal bedehus Knut Brattgjerd.

– Uansett er dette et stort steg realisering av det nye bedehuset, legger han til.

Lørdag var det 100 år siden Kvinesdal bedehus i Fjotlandsgaten ble tatt i bruk.

Utenfor sentrum

Mens regnet høljer ned i Liknes sentrum ved middagstider lørdag, er et 40-50-talls personer samlet i storsalen i Kvinesdal bedehus. På nesten samme klokkeslett som de første inntok hovedsalen 10. november 1918, skulle dagens generasjon feire huset i Fjotlandsgaten. 100 år etter at huset ble tatt i bruk, er det nå på tide å tenke på fremtiden.

Nesten et par kilometer fra Liknes, nærmere bestemt på vestsiden av E39 ved krysset til Sarons Dal på Øvre Egeland, kan et nytt bedehus med et gulvareal på 750 kvadratmeter og total bruksareal på nærmere 1300 kvadratmeter bli innviet i 2020.

Kjell Hauan fortalte om Kvinesdal bedehus 100 årige historie foran alterbildet. Foto: Torrey Enoksen

Vurdert flere tomter

Siden 1986 har ledelsen ved bedehuset i Liknes vurdert frem og tilbake hva de skal gjøre for å få plass til flere mennesker. Hovedsalen i dagens hus har plass til rundt 100 mennesker. Gjennom årene har en vurdert flere alternativer, som å utvide dagens bygg, eller bygge helt nytt i sentrum. Deriblant like ved Kvinesdal kirke, der en blant annet har vurdert et kirkesenter.

Problemet har bare vært at de ikke har funnet noen tomter store nok i sentrum til å kunne etablere et nytt bedehus som kan romme flere hundre mennesker.

18 millioner kroner

For vel fem år siden kom byggekomiteen i kontakt med grunneieren av området på Øvre Egeland. Her kan det bygges et moderne bygg med en hovedsal som kan romme 250 sitteplasser. Etter det avisen erfarer viser foreløpige estimater at nybygget kan koste rundt 18 millioner kroner.

– Nærmere sentrum enn dette går det knapt an å finne en passende tomt. Planen er å reise et bygg med en hovedsal med 250 sitteplasser. Med hjelp av skyvedører kan denne utvides til å romme 400 mennesker. Utfordringen nå er hvor mye dette koster. Dersom det viser seg at kalkylene er høyere enn vi kan makte nå, må vi nok justere bygget noe. Det vil vi få svar på gjennom anbudsrunden vi har satt i gang, sier Brattgjerd.

Dersom det viser seg at kalkylene er høyere enn vi kan makte nå, må vi nok justere bygget noe

Formann i Kvinesdal Bedehus, Knut Brattgjerd, håper det første spadestikket på tomten for det nye bedehuset på Øvre Egeland kan tas til våren. Foto: Torrey Enoksen
Slik blir Kvinesdals nye bedehus seende ut. Foto: Kristiansen & Selmer-Olsen

Et bygg for Gud

Da dagens Kvinesdal bedehus ble bygget i 1918, kostet bygget 18.000 kroner, som i dag tilsvarer 428.000 kroner. Hele bygget ble reist på under et halvt år. Det skulle likevel gå over 54 år før skjøtet på tomten ble skrevet ut. Gjennom stor dugnadsinnsats har kvindølene bygget om og tatt vare på huset.

Under andakten lørdag leste Odd Ingvald Skregelid symbolsk nok fra Lukas sju fra fortellingen om å bygge hus på sand eller fast fjell, som et bilde på både dagens bygg og fremtiden.

Gjennom årene har Kvinesdal bedehus, som også fikk navnet Bethel da det ble tatt i bruk, opplevd store vekkelser. Emisær Gustav Ballestad fra Lyngdal var den første predikanten som oppholdt seg en lenger periode ved huset.

– Vi skal bygge et hus som skal vare i 100 år, ikke med tanke på det hvordan huset ser ut, men et hus hvor Guds lære kommer til nytte, mente Skregelid.

Vi skal bygge et hus som skal vare i 100 år, ikke med tanke på det hvordan huset ser ut, men et hus hvor Guds lære kommer til nytte

Slik blir Kvinesdals nye bedehus seende ut. Foto: Kristiansen & Selmer-Olsen