Regjeringen ønsker å gi avgiftreduksjon for små bryggerier «som er juridisk og økonomisk uavhengig av andre bryggerier, som produserer på en eiendom adskilt fra andre bryggerier og ikke brygger på lisens.» står det i forslaget i Revidert Nasjonalbudsjett for 2018.

Forslaget omfatter alle bryggerier som produserer under 500.000 liter øl med styrke fra 3,7 til 4,7 prosent alkohol - altså butikkøl. Blant de som faller inn under denne kategorien er Bakke Brew, som holder til i Kvinesdal. I forslaget som er lagt fram vil bryggerier som Bakke Brew få 20 prosent avgiftsrabatt så lenge produksjonen holdes under 50.000 liter. Avgiftsrabatten vil så bli mindre og mindre jo mer som produseres.

– Det vil få en stor betydning for oss. Det gjør at det blir lettere å holde unna for de store bryggeriene, sier daglig leder og medeier i Bakke Brew, Trond Dugan.

Slik avgiftsnivået er i dag, er det tøft å være liten, ifølge Dugan.

– Nå er det så vidt det er mulig å tjene penger på det. Med denne endringen blir det forhåpentligvis lettere å få det til å gå rundt. I hvert fall så lenge kostnadene til grossistene ikke øker.

Ifølge Dugan går salget til Bakke Brew bra for tiden.

– Salget er bra, men vi sliter litt med produksjonen. Vi får ikke laget så mye øl som vi ønsker. Vi er derfor på jakt etter en ny bryggerimester slik at vi får mer kontinuitet i arbeidet.

Bjørn Ivar J. Johnsen i Central Bybryggeri, som blir Flekkefjords første ølbryggeri når det starter opp, tør ikke slippe jubelen løs helt ennå.

– De holdt jo på med dette i fjor også, men da ble det nedstemt til slutt. Men om det skulle gå i gjennom vil det være glimrende nyheter. Hver kroner teller i denne bransjen.

Ifølge forslaget som er lagt fram vil godt over 100 mikrobryggerier i Norge nyte godt av et eventuelt avgiftskutt.

– Å støtte opp om småbedrifter og gründere er noe av det viktigste vi kan gjøre i næringspolitikken. Med dette forslaget vil regjeringen bidra til at flere bryggerigründere sikrer og skaper arbeidsplasser rundt om i landet, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB.

Avgiftsreduksjon kan tre i kraft når den er godkjent av ESA og vedtatt av Stortinget.