21. april 1968 gikk drømmen i oppfyllelse for datidens «store sønn» i Kvinesdal. Tor Tjørnhom hadde vunnet NM i skogsløp over 20 km året før. Nå gjaldt det NM i terrengløp over 8 km; med start og mål på Kvinesdal stadion.

Landets beste langdistanseløpere sto på startstreken. Mange vil huske navnene Thor Helland, Odd Fuglem, Arne Risa, Bjarne Sletten, og det store hjemmehåpet Tor Tjørnhom; de var der alle sammen.

Gullvinneren fikk klem av mamma Tilla etter løpet. Foto: Faksimile/ Farsunds Avis

Favorittene fulgte hverandre som skygger de første syv kilometerne. Da stakk Odd Fuglem og Tor Tjørnhom fra tetklyngen. Helt mot slutten klarte Tjørnhom å få et lite overtak. Da han spurtet i mål 4,8 sekunder foran Fuglem var stemningen elektrisk i Kvinesdal. I følge Farsunds Avis skal 4.000 tilskuere ha vært til stede på NM-løpet for 50 år siden. Avisen slo fast at det var reneste «Bislett-stemning» på Kvinesdal stadion.

– Det var moro det gikk i oppfyllelse det folk forlangte av meg. Jeg slo til for alvor da det gjensto 500 meter. Odd Fuglem lå like bak meg, men han begynte å bli tung i pusten, og det inspirerte meg til ekstra innsats. Jeg satte inn de siste kreftene for å få et forsprang på ham, og det lyktes helt ut, sa hele Kvinesdals helt etter løpet.

Her passerer Tor Tjørnhom (tl h.) ledende Odd Fuglem for godt og vinner med 4,8 sekunder. Foto: Faksimile/ Farsunds Avis

Etter løpet ble han spurt om han hadde sommer-OL i Mexico City i tankene.

– Mexico skal vi ikke tenke på. Det er terrengløp jeg liker best, men jeg kommer selvsagt til å delta i baneløp også, sa Tjørnhom, som var 27 år gammel og studerte realfag i Oslo.

Midt oppe i alt virvaret klarte mamma Tilla å bane seg vei gjennom folkemassen. Hun fikk gitt sønnen en velfortjent seiersklem. Også pappa Teodor og hovedkomiteens formann Gabriel Ryen var frempå med sine gratulasjoner.

Tor Tjørnhom var også en dyktig baneløper, med sølv på 10.000 meter i NM 1970. I 1970 vant han NM-gull både i 25 km skogsløp og 25 km landeveisløp. Personlige rekorder på 5.000 og 10.000 meter var 14,11,4 og 29,35,0.