Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan
Liknes sett fra lufta. Foto: Rune Hauan

I hovedgaten gjennom Liknes, som forøvrig er Kvinesdals administrasjonssenter, finner man flere butikker på rekke og rad i eldre, hvitmalte trehus. En av de næringsdrivende, er Harald Kloster. Han er født og oppvokst i Liknes og overtok bedriften etter sin far, Nils Kloster, som butikken er oppkalt etter.

– Det er her jeg er født og oppvokst, så det er her jeg har bånd og røtter. Jeg synes det er en trivelig plass. Jeg har bodd her såpass lenge at det er her jeg ønsker å være, sier Kloster.

Harald Kloster overtok butikken Nils Kloster etter sin far - med samme navn som virksomheten. Kloster har sine bånd og røtter i Liknes og trives godt i bygda. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Hovedgaten gjennom Liknes har stort sett vært den samme, forteller Harald Kloster som har bodd i Liknes hele livet. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Bygget som i dag rommer Pontis pizza i Liknes, minnes Harald Kloster at stod helt alene langs veien i 1950-årene, før de andre byggene kom til. Foto: Malene Sørensen Lundberg

I SIN UNGDOM reiste han til Amerika og tok utdanning som sivilingeniør i elektro, men etter endte studier ville han hjem igjen til Liknes.

– Hvordan har du opplevd utviklingen av Liknes fra du var liten og opp til nå?

– Liknes som sentrum her, er ikke så veldig nybygd. Det er litt, men utenfor er det jo veldig forandret med bygging - og utviklinga på Åmot, samt nye boligfelt. Det er der man ser de store forandringene.

Mens i Liknes er mange av byggene eldre og godt bevart, utdyper han.

– Hovedinfrastrukturen med gater og kvartalene, er slik det har vært siden de begynte å bygge her i sentrum - som utviklet seg i cirka 1920.

Ifølge Kloster fungerer Liknes som et midtpunkt i kommunen:

– Liknes er handelssenter og administrasjonssenter for kommune. Hvis man ser på antall arbeidsplasser, er handelsnæring viktig i Kvinesdal. Og det er blitt sånn at småsentrene som var rundt forbi forsvinner, og så blir det konsentrert her i sentrum.

Liknes er et samlingspunkt for kvindølene, forteller Sven Kloster; - Det er jo hovedsentrum i Kvinesdal. Foto: Malene Sørensen Lundberg

LITT SENERE på dagen møter Kvinesdal24 tilfeldigvis på Harald Klosters sønn, Sven Kloster (47), i sentrumsgatene. Han er på vei til butikken for å stenge dørene for dagen.

– Jeg har alltid bodd her og trives godt her. Jeg har noen ganger tenkt på om jeg skal flytte vekk herfra, for det er jo klart at det er andre plasser som sikkert er roligere i forhold til støy og slik. Men det er veldig greit å bo midt i sentrum her også.

– Hva har Liknes å tilby for innbyggerne?

– Det er et samlingspunkt for kvindølene. Det er jo hovedsentrum i Kvinesdal. Det er mindre sentrum andre steder, som på Fjotland, Kvinlaug og Feda, men i hovedsaken er dette hovedplassen i Kvinesdal. Man har rådhuset der man kan få hjelp til forskjellige ting, og det meste av handel er her.

Rådhuset i Kvinesdal er plassert midt i Liknes. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Lensmannskontoret (t.h) med beliggenhet i Liknes forsvinner i tråd med politireformen. Men hittil har den vært plassert midt i sentrum. Foto: Malene Sørensen Lundberg
I Liknes finner man Kvinesdal kulturhus som inneholder både kino og bibliotek. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Er det noen utfordringer eller noe dere savner her for at Liknes skal bli bedre?

– Å drive handel nå til dags er jo mye vanskeligere enn det var før. Jeg tror det er mange hull i tilbudet i Kvinesdal som det kunne vært bedre tilbud på. Men jeg tror det er vanskelig å få til å gå rundt.

47-åringen synes at Liknes i dag minner å være temmelig likt som da han var liten.

– Men de har fornyet sentrum med gater og steinlegging, og nå kommer det kanskje mer fremover også.

- Det er ei lita bygd hvor alle kjenner alle, skildrer Geir N. Nilsen om Liknes. Foto: Malene Sørensen Lundberg

GEIR N. NILSEN har stort sett bodd i Kvinesdal. Han forteller at det som definerer Liknes, er det sosiale samfunnet.

– Det er ei lita bygd hvor alle kjenner alle, så man er på hils med alle.

Nilsen jobber som daglig leder ved Nico Mat midt i sentrum. Han opplyser at de har flere kunder innom som kommer utenbys fra, og nevner blant annet Farsund, Lyngdal og Flekkefjord.

– Når du jobber her treffer du alltid nye folk, i tillegg til de som du kjenner her.

– Men er det utfordrende å være næringsdrivende i ei bygd som Liknes?

– Utfordringen er at det ikke bor mer enn 5.500 mennesker i Kvinesdal. Det er ikke en storby hvor folk bare ramler inn. Det er utfordringen.

Utfordringen som næringsdrivende i bygda, er at kommunen kun rommer 5–6.000 innbyggere. - Det er ikke en storby hvor folk bare ramler inn, sier Geir N. Nilsen, daglig leder ved Nico Mat. Foto: Malene Sørensen Lundberg

DET BESTE ER imidlertid opplevelsen av tilværelsen i bygda.

– Det er en trygg og god plass. Og så er det jo fantastisk flott her. Når du har familie setter man veldig pris på at ungene har en grei plass å være. Man trenger ikke være redd for å slippe ut ungene, for det er en liten plass og folk kjenner folk.

Det Nilsen anser som viktig for Liknes, er mulighetene og severdighetene rundt.

– Man har fin natur, laksefiske og Knaben. Man har «Fra hav til hei» og det meste man kan ønske seg. Om man er glad i ski er det bare en halvtimes kjøring om vinteren, og er man glad i strand om sommeren så er det bare en liten svipptur ut til Lyngdal, Farsund eller Lista. Man er midt i mellom. Vil man til en storby er det bare å kjøre til Stavanger, Kristiansand eller hvor enn det måtte være. Så det er en veldig grei plass å bo.