— Det er klart det blir veldig spesielt, ikke minst siden det er kongen som skal dele ut. Det blir en utrolig stor dag med mye følelser involvert, sier Haugeland.

På Lister24 kan du se hele videointervjuet med den 36 år gamle lyngdølen, der han forteller om den dramatiske aprildagen i 2004 i den afghanske hovedstaden Kabul, og om da forsvarsministeren ringte ham for å fortelle ham om utmerkelsen.

Les også:

Lyngdølen tjenestegjorde som lagfører da en mann ble identifisert bærende på en improvisert bombe midt i en folkemengde med 2.000-3.000 mennesker. Bomben var ferdig rigget, og utstyrt med en lett tilgjengelig utløsermekanisme.

Les også:

Uten hensyn til eget liv kastet Haugeland seg over vedkommende, slik at mannen ble pågrepet.

Ifølge Forsvaret reddet Haugelands innsats sannsynligvis et stort antall sivile liv. I deres redegjørelse viste han personlig mot og tapperhet langt utover det som kan forventes.

— Jeg følte ikke der og da at jeg hadde gjort den innsatsen og bragden som det er blitt fremstilt som. Men det er kanskje nå i ettertid, når man får pratet om det og synliggjort det går opp for en hva en har gjort, sier Haugeland.