Dette er de viktigste nyhetene fra natt til onsdag 28. februar, ifølge NTB:

Trump og Biden vinner i Michigan

President Joe Biden og ekspresident Donald Trump vant oppskriftsmessig hvert sitt nominasjonsvalg i delstaten Michigan, melder flere amerikanske medier.

Resultatet gjør det enda mer sannsynlig at høstens presidentvalg igjen blir en repetisjon av valgduellen fra 2020.

Russland varsler «mottiltak» etter Sveriges Nato-medlemskap

– Russland kommer til å innføre politiske og militærtekniske mottiltak for å minimere trusselen mot den nasjonale sikkerheten, skriver Russlands ambassade i Stockholm på Telegram etter at Ungarns nasjonalforsamling stemte for å slippe Sverige inn i Nato.

– Det konkrete innholdet i tiltakene kommer an på hvor omfattende Sveriges integrering i Nato blir og eventuell utplassering av Nato-styrker, våpen og kampmateriell i landet, skriver ambassaden.

Tysk fregatt stanset Houthi-angrep i Rødehavet

En tysk fregatt som deltar i EUs innsats for å beskytte skipsfarten i Rødehavet, har for første gang slått tilbake mot et Houthi-angrep, opplyser kilder.

Kildene sier til nyhetsbyrået DPA at fregatten Hessen skjøt mot to fiendtlige mål tirsdag kveld. Det er første gang den tyske marinen skyter med skarpt som en del av oppdraget i Rødehavet, som startet fredag. DPAs kilder beskriver tirsdagens operasjon som vellykket.

Houthi-militsen i Jemen har angrepet skip i Rødehavet i det de sier er et svar på Israels krigføring på Gazastripen.

Stygt tap for Lilleberg og Lightning

Norske Emil Martinsen Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning gikk natt til onsdag på et stygt 6-2-tap for Philadelphia Flyers. Tapet ender en seiersrekke på to kamper for Lightning. På motsatt side er seieren den første for Flyers etter to strake tap.

Lilleberg fikk i underkant av 16 minutter på isen og noterte seg for ett skudd på mål. Likevel var han ikke involvert i noen av Lightnings scoringer.

Lightning ligger på femteplass i den sin avdeling i NHL og ligger i øyeblikket an til å få en wildcard-plass i sluttspillet.

(©NTB)

Lars Erik Larsen

Anmeldt for truende atferd

Farsund kommune har anmeldt en person for å ha fremmet rasistiske uttrykk og utvist truende atferd mot en eller flere personer ansatt i kommunen.

Det kommer fram av en anmeldelse Lister24 har fått delvis innsyn i. Hendelsen skal ha funnet sted 22. mars på formiddagen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Kongen er tilbake på jobb på mandag

Kong Harald er tilbake fra sykmelding mandag 22. april, ifølge Slottets nettsider. Foto: Javad Parsa / NTB

Kong Harald er tilbake på jobb mandag 22. april, bekrefter Slottet til NTB.

– Kongen er tilbake i arbeid mandag, skriver kommunikasjonsrådgiver Sara Svanemyr i en epost.

På Slottets nettsider opplyser de at kong Harald skal ta imot forsvarssjefen i audiens på slottet mandag. Kronprinsen vil også være til stede.

Kong Harald fikk i mars operert inn hjerteregulator ved Rikshospitalet i Oslo etter å ha blitt syk på ferie i Malaysia.

Han har siden vært sykmeldt. I starten av april ble sykemeldingen forlenget med to uker, fram til 22. april.

Tirsdag sa dronning Sonja til NRK at kongens helse var «mye, mye bedre».

NTB

Norge ga milliardstøtte til Ukraina i vinter

Gjennom vinteren har Norge donert militært materiell fra Forsvaret til Ukraina til en verdi på om lag én milliard kroner, sier forsvarsministeren.

– Krigen i Ukraina raser for fullt. Ukraina har stort behov for mer militært materiell. Norge har levert viktig materiell til Ukraina for å støtte dem i deres kamp mot Russland, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

– Vi og våre allierte er tydelige på vår langsiktige støtte til Ukraina. Ukraina kan stole på fortsatt solid støtte fra Norge, legger han til.

Støtten omfatter artillerigranater, panservernvåpen, mineryddere og støtte til vedlikehold av stridsvogner.

Den norske militære støtten er del av en bred internasjonal innsats blant allierte og partnerland. Dette er donasjoner av materiell fra forsvarssektoren, og donasjoner av materiell anskaffet direkte fra industrien.

De andre hovedsporene er trening og opplæring av ukrainsk personell, samt donasjoner av materiell anskaffet gjennom internasjonalt samarbeid og fondsmekanismer.

Tidligere i uken var utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på besøk i Ukraina. Der kunngjorde han en ny nødhjelpspakke til 745 millioner kroner og lovet å jobbe for å få tak i mer luftvernvåpen til det krigsherjede landet.

NTB

Lønnsforhandlingene mellom NJ og MBL fortsetter på overtid

Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) nådde ingen enighet før fristen klokken 20 torsdag, men fortsetter forhandlingene på overtid.

– Partene er enige om at det er grunnlag for å fortsette forhandlingene på overtid, skriver kommunikasjonsansvarlig Christine Tolpinrud i NJ i en epost til NTB.

Forhandlingene startet 16. april klokken 12.30, og fristen var torsdag klokken 20.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad leder forhandlingene for fagforbundet. Han er tydelig på at reallønnsvekst er en prioritet.

– Det er penger, i ulike former, som er viktigst i dette oppgjøret, og målet er å opprettholde kjøpekraften til våre medlemmer. Samtidig må vi ta et oppgjør med hvordan vi håndterer skillet mellom jobb og fritid, sa han før forhandlingene startet.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det forhandles både om penger og om tekstkrav.

Ifølge nettsidene deres, har NJ rundt 8500 medlemmer.

Olav Hoel

En person lettere skadet etter trafikkulykke

Ulykken har skjedd i krysset ved fv 43 og Aunevik. Foto: Torrey Enoksen

Politiet i Agder meldte på X/Twitter klokken 17.48 torsdag at de har fått melding om en trafikkulykke på fv 43 Lyngdalsveien mellom Farsund og Lyngdal ved avkjørselen til Aunevik.

- To biler og to personer er involvert. Begge de involverte er våkne. Nødetatene rykker ut, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland på X.

Ifølge operasjonslederen er en bil påkjørt i siden når den kom ut på Lyngdalsveien fra en sidevei, og ikke overholdt vikeplikten.

- Ambulanse er på stedet. En person lettere skadd. Trafikken passerer greit på stedet, opplyser Hægeland.

Operasjonslederen forteller at det er snakk om en eldre kvinne som brøt vikeplikten, og som også ble skadet og sjekket av ambulanse. Det var ifølge operasjonslederen uklart om vedkommende ble tatt med videre til legevakt eller sykehus for sjekk.

- På stedet fremstod det derimot ikke som noe alvorlig skade, sier Hægeland

Det er for øvrig 80-sone på ulykkesstedet. Politiet skal være ferdige på stedet.

Slik ser en av bilene ut. Foto: Torrey Enoksen
NTB

Tiltak fra Statnett skal redusere prisforskjellene på strøm i Sør-Norge

Statnett skal gjennomføre tiltak for å minske prisforskjellene på strøm i Sør-Norge. Foto: Annika Byrde / NTB

Innbyggere i Agder og på Sørvestlandet måtte tidvis betale mer for strøm i fjor enn naboområdene. Nå gjennomfører Statnett tiltak for å minske forskjellene.

Blant annet skal de oppgradere ledninger slik at de tåler høyere temperatur og dermed kan overføre mer strøm.

– På sikt forventer vi at markedsutviklingen i Norge og Europa i kombinasjon med nettforsterkninger vil bidra til likere priser, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for systemdrift i Statnett.

Statnett vurderer kontinuerlig ytterligere tiltak, opplyser Østli.

(©NTB)

NTB-AFP

WHO om fugleinfluensa som smitter mennesker: – Enormt bekymringsfullt

Tilfeller der dyr har smittet mennesker med fugleinfluensa de siste årene, er enormt bekymringsfullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs sjefforsker Jeremy Farrar kommenterte situasjonen på en pressekonferanse i Genève torsdag.

Et pågående utbrudd av fugleinfluensaviruset H5N1 begynte i 2020 og har kostet titalls millioner tam- og villfugl livet.

Også pattedyr er blitt smittet, blant annet kyr og geiter, noe som overrasker eksperter ettersom man ikke trodde de var mottakelige for sykdommen.

Det har også vært noen hundre tilfeller der dyr har smittet mennesker. I disse tilfellene er dødeligheten «ekstraordinært høy», ifølge Farrar.

– Dette er fortsatt enormt bekymringsfullt, sier han.

– Den store bekymringen er selvfølgelig at syke ender og kyllinger, samt stadig flere pattedyr, skal smitte mennesker, og at viruset deretter skal kunne smitte fra menneske til menneske.

Det er foreløpig ingen bevis for at den nye fugleinfluensaen sprer seg mellom mennesker. Men fra starten av 2003 til 1. april i år har WHO registrert 463 dødsfall blant totalt 889 smittede mennesker i 23 land, noe som betyr at dødeligheten er på 52 prosent.

Farrar ber om at overvåkingen av sykdommen styrkes, og sier det pågår en innsats for å utvikle vaksiner og medisiner mot sykdommen.

NTB

Christian Tybring-Gjedde gir seg i politikken

Christian Tybring-Gjedde gir seg som politiker. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde tar ikke gjenvalg til Stortinget og gir seg som politiker etter snart 20 år.

– Jeg er ikke motivert til å ta en ny periode på Stortinget, sier han til Aftenposten.

60-åringen har representert Oslo Frp på Stortinget siden 2005, men ønsker ikke å fortsette når den siste perioden hans utløper i 2025. For tiden sitter han i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han er også medlem av Europautvalget.

Tybring-Gjedde sier til avisa at han allerede for ett år siden nevnte internt at dette ville bli hans siste periode.

Tidligere i uka kunngjorde både tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og FpU-leder Simen Velle at de ønsker seg plass på Frps stortingsliste i Oslo. Tybring-Gjedde reagerer på at han ikke fikk beskjed på forhånd fra «utfordrerne».

– Det som overrasket meg, var at jeg ikke fikk beskjed. Dette hadde jo vært klart om jeg hadde fått en telefon. Det hadde ikke vært noe vanskeligere enn som så, sier han.

Selv lanserer han Aina Stenersen som en god arvtaker, og trekker fram at hun i årevis har lagt ned en god innsats for Oslo Frp.

Tybring-Gjeddes datter, Mathilde Tybring-Gjedde, er stortingsrepresentant for Høyre.

NTB

Barnefilmfestivaler til kamp mot resirkulerte filmuniverser: – Må slutte å undervurdere barna

– Vi må slutte å undervurdere barna våre, sier Cathrine Sordal, festivalsjef i Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Sammen med TIFF Junior i Tromsø og Voss barnefilmfestival går Barnefilmfestivalen i Kristiansand sammen om å prøve å løfte barnefilm. Barnefamilier går mest på kino i Norge, likevel hevder Sordal at filmtilbudet er «lite variert».

– Barna må tas mer på alvor, sier hun.

De tre ledende barnefilmfestivalene i Norge vil kjempe mot såkalt resirkulerte filmuniverser – altså filmer kjent fra bøker og tidligere filmer, som gjerne trekker solid med publikum.

Sjefene for de tre ledende barnefilmfestivalene i Norge, der Ann Karin Atterås i Voss er tredjemann ut, deler frustrasjonen over at det de mener er de beste familiefilmene oppsøkes av få. I neste rekke betyr det at stadig færre våger å satse på kvalitetsfilm for familiepublikummet, heter det i det felles kampskriftet.

– Det er en lei tendens, som dessverre ser ut til å forsterke seg. Vi etterlyser mer originalitet og at alle ledd i bransjen tør mer. Derfor har vi tatt initiativ til dette prosjektet, sier festivalsjef i TIFF Junior, Astrid Aure.

Nå har de tre festivalsjefene valgt ut tre titler, som får norgespremierer under barnefilmfestivalen i Kristiansand neste uke.

Det er den spanske filmen «Kepler 6B», der den unge hovedrolleinnehaveren Daniela Pezzoti kommer på festivalbesøk til Kristiansand, «Det magiske lyset», som er en tsjekkisk/slovakisk/ungarsk samproduksjon og «Kokko gård» fra Canada.

(©NTB)

Olav Hoel

To til sykehus etter trafikkulykke

Foto: Malene Sørensen Lundberg

Politiet i Agder fikk klokken 14.46 torsdag ettermiddag melding om trafikkulykke i Kviljokrysset på FV470 Søndre Vei og Kviljoveien FV4112 mellom Farsund og Vanse.

- Det er meldt at 4 personer er involvert. Det er ikke meldt om alvorlig personskade pr. nå. Det er meldt at en minibuss og en personbil er involvert. Nødetater på vei, og det er redusert fremkommelighet på stedet, skriver operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt på X.

Ifølge operasjonslederen er tre biler involvert i ulykken.

- Alle som var i de aktuelle kjøretøyene er oppegående, opplyser Formo videre.

- Det er snakk om en påkjørsel bakfra hvor tre biler er involvert. Her skal en minibuss ha kjørt inn i bilen foran, som igjen har blitt skudd inn i bilen den hadde foran seg. Patruljen er på stedet nå og snakker med partene, og det er ikke tatt stilling til eventuelt førerkortbeslag, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland til Lister24 like før klokken 16.

En halvtime tidligere opplyste han at en voksen og ett barn blir fraktet med ambulanse til sykehus for sjekk og oppfølging. Slik det fremstår skal det derimot ikke være snakk om noe alvorlig skade, ifølge operasjonslederen.

Ved 17.15-tiden opplyser Hægeland at patruljen er ferdig på stedet.

- De involverte førerne er avhørt på stedet. Ingen førerkort beslaglagt, men patruljen oppretter sak, opplyser Hægeland.

Denne bilen hadde synlige skader. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Foto: Malene Sørensen Lundberg
Olav Hoel

Gressbrann viste seg å være et forlatt bål

Både politiet og brannvesenet fikk klokken 14.20 torsdag ettermiddag melding om en gressbrann på Årenesplatået ved Drangeid i Flekkefjord.

- Det er ukjent omfang. Politiet er på vei til stedet sammen med brann, skriver operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt på X.

Røykdykkelederleder Jørgen Thele ved brannvakta i Flekkefjord opplyste til Lister24 ved 14.50-tiden at de er ute og sjekket meldingen, og at det hele viste seg å være et bål.

- De som har satt fyr på bålet var ikke der da vi kom frem, så vi vet ikke hvem som har satt fyr på det. Bålet er nå slukket, og det har ikke vært noe spredning, sier Thele.

Og fortsetter.

- Vi oppfordrer folk om å respektere bålforbudet og vise generell aktsomhet. Meld også inn bålet til 110-sentralen hvis man skal gjøre opp bål.

Tom Arild Støle

12 ble tatt for å kjøre for fort i 60-sone

Utrykningspolitiet (UP) hadde torsdag formiddag fartskontroll i 60-sonen på E39 ved Rom i Lyngdal.

Totalt ble det tatt 12 fartssyndere.

Høyeste målte hastighet var 80 kilometer i timen. Sjåføren måtte her ut med 8.200 kroner i forenklet forelegg, ifølge gjeldende satser for fartsovertredelser.

Ingen personer fikk førerkortet beslaglagt i fartskontrollen. Grensen for å miste førerkortet i en 60-sone er 86 kilometer i timen.

Tom Arild Støle

Songdalen: Mann omkom etter mopedulykke

En mann er bekreftet omkommet av lege på stedet etter en trafikkulykke i Songdalen i Kristiansand torsdag.

Politiet fikk melding klokken 11.42 melding om at en moped hadde kjørt ut av veien.

Tre kvarter senere ble det meldt at en mann hadde omkommet. Ifølge politiet er det snakk om en mann i 80-årene.

De pårørende er blitt informert.

Ifølge operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt klokken 12.25 er hendelsesforløpet ukjent, og dette vil bli videre etterforsket. Ulykken skal ha skjedd på privat grunn.

NTB

En av Norges rikeste kvinner er død

Rannfrid Rasmussen, som var øverste kvinne på Kapitals liste over Norges rikeste i 2023, sovnet stille inn 14. april, 89 år gammel.

Det går fram av en dødsannonse, skriver avisen Avisen Kristiansand.

Forretningskvinnen Rasmussen hadde en formue på 9,05 milliarder kroner i 2023, ifølge Kapital. Det gjorde henne til Norges 34. rikeste person.

Hun var hovedaksjonær i Rasmussen Gruppen gjennom sitt heleide Rasmussen Investment og private aksjer.

Hun figurerte i en årrekke på Kapitals 400-liste og formuetoppen ved offentliggjøringen av skattelistene hvert år.

NTB

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner kroner for å få flere fastleger

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd til kommunene for å få på plass flere fastleger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd til kommunene for å få på plass flere fastleger.

Det skriver de i en pressemelding.

– I 2023 fikk vi over 500 nye fastleger. Selv om det også sluttet 300 fastleger i perioden, ble det en økning på over 200 fastleger totalt. Det er flott å se at rekrutteringen har gått betydelig opp, og i vi ser nå at antallet som er uten fastlege endelig har begynt å falle, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp.

Direktoratet mener samtidig at man ennå ikke er i mål.

– Vi er ikke i mål og trenger at flere velger spesialiteten allmennmedisin og blir fastlege. Derfor er det så viktig at allmennlegetjenesten er en attraktiv og trygg karrierevei, og tilskuddet er et svært viktig bidrag. Fastlegeordningen blir gjerne omtalt som grunnmuren i helsetjenesten, sier Brandstorp.

NTB

Andersen forklarer seg i retten i dag

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB

Nå skal Sør-Rogaland tingrett få høre Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000.

– Det er mange sider av hans forklaring, han skal fortelle retten om sin versjon av hendelsen, vi får høre og se hvordan den blir, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB onsdag.

Øverberg er sammen med Andreas Schei aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen. Han fastholder sin forklaring om hva som skjedde i Baneheia den dagen, den samme forklaringen som han har stått ved siden han ble pågrepet i september 2000.

Han har alltid sagt at barndomskameraten Viggo Kristiansen var hovedmann bak Baneheia-drapene, mens Kristiansen alltid har hevdet sin uskyld og også ble frikjent i 2022.

– Hvordan skal dere forholde dere til at han fastholder sin versjon?

– Det får vi komme tilbake til.

Under innledningsforedraget tirsdag antydet aktoratet at de kan spørre Andersen om anmeldelser som kom svært nylig. Politiet har de siste årene funnet overgrepsmateriale og tekster som seksualiserer barn på hans digitale enheter.

Rettssaken foregår i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes, men onsdag var retten og andre på en liten avstikker til Kristiansand for å være på befaring i Baneheia.

Forklaringen til Andersen skulle egentlig begynne tirsdag, men etter anmodning fra ham og forsvarerne ble den flyttet til torsdag. Andersen var heller ikke til stede på befaringen i Baneheia, og han har ikke tenkt å være til stede under mesteparten av den åtte uker lange rettssaken.

NTB

Prinsesse Märtha Louise vil ikke lenger snakke med pressen

Durek Verrett og Märta Louise har fått nok av det de kaller norsk presses løgner om paret. Nå vil de ikke lenger uttale seg til pressen. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun og Durek Verrett ikke lenger kommer til å snakke med pressen.

– Vi vet at deler av pressen vil fortelle løgner om oss idet bryllupet nærmer seg. Mens vi forbereder oss på den store dagen, er vi dedikerte til å ta vare på hverandre, skriver prinsessen på Instagram tidlig torsdag morgen.

I sommer skal de gifte seg i Geiranger i Møre og Romsdal.

Tirsdag denne uken gikk prinsesse Märtha Louise hardt ut mot Se og Hør.

– De gjentar løgner helt til alle tror på dem, skrev hun på Instagram.

– Prinsesse Märtha Louise står fritt til mene hva hun vil. Vi har ettergått det sjaman Durek har skrevet og sagt. I sin bok «Spirit Hacking» beskriver han detaljer om sin bakgrunn som ikke stemmer med våre opplysninger, skrev sjefredaktør Ulf Andre Andersen i Se og Hør i en kommentar til NTB tirsdag.

– Vi har gjort vår rett og plikt og bringer klarhet i hva som er sannheten. Det er vår journalistiske oppgave, skrev Andersen videre.

NTB

Flere kjente artister klare for russens landstreff i Kongeparken

Det er få uker igjen til årets russekull skal samles på landstreff. Foto: Carina Johansen / NTB

Landstreff Stavanger er klare med sin liste over hvilke kjente artister som skal opptre for årets russ, deriblant store navn som Wiz Khalifa, Arif og Sigrid.

Årets lineup av artister inkluderer internasjonale artister og DJ-er som Wiz Khalifa, Metro Boomin og Martin Garrix, opplyser Stavanger Landstreff i en pressemelding.

I tillegg skal flere av Norges største artister opptre, deriblant Arif, Sondre Justad, Gabrielle, Sigrid og Kamelen. Komikerne Jonis Josef og Javad El Bakali skal også gjøre opptredener på landstreffet.

Landstreffet blir avholdt 3.–5. mai i Kongeparken i Gjesdal kommune sør for Stavanger. Det er 37. gang landstreffet blir arrangert.

(©NTB)

Olav Hoel

Inviterer til nettverksmøte

Førstkommende mandag inviteres det til nettverksmøte om ombruk i byggebransjen i Lister-regionen i Flekkefjord.

Det er Egðastrek som i samarbeid med blant annet Lister nyskaping, Flekkefjord kommune Ab Interiørdesign, Ombruks-HUB Sørlandet, Innoventus Sør og Bølgen bærekraftsenter har gått sammen om å invitere til nettverksmøtet, som vil finne sted i Kirkegata 50 i Flekkefjord, for å avdekke muligheter for samarbeid og utvikling i næringen. Her vil både ulike aktører fra bransjen, samt klimarådgivere og forskere samles for å forsøke å skape løsninger.

I invitasjonen, som blant annet er lagt ut på Bølgen bærekraftsenter sin hjemmeside, vises det til at det nå stilles krav i byggeteknisk forskrift om ombrukskartlegging ved riving, rehabilitering eller transformasjon av eksisterende yrkesbygg og boligblokker. Dette fører ifølge invitasjonen til økt kunnskap om hvilke materialer som kan ombrukes, og vil tilgjengeliggjøre en stor mengde byggematerialer som tidligere har blitt avhendet.

– Ombruk av byggematerialer er en betydelig og viktig løsning for å redusere klimabelastningen fra byggenæringen. Resultatet blir mindre avfall, lavere utslipp og bedre utnyttelse av ressursene. Hvis vi skal lykkes i å vesentlig øke ombruksgraden, må den sirkulære verdikjeden for brukte byggematerialer bli like effektiv som dagens praksis for kjøp, bruk og avhending av nye byggematerialer, heter det i invitasjonen.

Arrangementet starter med åpning av Jørgen Tjørhom i Lister nyskaping og Grete Lill Ausland Homme fra Ombruks-HUB Sørlandet. Deretter vil sistnevnte holde en presentasjon før det blir presentasjoner av Katrine Lohne Nilsen fra Egdastrek og Aina Birkeland fra Abi Design, Jan Rune Johansen fra Dagfin Skaar AS, Joakim Gitlestad fra Materialbanken for bygningsvern og om ombruk: Forskning og utvikling av Reyn Joseph O’Born, førsteamanuensis institutt for ingeniørvitenskap UiA. Etter en pause blir det idéverksted og oppsummering.

NTB

Makspris på 1,81 kroner per kWh for strøm torsdag

Torsdag blir det høyest strømpriser i Midt-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 1,81 kroner per kilowattime (kWh).

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 1,75 kroner per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 39,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 2,48 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 35,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 71,3 øre, Sørvest-Norge 71,7 øre og Midt-Norge 50,002 øre.

Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 73,1 øre per kWh og 37,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,71 kroner per kWh og 39,1 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.