– Vi får massevis av mail og telefonhenvendelser fra folk som ønsker dispensasjon fra regjeringens anmodning om at folk som ikke er bosatt i kommunen holder seg unna fritidseiendommene sine. Når vi får inn søknader om dispensasjon, sier vi konsekvent nei, uansett, sier Kvinesdal-rådmann Jens Arild Johannessen.

Vil fikse opp

I ekstraordinært statsråd 15. mars 2020 vedtok regjeringen en ny forskrift om karantene, isolasjon og hjemmel til forbud mot opphold på fritidseiendommer. Forskriften har ikke trådt i kraft, men regjeringen har varslet at det vil den bli dersom det viser seg at publikum ikke retter seg etter myndighetenes anmodninger om å holde seg borte.

– Noen mener de må få lov til å gå på hytta av bekvemmelighetsgrunner, rett og slett fordi de ønsker å fikse opp på hytta. Andre mener de bør holde seg på hytta fordi de føler det er en smitterisiko å holde seg hjemme hos familien. Det er mange grunner som oppgis, men ingen får sine søknader innfridd. Så langt har vi ikke opplevd at dette er noe problem i Kvinesdal. Men nå er det snart helg, og hvis været er fint kan vi oppleve at folk vil trosse anmodningene fra myndighetene. Skjer det vil det nye lovverket tre i kraft umiddelbart, og da vil brudd på loven bli strengt håndhevet, sier Johannessen.

Han har en klar oppfordring til hyttefolket:

– Hold dere hjemme i deres egen bostedskommune!

Hold dere hjemme i deres egen bostedskommune!

Kvinesdal-rådmann Jens Arild Johannessen. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Cirka 1.300 hytter

Forskriften som er vedtatt bestemmer at personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å oppholde seg der. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.

– Det betyr at dersom en innbygger i Kvinesdal, som er bosatt i Hamrebakkene, og har hytte på Knaben, så har han lov til å være på hytta, presiserer Kvinesdal-rådmannen.

Kvinesdal kommune har cirka 1.300 hytter. Johannessen tror kanskje kommuner som Bykle, Sirdal og Åseral, hvor det er langt flere hytter, har større utfordringer knyttet til dette enn det Kvinesdal har.

Også i Hægebostad, Farsund og Lyngdal er det mange hytter. Også der oppfordres hyttefolket til å holde seg unna.

Lyngdal-ordfører Jan Kristensen påpeker onsdag at det heller ikke i Lyngdal vil bli gitt noen tillatelser til innbyggere fra andre kommuner å oppholde seg på hytter og fritidseiendommer.

– Forbudet for tilreisende om oppholder på hytter er absolutt, sier han.