MANDAL – Her er tanken at man kan møte en arbeidsgiver selv om man kanskje ikke har det store nettverket selv. Det er en fin måte for både jobbsøkere og arbeidsgivere til å treffes, sier rekrutteringsrådgiver ved NAV Mandal, Mona Skoi Thorstensen.

24 ulike arbeidsgivere var tilstede under sommerjobbmessen. De ulike kommunene hadde alle sine representanter sammen med restaurantbransjen, salg og service. Langt de fleste jobbsøkerne var på jakt etter en sommerjobb, mens det også var dem som så etter noe mer fast.

Velkommen: Rekrutteringsrådgiverne fra henholdsvis NAV Lindesnes og NAV Mandal, Anita Lunde t.v og Mona Skoie Thorstensen ønsker velkommen til de besøkende. Foto: Petter Emil Wikøren

– Messa er for alle arbeidssøkere i hele regionen. Vi har ikke satt noen aldersbegrensninger, men det blir fort ei naturlig grense ved 16 år. Det er mange arbeidsgivere som ikke tar inn yngre jobbsøkere, sier Skoie Thorstensen.

Første sommerjobb

Foran standen til Hennes & Mauritz var det lang kø av håpefulle jobbsøkere. En av dem var June Berg Hansen (17) som stod klar til å presentere seg selv og legge fra seg sin CV.

– Dette er faktisk første gang jeg er ute etter sommerjobb. Jeg er veldig interessert i klær og jeg tror Hennes & Mauritz hadde vært en kjempegrei butikk for meg, sier Berg Hansen.

Første jobb: June Berg Hansen (17) er på jakt etter sin første sommerjobb. Hun håper på napp hos Hennes & Mauritz i Mandal. Foto: Petter Emil Wikøren

Butikksjef Linda Vatne ved Hennes & Mauritz i Amfi håndhilser og tar i mot CV fra en lang rekke håpefulle jobbsøkere. Butikken har stadig behov for sommer- og ekstrahjelp og er klare på hva de ser etter.

– Vi ser etter hyggelige og smilende jenter og gutter som ønsker å jobbe. De må ikke nødvendigvis ha jobbet i butikk før, men det er jo en styrke om de har. Hennes & Mauritz kan være et hektisk sted så man må være glad i å jobbe, være kjapp i beina og fleksibel, sier Vatne før nestemann i køen stjeler oppmerksomheten.

Forberedt: Med CV i hånda hilser jobbsøker Amalie Barseth (18) på butikksjef ved H&M Linda Vatne t.h. Foto: Petter Emil Wikøren

Amalie Barseth (18) har også gjort sine forberedelser og har med seg papirene i hånda. Et kjapt håndtrykk og en kort redegjørelse for hva hun søker og hvorfor, så er møtet med arbeidsgiver over.

– Jeg liker butikken og jeg føler det kunne vært en god jobb for meg. Jeg har ikke hatt noen skikkelig sommerjobb før, så dette er første for meg. Jeg er også interessert i helgejobbing, sier Barseth.

Mangler arbeidssøkere

Ingrid Andersen representerte Marnardal kommunes helseseksjon under sommerjobbmessen. For helsesektoren i kommunen har det etterhvert blitt vanskelig å få tak i folk til sommerjobbene.

Trenger folk: Ingrid Andersen t.h representerte Marnardal kommune. De trenger flere sommervikarer i helsesektoren i kommunen. Foto: Petter Emil Wikøren

– Generelt har det blitt vanskeligere å få tak i søkere. Vi ser at det blir færre søkere til sommerjobbene innen helse i kommunen. Utfordringen ligger også i å finne dem som kan jobbe gjennom hele sommeren og ikke bare i korte perioder. Gjennom messen håper vi nå å få tak i flinke ungdommer, sier Andersen.

For å kunne søke jobb innen helsesektoren i kommunen kan det være en fordel med påbegynt eller ferdigstilt løp som helsefagarbeider, men det er ikke et krav.

– Søkerne må være fylt 18 år og det er enkelte stillinger som krever påbegynt utdanning som helsefagarbeider, men ikke alle, sier hun.

Prøve nytt: Skolekameratene fra Mandal VGS Lars Widar Kongsvik og Håkon Svensen Karlsen (begge 17) hadde med CV og var klar for å finne drømme-sommerjobben tirsdag. Foto: Petter Emil Wikøren

Pengene lokker

For kameratene fra Mandal Videregående skole, Lars Widar Kongsvik og Håkon Svensen Karlsen (begge 17) er det lønna som er drivkraften bak jobbsøkingen.

– Pengene frister. Helt klart det som frister mest om jeg skal være ærlig, sier Svensen Karlsen mens kameraten nikker ivrig. De to guttene har prøvd seg i jobb tidligere. For Svensen Karlsens del handler det om å prøve noe nytt.

– Jeg ønsker ikke å jobbe i butikk. Jeg ønsker noe mer spennende enn vanlig butikkarbeid. Jeg har hatt en jobb tidligere, men kunne tenke meg å prøve noe nytt for å ha litt bredere jobberfaring sier han.

Søkende

For Tesfaniwet Tareke (30) handlet sommerjobbmessen om å se etter sommer- eller helgejobb uten at han hadde noe spesielt i tankene.

Jobbjakt: Tesfaniwet Tareke (30) var usikker på hva han så etter på sommerjobbmessa i Buen. Foto: Petter Emil Wikøren

– Jeg vet ikke helt hva jeg ser etter. Det finnes jo noen krav til jobbsøkerene, men jeg er åpen om de forskjellige mulighetene. Tidligere har jeg erfaring fra salg og som sykkelmontør, sier 30-åringen fra Mandal.

6 ledige lærlingeplasser

Det var ikke bare tilbydere av sommerjobb som hadde benket seg på NAVs sommerjobbmesse. Også bilbransjen var representert for å fortelle om muligheter som lærling i bransjen.

– Vi ser etter motiverte ungdom som vil være med på utviklingen i en spennende bilindustri. Man trenger et praktisk hode og et sinn som henger med, sier daglig leder Per Ole Sæverud ved Bilfag.

På dagen: Per Ole Sæverud fra bransjegruppen Bilfag sier han kan tilby lærlingplass på dagen. Foto: Petter Emil Wikøren

I samarbeid med opplæringskontoret har bilbransjen skaffet 60 lærlinger plass i 2017 og Sæverud sier han har ledige lærlingeplasser til folk som vil begynne i bransjen.

– Jeg har nå 6 ledige plasser som lærling innen reservedelsfaget. Der kan jeg tilby folk kontrakt på dagen, men problemet er at vi finner ikke dem som vil. Derfor er jeg her i dag, sier han.

Gode jobbråd

Rekrutteringsrådgiverne fra NAV Mandal og NAV Lindesnes, Mona Skoie Thorstensen og Anita Lunde har tre gode råd til jobbsøkere som ønsker seg en arbeidsplass i sommer:

– Vær frempå og vis vilje til å stå på for å skaffe deg en jobb.

– Ta kontakt selv og vær forberedt. Det er viktig å besøke flere steder.

– Vær villig til å ta en sommerjobb, selv om det kanskje ikke er den jobben du ser etter i voksen alder. Arbeidserfaring er alltid positivt, avslutter rådgiverne.

Råd: Stå på, ta kontakt og vær villig til å ta annet enn drømmejobben, er rådene fra NAVs rekrutteringsrådgivere Anita Lunde og Mona Skoie Thorstensen t.h. Foto: Petter Emil Wikøren