Stranden ved Lyngdal bibelcamping på Rosfjord ble ryddet av over 30 politikere etter at Klimaalliansens prosjektleder for Marin forsøpling Hege Lønning og hennes kompanjonger hadde utstyrt dem med søppelsekker, hansker og klyper.

Denne gjengen med lokalpolitikere deltok i søppelryddingen ved Rosfjorden i Lyngdal tirsdag kveld. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen

Mye søppel

– En engasjert gjeng som kom raskt i gang med rydding. Her var det mye søppel! rapporterer Lønning.

En engasjert gjeng som kom raskt i gang med rydding. Her var det mye søppel!

Det lå badekar, flere store plastkanner, sykkel, to dekk og en stor madrass på stranden. I tillegg var det masse plast som gikk i stykker når politikerne prøvde å ta det opp. Og masse isopor som hadde delt seg.

– Disse isoporkulene tror sjøfuglene det er mat og spiser. Forskerne beregner at en million sjøfugler dør hvert år, forteller Hege Lønning.

Det var også en god del tau som lå på stranda som også er utfordrende for både fugler og fisker når de blir viklet inn i det. All søppelet ble samlet og Renovasjonsselskapet skulle hente det dagen etter.

Lyngdal Høyres ordførerkandidat Bernt Mushom i full aksjon med å få fjernet et forsøplende bildekk. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen

– Dette er skremmende, men avfallet har nok samlet seg opp over lang tid. Her må vi få engasjert skolene i noen skikkelige ryddeaksjoner, sier Jon Are Åmland fra KrF.

Dette er skremmende.

Varaordføreren i Lyngdal gjorde selv en stor innsats med å frakte et badekar og tomme plastkanner som duppet i vannkanten og derfra videre opp til samlingsplassen for avfall.

Høyres gruppe hadde antakelig den tyngste jobben. De gjøv på den utfordrende oppgaven med å rense bekken som renner ut ved Bibelcampingen. Her var det både bildekk og en vasstrukken madrass som hadde sunket ned i mudderet.

Lyngdal Høyre stilte med flere søppelryddere. Her fisker de opp et gammelt bildekk i strandkanten. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen

Taco og appeller

Forut for søppelplukkingen ble politikerne servert plantebasert taco og fikk deretter informasjon både om Klimaalliansen og deres arbeid, prosjektet Marin forsøpling og plantebasert mat. I tillegg var det innlegg fra ordfører Jan Kristensen om kommunelovens samfunnsdel. Han leste også opp en appell fra Åse Kokaas fra Korshamn Rorbuer, som ikke kunne møte selv. Cecilie Christine Hunt fra Villakssenteret ved Kvåsfossen, som er opptatt av plastforurensing i elva Lygna, holdt også appell. Deretter informerte leder av Lister Friluftsråd, Christian Landmark, om aktivitetene de tilbyr og søppelrydding som de organiserer. Til slutt holdt også Naturvernforbundet og det nystartede lokallaget i Lyngdal ved Anders Lien en appell.

Anders Lien fra Naturvernforbundets nye lokallag i Lyngdal var en av flere som holdt appell for politikerne. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen

Etter søppelplukkingen ble de deltakende politikerne bedt om å formidle sine refleksjoner.

– Når vi bøyer oss ned så ser vi avfallet. Det viser at ved handling så endrer en holdning, sa ordfører Jan Kristensen (H).

Klimaallianse kvitterte med å foreslå en rekke lokale tiltak: Støtte gode skoleprosjekter, støtte tiltak som oppfordrer den enkelte til å ta ansvar og gjøre det enkelt å bli kvitt søppel, bedre opplysningsarbeid, styrke tilskuddsordninger til private ryddeaksjoner og innføring av kildesortering ved hytterenovasjon.

Til det siste repliserte ordfører Kristensen at dette er noe det lokale renovasjonsselskapet jobber med.

Trond Mossmann fra Lyngdal Venstre var en av flere ivrige søppelplukkere. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen

320 kilo

Totalt ble det hentet 320 kilo med søppel som ble levert inn til den interkommunale avfallsstasjonen på Skjolnes i Farsund.

Aksjonen inngår i kampanjen som startet da buken på en strandet hval på Vestlandet ble åpnet for fem år siden. Hele magesekken var fylt av plast, noe som gjorde at hvalen sultet i hjel. Ett av prosjektene som ble lansert i kjølvannet av denne hendelsen var plastposeavgiften som både skulle finansiere tiltak og gjøre det mindre attraktivt å handle engangsposer. Midlene fra denne frivillige avgiften overføres til Handelens Miljøfond som i sin tur støtter initiativ og aksjoner som griper fatt i utfordringen med marin forsøpling.

Klimaalliansen er én av aktørene som mottar midlene. I tre år har de turnert langs Sørlandskysten der skoler tilbys en kombinasjon av undervisning, ryddeaksjon og et digg måltid med plantebasert mat.

Isak Saied Gundersen fra Lyngdal Rødt i aksjon med søppelsekken. Foto: Arne Otto Iversen, Klimaalliansen