De skal nemlig tilbringe sin julaften på en sandstrand på New Zealand.

– Tor Martin og jeg ville gjerne ha et kombinert jobbe- og friår mellom videregående skole og videre studier. Da vi så på diverse muligheter ble vi tipset av en venn om en 5 måneder lang skole gjennom misjonsorganisasjonen «Youth With A Mission» her nede på New Zealand som fristet veldig, forteller Steine. Paret har brukt både sommeren og høsten på å tjene inn penger til turen, og reiste til New Zealand tidlig i desember. Planen er å bli frem til juni i 2018.

– Skolen begynner egentlig ikke før i midten av januar, men når vi først har reist til andre siden av jorden, ville vi gjerne oppleve litt mer av landet, mener hun.

Kjæresteparet Solvår Steine og Tor Martin Lohne feirer sin første jul sammen i New Zealand. Foto: Privat

Første i utlandet

Tyveåringene feirer ikke bare sin første jul sammen, for det blir også første jul de begge feirer i utlandet, borte fra familien sin.

Familiene våre syns nok at det er litt stusslig uten oss i jula, det liker vi i hvert fall å tro, men de unner oss eventyret vi er med på.

– Familiene våre syns nok at det er litt stusslig uten oss i jula, det liker vi i hvert fall å tro, men de unner oss eventyret vi er med på. Vi hadde faktisk også en liten julefeiring hos familien til Tor Martin før vi dro, og det var veldig koselig, fortsetter Steine.

Også i New Zealand feires julen med masse julelys. Foto: Privat

Full sommer

Julefeiringen på New Zealand synes de skiller seg ganske klart fra hvordan det er i kalde Norge. Der er det nemlig full sommer.

– Det har nok gått mest i surfing, fallskjermhopp, bading og fjellturer, så vi har ikke akkurat gjort så mange typiske «juleaktiviteter». Vi har stått litt på «sandboard», noe som kan minne om snowboard hvis du legger godviljen til, bare med glovarm sand i stedet for snø, spøker hun.

– I New Plymouth fikk vi dessuten oppleve «The Festival of Lights», der hele parken i byen var dekorert med lys i forskjellige former. Her fikk jeg faktisk nesten litt julestemning når kvelden kom og mørket gjorde inntog mellom trærne i parken. Ellers er det litt vanskelig å komme i julestemning når vi ligger solbrente på stranda med is i hånden, mener Steine, som legger til at de begge trives godt, men at jul i utlandet nok ikke blir en fast tradisjon.

- «Sandboard» kan minne litt om snowboard om man legger godviljen til, spøker Steine. Foto: Privat

Ny kultur

De har begge også opplevd mye ny kultur i løpet av de siste ukene i landet, og julefeiringen mener de er sterkt preget av at den kommer midt på sommeren.

– På julaften er strendene og parkene overfylt av familier som griller og spiller utendørs-spill sammen. Mange Kiwier bytter dessuten ut den tradisjonelle julegrana ut med Pōhutukawa, som er et stort, fargerikt tre som blomstrer på denne tiden av året, forteller hun.

Skal ikke stresse

På selve juleaften er planen for paret ennå ikke helt fastsatt, men de er fast bestemt på at de ikke skal stresse med noe.

– Vi har fått tilbud om å feire jul hos noen vi besøkte på Nordøya tidligere, og det hadde vært spennende å oppleve, men ettersom vi nå i skrivende øyeblikk befinner oss på sørøya, tror jeg ikke vi kommer til å stresse med å rekke nord igjen før julaften. Vi satser heller på å unne oss en finere restaurantmiddag og ei natt på hotell på julaften. I tillegg tenker vi å ringe hjem til våre kjære når vi våkner den 25.desember, for da er det julaften i Norge, avslutter hun.

Steine og Lohne skal ikke stresse noe denne juleferien, bare nyte alt New Zealand har å by på. Foto: Privat