Kvinesdal kommune vedtok sommeren 2018 å gi dispensasjon fra kommuneplanen til akvakultur i det aktuelle området.

– Det ligger i dag et mindre anlegg for prøvedyrking i Sagefossbukta. Listerskjell As informerer om at dette har ligget ute i over et år, og de påstår at de har fått tillatelse fra kommunen til denne prøvedyrkingen. Er dette korrekt? spør Fiskeridirektoratet region sør i en mail til Kvinesdal kommune.

Enhetsleder for plan og miljø-utvalget, Christ Michelsen opplyser at Kystverket mottok søknad fra virksomheten om forsøk på dyrking av blåskjell i Fedafjorden i brev av 14. mars 2017.

– Kommunen ble også orientert om dette. Etter å ha kontaktet dere, fikk vi opplyst at det er fylkeskommunen som har myndighet i slike saker, og vi bad derfor søker om å ta kontakt med fylkeskommunen. 10. april 2018 mottok kommunen en epost fra Listerskjell AS på at prøveanlegget var flyttet til Sagebukta, skriver Michelsen.

Videre fremholder han at kommunen 21. mai samme år ga dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for dyrking av blåskjell.

– 24. januar 2019 gav kommunen en positiv høringsuttalelse i forbindelse med søknad til akvakultur i Fedafjorden. Senest den 17. juni 2019 vedtok kommunen å bevilge økonomiske midler til Listerskjell AS i forbindelse med gjennomføring av områdeanalyse for skjellanlegg. Kommune har således stilt seg positiv til dyrkingen av blåskjell i fjorden, men vi kan ikke se at vi har gitt noen formell tillatelse til prøvedyrking, skriver Michelsen.