– Det er retningslinjer for hvordan søknadsprosessen skal være og krav til dokumentasjon. Når det gjelder selve prosessen så er det fylkeskommunen som er rette instans. Fra Listerskjell ble det etterlyst flere opplysninger. Når vi ikke fikk det, så stoppet hele prosessen opp, sier senioringeniør Geir Solberg på vegne av Kystverket.

Når det gjelder Mattilsynet svarer de på kritikken at deres strategi blant annet er å ivareta hensynet til aktørene langs hele matproduksjonskjeden og jobbe for å ivareta miljøvennlig produksjon.

– Samtidig skal hensynet til trygg mat veie tyngst, skriver avdelingssjef for Mattilsynet Sør og Vest, Nina Merete Vehus.

Angående kritikken omkring områdeanalyse så svarer hun:

– Vi har beklaget at vi krevde analysen så tidlig i prosessen, den skulle vi ha etterspurt først i forbindelse med høsting av skjellene. Intensjonen vår var å veilede så tidlig om krav vedrørende mattrygghet og klassifisering av produksjonsområde, slik at virksomheten skulle være best mulig forberedt.

Hun påpeker også at det stemmer at Mattilsynet dekker noen kostnader i forbindelse med prøvetaking før høsting av skjell.