Følg korona-utviklingen her

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en epost til redaksjon@lister24.no
Send inn
 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Munnbind på danskebåt

  Ferjeselskapet Fjord Line innfører munnbind-krav for ansatte som er i kontakt med kunder. Også passasjerer anbefales munnbind der det er trangt om plassen.

  – Dette gjør vi for å skape trygghet på reisen og for å sende et signal om at vi tar denne situasjonen på aller største alvor, sier Fjord Lines konserndirektør Richard Ternblom, til Fædrelandsvennen.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Hotell stenger etter utbrudd

  All inclusive-hotellet Club Cala Barca på Mallorca er blitt tvunget til å stenge etter at ti i personalet testet positivt på covid-19. Dette melder VG.

  Dette skal være det første hotellet som må stenge under pandemien.

  Foreløpig er det ikke bekreftet tilfeller blant hotellets gjester.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Mange sikrer seg munnbind

  Folkehelseinstituttet har tidligere opplyst at det kan komme anbefalinger om munnbind-bruk også i Norge. 

  Apotekene melder om ekstrem etterspørsel etter munnbind de siste dagene. Dette melder dinside.no.

  - At vi ser den store økningen nå er naturlig å sette i sammenheng med det FHI uttalte om munnbind før helgen og oppblomstringen av Covid-19 i Moss og på Hurtigruten. Samtidig er det denne uka også mange som er tilbake fra ferie, og mange skal antagelig også tilbake på det vanlige kontoret, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

  Ifølge apotekene trenger du ikke frykte at det blir tomt for munnbind.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Foto: Mona Wikøren

  Sykehuset strammer inn besøksrestriksjonene

  Personer som har vært utenfor Norge må nå vente i ti dager før de kan komme på besøk til pasienter i Sørlandet sykehus eller være ledsager for pasienter som trenger assistanse. Dette gjelder også etter reiser til grønne land og områder, og selv etter korte turer som ved for eksempel dagstur til Danmark eller grensehandel til Sverige, melder Sørlandet sykehus i en pressemelding.

  Les mer om saken her.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Foto: Sørlandet sykehus HF

  Ingen smittede på Sørlandet sykehus

  Fersk oppdatering fra Sørlandet sykehus HF viser at ingen av sykehusets avdelinger har noen pasienter som er innlagt med korona/ covid-19. Men det er mistanke om smitte hos ti pasienter.

  Tirsdag er det fullført analyse av 29 korona-prøver ved sykehuset. Ingen nye har fått påvist smitte, men dagens labsvar foreligger tidligst i ettermiddag.

  Så langt i år har sykehuset analysert 23.629 smittetester. 333 personer har fått påvist smitte gjennom disse testene. 1.015 tester har status som pågående.

  Sørlandet sykehus har totalt skrevet ut 47 pasienter med covid-19. Tre pasienter har dødd med påvist virus i kroppen.

  Tirsdag har sykehuset for øvrig ingen ansatte i karantene lenger. Mandag var fire ansatte i karantene.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL

  66 nye smittede siste døgn

  Det var registrert 9.334 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til tirsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det utgjør en økning på 66 tilfeller det siste døgnet. De siste to dagene er økningen på 81 tilfeller, melder NTB.

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  14 koronasmittede pasienter var mandag innlagt på norske sykehus mandag. Det er elleve flere enn før helgen. Én pasient får respiratorbehandling. Sju pasienter er innlagt ved Helse sør-øst, fire i Helse nord, to i Helse vest og én i Helse Midt-Norge, ifølge Helsedirektoratet.

  FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  - Vi må stramme inn på nytt

  Helseminister Bent Høie og næringsminister Iselin Nybø opplyste på en pressekonferanse mandag at all cruisetrafikk til Norge stanses i 14 dager. 

  Bakgrunnen er situasjonen rundt smitteutbruddet på Hurtigrutas skip "Roald Amundsen", der 39 personer er bekreftet smittet på to seilaser - hovedsakelig mannskap, men også fem passasjerer.

  - Vi har dessverre kommet i en situasjon hvor vi må stramme inn på ny, uttalte de to ministerne under pressekonferansen.

  - Innstrammingen vil forhindre skip med flere enn 100 personer om bord fra å legge til kai. Vi må ta disse grepene mens vi undersøker hva som sviktet på Hurtigruten og hva som kan gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen. Situasjonen på Hurtigruten viser det vi har sagt hele veien, at koronapandemien ikke er over. Vi må dessverre stramme inn på ny. Vi vil gjøre en ny vurdering om 14 dager, sa helseministeren, ifølge Nettavisen.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Hurtigruten innstiller

  Ifølge VG innstiller Hurtigruten alle ekspedisjonscruise inntil videre og i tillegg har de bestilt ekstern gransking etter smitteutbredelsen på MS Roald Amundsen. 

  Totalt 39 personer skal være bekreftet smittet på to seilaser med dette skipet. Fem av dem som har testet positivt er passasjerer, resten mannskap.

  Konsernsjef Daniel Skjeldam sa på en pressekonferanse at selskapet har sviktet med flere avvik fra prodedyrene sine. Han beklager på det sterkeste.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Over 200 smittede i Danmark i helga

  I helgen er det registrert 207 nye smittede i Danmark, og det er registrert et dødsfall. Smitteøkningen i Danmark er større enn det som har vært vanlig siste tiden, ifølge NTB.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Disse landene kan bli «røde» 

  I en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI) mandag opplyses det at det den siste tiden har vært økt koronasmitte i Sveits og Tsjekkia, og trenden er også økende i Polen.

  - FHI anbefaler at Sveits og Tsjekkia blir «røde» når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres i slutten av uka - hvis det ikke skjer endringer. FHI anbefaler også at Polen vurderes, heter det i meldingen.

  Både Sveits og Tsjekkia har passert grensen som er satt til 20 nye covid-19-tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, og FHI varsler allerede nå at landene vil kunne bli "røde".

  I løpet av de siste to ukene har det også blitt rapportert om et økende antall nye tilfeller i Polen. Tallet er 17,9 nye tilfeller per 100.000 innbyggere for de siste to ukene.

  - Dersom du kommer til Norge fra Sveits, Tsjekkia eller Polen i de siste dagene før landet eventuelt «blir rødt», blir du ikke ilagt innreisekarantene, men du må være særlig oppmerksom på symptomer på covid-19, teste deg ved behov og være nøye med å holde avstand på minst én meter, påpekes det fra FHI.

 • av Åse Astri Bakka
  DEL

  Munnbind i Norge eller ikke?

  Mange lurer på om det kommer til å innføres påbud eller oppfordring til bruk av munnbind i Norge eller ikke. Dette er gjennomført i en rekke andre land.

  – FHI skal se på hvilke situasjoner det kan være aktuelt å bruke munnbind i Norge, men vi har ikke en smittesituasjon i Norge nå der vi anbefaler å bruke munnbind generelt. Det blir en anbefaling fra FHI, men vi er ikke der nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie ifølge VG.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Det innføres strengere besøksregler på Lyngdals institusjoner - deriblant helsehuset.
  Det innføres strengere besøksregler på Lyngdals institusjoner - deriblant helsehuset. Foto: Rune Hauan

  Også Lyngdal strammer inn besøksreglene

  Også Lyngdal kommune har besluttet å stramme inn besøksreglene på sine institusjoner.

  - Pårørende og andre som har vært på reise i utlandet ilegges 10 dagers besøksforbud til sykehjem og sykehjemsnære omsorgsboliger i Lyngdal. Det vil si helsehuset, Byremo omsorgssenter og omsorgsboliger, skriver kommunen på Twitter.

  Reglene er innført i tråd med anbefalingen fra Folkehelseinstituttet, skriver kommunen på sine egne nettsider.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Foto: Sørlandet sykehus HF

  Ingen korona-pasienter på Sørlandet sykehuset

  Sørlandet sykehus HF har ingen pasienter innlagt med covid-19-smitte. Det viser en oppdatert oversikt mandag morgen. Men man har mistanke om koronasmitte for fem pasienter ved sykehusene.

  Mandag var ingen nye smittetester analysert. 

  Fire ansatte ved sykehuset er i karantene.

  Totalt har Sørlandet sykehus utskrevet 47 korona-pasienter. Tre pasienter ved sykehuset har dødd som følge av påvist covid-19-smitte.

  Mandag 3. august klokken 08.00 hadde sykehusene i Helse Sør-Øst syv pasienter innlagt med bekreftet koronasmitte, melder helseregionen på Twitter. En av de innlagte er på intensivenhet hvorav en pasient får respiratorbehandling. Ingen av pasientene er altså på sykehusene på Sørlandet.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Det innføres skjerpet besøksbegrensning på sykehjem og sykehjemsnære boliger i Farsund. Her Listaheimen.
  Det innføres skjerpet besøksbegrensning på sykehjem og sykehjemsnære boliger i Farsund. Her Listaheimen. Foto: Siw Eline Holmen

  Skjerper besøksbegrensningen

  Kommuneoverlegen i Farsund kommune, Ann-Margret Haaland, innfører skjerpet besøksbegrensning til sykehjem og sykehjemsnære boliger i 10 dager for pårørende og andre som har vært på reise i utlandet, både "røde" og "grønne" land. Det melder Listaheimen på sine Facebook-sider.

  Tiltaket blir gjeldende fra og med tirsdag 4. august, men aktuelle personer som nylig har vært i utlandet bør oppfordres til å unnlate besøk også før dette.

  Kommuneoverlegen støtter seg på en anbefaling fra Folkehelsedirektoratet der det blant annet står følgende: "Pårørende eller andre som har vært på utenlandsreise siste 10 dager, også til land utenom Norden som ikke er omfattet av karanteneplikt, bør ikke komme på besøk før 10 dager etter hjemkomst. Hvis de testes for SARS-CoV-2, bør de ikke komme på besøk før negativt prøvesvar foreligger."

  Rådet fra fhi.no ble sist oppdatert 17.07.20, og ordlyden der er "bør" ikke komme på besøk.

  I lys av utviklingen i smittebildet i samband med klyngesmitte i blant annet Moss, Trondheim og Hurtigruta er kommuneoverlegens råd pr. i dag at forbudet gjøres absolutt, inntil smittesituasjonen roer seg.

 • av Svein Morten Havaas
  DEL
  Foto: Cecilie Nilsen

  15 nye smittede siste døgn

  Det var registrert 9.268 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til mandag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet. Dette er en økning på 15 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 28 tilfeller, melder NTB.

  Det er ikke registrert nye koronatilfeller i Agder det siste døgnet, hvilket betyr at totaltallet i fylket fortsatt er 354

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

  Siste oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) kom fredag, da det var registrert totalt 255 koronadødsfall.

 • av Olav Hoel
  DEL

  Fikk jobbe i karantene-tiden

  Som kjent skal alle som kommer fra land med høy smitte i karantene når de kommer til Norge. Likevel har ansatte som kommer fra disse landene jobbet som normalt med passasjerer ombord på MS «Roald Amundsen» under karantenetiden, noe Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam bekrefter ovenfor VG.

  – Dette er internasjonale regler. Karantene ombord på skip vil innebære at de kan jobbe som normalt, men de kan ikke gå i land. Det er ikke som karantene i vanlig forstand, sier Skjeldam til VG.

  Omtrent alle de smittede ansatte på MS «Roald Amundsen» skal ha kommet fra Filippinene.  De ansatte skal ifølge VG først ha vært i karantene i hjemlandet og tatt to korona-tester før avreise. Da de så kom til Norge, kunne de altså jobbet som normalt ombord på skipet.

  – De blir fulgt opp når de kommer ombord. De skal ha en karantene, men de kan gjennomføre tjeneste ombord. Den samme tjenesten som de ellers gjør, men etter smittevernregimet som gjelder ombord. Internasjonale regler sier at man kan sette ansatte som har vært testet for korona ombord i et skip. De skal ha en karantenetid ombord som innebærer at de ikke kan gå i land, sier Skjeldam til VG.

 • av Olav Hoel
  DEL

  - Må fortsatt holde seg hjemme hvis man er forkjølet

  Ifølge Fædrelandsvennen har koronasenteret i Kristiansand den siste tiden fått 900 henvendelser i uken.

  – Det har vært en kraftig økning i pågangen over telefon. Vi får 900 henvendelser i uka nå, forteller ansvarssykepleierne Jofrid Hansson og Are Øydegard ved koronasenteret på Kløvertun til Fædrelandsvennen.

  Ifølge avisen tok koronatelefonen imot omkring 3600 henvendelser i juli mot 1700 måneden før. Samtidig opplevde de en økning i antall tester. Nå oppfordrer de folk med symptomer til å holde seg hjemme til de er symptomfrie.

  – Selv om man får en negativ koronatest, må man fortsatt holde seg hjemme hvis man er forkjølet. Hvis man beveger seg mye rundt og sprer forkjølelsen til andre, fører det til at flere må teste seg, sier Øydegard til Fædrelandsvennen.

 • av Olav Hoel
  DEL

  Katastrofetilstand i australsk delstat

  Lokale myndigheter har nå erklært katastrofetilstand i den australske delstaten Victoria, hvor blant annet landets nest største by Melbourne ligger. Dette medfører blant annet at innbyggerne ikke får forlate sine hjem etter klokken åtte på kvelden og kun én per familie får gå på butikken. Samtidig får de ikke lov til å bevege seg mer enn fem kilometer unna hjemmene sine.

  Ifølge VG hadde Australia tidligere denne uken sin verste smittedag noensinne da over 700 nye tilfeller ble registrert på én dag, og Victoria skal være blant de hardest rammede områdene.

  – Fra klokken seks i kveld erklærer jeg katastrofetilstand for delstaten Victoria, dette kommer i tillegg til unntakstilstanden som allerede har vært, sier delstatsminister Daniel Andrews på en pressekonferanse ifølge VG.

  I juli ble store deler av delstaten Victoria, inkludert Melbourne, stengt ned, og nå innføres det altså enda strengere restriksjoner.

 • av Olav Hoel
  DEL

  13 nye korona-tilfeller siste døgn

  Ved midnatt natt til søndag var det registrert 13 nye korona-tilfeller i Norge, mot 32 døgnet før. Dermed er det totalt registrert 9253 tilfeller av korona i Norge, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

 • av Olav Hoel
  DEL

  69 kommuner berørt i Hurtigruten-utbruddet

  Folkehelseinstituttet (FHI) melder lørdag ettermiddag at 69 kommuner er berørt av korona-utbruddet på Hurtigrute-skipet MS «Roald Amundsen». 

  – Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, skriver avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding, ifølge VG.

  Med passasjerer og mannskap skal det totalt ha vært 544 personer ombord på turen som pågikk fra 17. til 31. juli. De har fremdeles ikke klart å få tak i alle passasjerene etter at de gikk av båten.

  – Smitte på denne typen cruiseskip er alvorlig, og vi jobber nå med å sikre at passasjerer og mannskap blir ivaretatt av helsetjeneste og kommunehelsetjeneste, skriver Vold i pressemeldingen, ifølge VG.

  I tillegg skal kommuneoverlegen i Hadsel kommune ifølge VG onsdag ha varslet Hurtigruten om et korona-tilfelle på den forrige turen som gikk fra 17. til 24. juli.

  Ifølge VG opplyser Hurtigruten at det var 209 passasjerer med på den første seilasen, og 177 på den andre, og at alle disse nå skal testes. Hele besetningen på MS «Roald Amundsen» er testet, og til nå er 33 av de 158 i mannskapet på Hurtigruten MS bekreftet smittet.

Flere artikler

 1. NYHETER

  Mindre kriminalitet

 2. NYHETER

  Turistene strømmer til hotellene

 3. NYHETER

  Sykehus-vikar koronasmittet

 4. NYHETER

  Åpnet ny butikk på senteret

 5. NYHETER

  – Håper noen private aktører kan overta

 6. NYHETER

  Butikkene slår alle rekorder!

 1. Koronaviruset