Det uttaler Alf Ingebretsen på vegne av Listerskjell as, som driver med prøveoppdrett av blåskjell i Sagebukta i Fedafjorden i Kvinesdal. I en mail virksomheten har sendt til en rekke instanser, i tillegg til regionale og lokale myndigheter spørres det om byråkratiet på Sørlandet virkelig er klar for et grønt/blått skifte. Den erfaringen har ikke Listerskjell, for å si det forsiktig.

– Orienteringen er sendt til alle tenkelige instanser vi mener burde ha interesse av å forbedre kvaliteten på byråkratiet vi har møtt, i forsøket på å starte «blå næring», forteller Listerskjell-gründerne og fortsetter:

– Vi hører den nye fylkesordføreren, Arne Thomassen, uttale at Agder skal ta styring over det grønne skiftet. Vi hører statsminister Erna Solberg annonsere det grønne skiftet i nyttårstalen sin. Vi i Listerskjell er vi godt fornøyd med disse uttalelsene, medgir Listerskjell, som i tillegg til Alf Ingebretsen består av Steven Treland, Hans Aase og Trond Rafoss.

Blåskjelloppdrett

De opplyser at de i tillegg til prøveprosjektet også har søkt om å drive et ordentlig blåskjelloppdrett i Sagebukta.

– Blåskjelloppdrett er en næring som representerer noe av den mest miljøvennlige, bærekraftige og framtidsrettede matproduksjonen det er mulig å få til. Blåskjell befinner seg langt nede i næringskjeden. De trenger ikke å fóres. I oppdrett lever de i kolonier slik de også foretrekker i vill tilstand, og de representerer sunn og næringsrik mat. Alle disse faktorene er viktige i et grønt/blått skifte, understreker de.

Blåskjelloppdrett er en næring som representerer noe av den mest miljøvennlig matproduksjonen det er mulig å få til.

Om lag 4,5 meter lang var denne remsa med blåskjell, og Hans Aase og Steven Treland kan ikke la være å smile. Foto: Bjørn Hoel
Hans Aase og Steven Treland har begge stor tro på at blåskjell-produksjon er en fremtidig næring. Foto: Bjørn Hoel

146 uker

I mailen til de ulike instansene orienteres det om en saksbehandlingstid på blåskjellanlegget i Sagebukta på cirka 146 uker, altså nesten tre år. For å vise hvor sent denne prosessen har gått og hvor dyre gebyrer virksomheten har betalt har de lagt ved et eget vedlegg til mailen de har sendt rundt.

– Som dere ser går saksbehandlingen seint, det er mye inkompetanse, og gebyrene er skyhøye. Dette kan da umulig være rette måten å oppmuntre potensielle grønne/blå næringsaktører på? Vi håper at denne orienteringen, fra grasrota, til bestemmende myndigheter, kan bidra til at saksbehandlingen i forhold til næringsaktører som vil satse på grønn/blå næring, blir vesentlig bedre og billigere i framtida. Så skal vi med glede betale skatt av virksomheten når den tid kommer, skriver Listerskjell.

Som dere ser går saksbehandlingen seint.

Avisen velger å ta med noen eksempler, som retter seg mot Kystverket og Mattilsynet, og næringssjefen i Kvinesdal. I begynnelsen av mars 2017 kontaktet Steven Treland og Alf Ingebretsen diverse offentlige instanser for å finne ut hvordan en måtte gå fram for å få tillatelse til å drive med oppdrett av blåskjell. De fikk muntlig beskjed fra en ansatt i Fiskeridepartementet at det ikke lenger er nødvendig å søke om tillatelse til prøveanlegg. Det var ifølge vedkommende tilstrekkelig å melde fra om posisjon for anlegget til Kystverket og Kvinesdal kommune. Melding/søknad ble sendt 7. mars 2017 til begge instanser.

– Det kom aldri noen protester fra hverken kystverk eller kommune. På grunn av vær-og grunnforhold ble dette anlegget flyttet (i mai 2017) til ny lokalisering på Sagebukta der det nå ligger. Søknad ble også denne gangen sendt til Kystverket og Kvinesdal kommune. Aase Martinsen i Kystverket har nå sett søknaden vår og ringer undertegnede med klar beskjed om at det må søkes om prøveanlegg for blåskjell. Vi ber derfor om å få tilsendt regelverket som kan gi informasjon om hvordan anlegget skal utformes. Det kom aldri slik informasjon eller regelverk fra Kystverket, forklarer de.

Steven Treland forteller at blåskjell kan vokse flere millimeter på bare en måned i dette farvannet. Disse ble lagt ut i april 2019. Foto: Bjørn Hoel
Hans Aase og Steven Treland fra firmaet Listerskjell as, i aksjon i Fedafjorden onsdag formiddag. Foto: Bjørn Hoel

Kvinesdal

Når det gjelder Kvinesdal kommune så fikk de av næringssjefen kun oppgitt et navn på en ansatt i fylkeskommunen, da de trengte hjelp med utfylling av akvakultursøknad.

– Vi søkte også kommunen om dekning av utgiftene til områdeanalyse. Underlig nok bevilget kommunestyret 6.000 kroner som etableringstilskudd etter innstilling fra næringssjefen - til tross for at vi hadde poengtert at vi ville komme tilbake med slik søknad på et senere tidspunkt. Det hører med til historien at Listerskjell A/S fremdeles ikke har blitt underrettet om bevilgningen, påpeker de.

Mattilsynet

7. desember 2018 kom, ifølge Listerskjell, et konsulentfirma, som tidligere har utført miljøundersøkelser av Fedafjorden, og tilbød en pris på 40.000 kroner for å utføre områdeanalyse og analyse av skjell.

En måned senere, 7. januar 2019, påpeker Mattilsynet at de synes forslaget fra konsulentfirmaet ser bra ut, men skriver at det ikke er krav om at områdeanalyse utføres av konsulentfirma.

Drøye fem måneder senere, 19. juni 2019 gjør Mattilsynet, ifølge Listerskjell, helomvending og meddeler at det likevel ikke er nødvendig med områdeanalyse før søknaden blir behandlet. Dessuten er det slik at Mattilsynet dekker utgiftene til analysen. Klassifisering av området kunne også vente til produksjon av blåskjell er i gang.

Fylkesmannen

Fra Fylkesmannen i nye Agder fylkeskommune får Listerskjell et to siders notat med følgende beskjed:

«Fylkesmannen i Agder gir Listerskjell A/S tillatelse til forurensende virksomhet» og ilegger bedriften et gebyr på 32.800 kroner.

– Og vi som trodde at blåskjell faktisk renser sjøvann ved å filtrere cirka 100 liter vann pr døgn, skyter Ingebretsen inn.

– I januar 2020 omtaler Fylkesmannen også vår innsats, som vi har beskrevet i dette notatet, og som innebærer hundrevis av dugnadstimer og hundrevis av mailsider, SMSer og telefoner til Mattilsyn, Kystverk, Fiskeridirektorat et cetera. I ei byråkratisk mølle vi aldri har sett maken til. Fylkesmannen opplyser at saken har ligget i bero i 2019. Stort lenger fra virkeligheter er det vanskelig å komme, fremholder de.

Totalt har Listerskjell betalt omlag 80.000 kroner i utgifter og gebyrer.

– Vi hadde håpet og trodd vi ville få hjelp til å komme i gang med blåskjelloppdrett, men opplevde at vi, i stor grad, ble både motarbeidet og villedet – til skrekk og advarsel til andre som måtte ha samme planer som oss, om å ville produsere miljøvennlig mat og bidra til bærekraftig utvikling på kloden vår, påpeker Listerskjell.

Vi hadde håpet og trodd vi ville få hjelp til å komme i gang med blåskjelloppdrett.

De føyer dessuten til de kontaktet Kystverket for omtrent et og et halvt år siden, for å søke om å drive dette prøveprosjektet.

– De sa det kom til å ta seks-åtte uker. Vi har ikke fortsatt ikke hørt noe, sier de.