«Kina i Afrika - en ny kolonimakt?» er tittelen på foredraget Einar Lunde skal holde.

Han har selv vært NRK-korrespondent i Afrika og kjenner dette kontinentet svært godt. Og han tar utgangspunkt i noe de færreste har fått med seg.

– Den raskeste økonomiske veksten i verden er ikke i Kina, India, Brasil eller USA. Den er i svarte Afrika. Og kanskje det mest pirrende. Kina er selve lokomotivet i denne økonomiske veksten. Kina pøser inn hundrevis av milliarder i Afrika. Det ser heller ikke ut som om de bryr seg nevneverdig om de støtter en forferdelig diktator som bryter menneskerettigheter i fleng, eller investerer i land som utvikler demokrati og åpenhet, sier Lunde selv om temaet.

Man kan spørre seg hva som er Kinas motiv og hensikt. Vil de bli en ny kolonimakt?

– Einar Lunde vil føre oss inn i dette og vil også vise hva dette betyr for oss i Norge. De som har hørt Einar Lunde, vet at det blir en fargerik, engasjerende, lærerik og underholdende kveld. Han er en spesiell formidler som virkelig klarer å få forsamlingen med seg, sier Anders Mathias Larsen, som sammen med andre står i bresjen for Tematorsdag-samlingene. Denne kvelden holdes i samarbeid med Kvinesdal Historielag.

De fleste kjenner Einar Lunde fra hans tid som Dagsrevyens ankermann og Afrika-korrespondent. Han har også som pensjonist besøkt Afrika mange ganger som reiseleder og har skrevet bøker som er kommet i store opplag.

Vi ser virkelig fram til å høre han igjen.

– Vi ser virkelig fram til å høre han igjen, sier Larsen.

Musikere og sanger fra Gyland deltar også torsdag kveld. Anne Lise Myhre Nilsen har sunget seg inn i manges hjerter. Sammen med henne kommer Arvid og André Nedland og Gustav Åtland. Kveldstankene blir ved den pensjonerte presten Paul Daasvand.

– Vi gleder oss over at det er blitt et treffsted for folk fra hele Lister og mer enn det, sier Anders Mathias Larsen, som kan friste med gratis vafler og kaffe, samt en enkel loddtrekning.