Arbeidernes internasjonale dag markeres på forskjellig vis rundt omkring i hele landet - også her lokalt.

1. mai arrangementet i Kvinesdal arrangeres i samarbeid med LO Lister. Kvinesdal Ap informerer på sin Facebookside om det omfattende programmet, som består av flaggheising, gudstjeneste, markering ved minnestøtte over falne, appell ved Ahmed Lindov, tog med hovedparolene «Trygt arbeidsliv for alle» og «Nei til privatisering» og arrangement i kulturhuset med servering, kulturelle innslag, tale og appell.

Tidligere direktør i Oljedirektoratet Gunnar Berge er hovedtaler og Are Tomasgard fra LOs ledelse holder appell.

Film og korps

En del av underholdningen består av film om 1. mai-markeringer i Kvinesdal gjennom årene, pluss konsert med Kvinesdal musikkorps.

Om kvelden arrangerer Kvinesdal KrF 1. mai-fest på Huset på Feda. Hovedtaler er stortingsrepresentant Torhild Bransdal. Ellers deltar fylkesleder og ordfører Per Sverre Kvinlaug og 1. nestleder Espen Rogstad i KRFU.

Fiskebrygga

I Flekkefjord er hovedarrangementet på Fiskebrygga i regi av LO. I tillegg Tomasgard og Berge, deltar bystyrerepresentant Morgan Salminen og Asria Mohamad med appeller. Sistnevnte er journalist og oppvokst i Vest-Saharas flyktningeleire i Algerie.

Hvis du er glad i korpsmusikk, så spiller Flekkefjord musikkorps og Flekkefjord gutte- og pikekrps i forbindelse med nedleggelse av krans og blomster ved minnestøttene ved kirken.

Nedleggelse av kranser på diverse minnesmerker er heller ikke uvanlig denne dagen. Som et eksempel kan det nevnes at NKP legger ned krans ved minnesmerket ved Vanse kirke for de sovjetiske falne.

SV-frokost

Farsund SV inviterer til gratis 1. mai-frokost på kulturhuset Ekko. Her skal fylkestingsrepresentant Morten Ekeland tale og hovedtillitsvalgt Margrethe Østhassel for Fagforbundet holde appell.

– Da vi gjorde dette for første gang i fjor kom det 25 personer. Vi har bestemt oss for at denne frokosten skal bli en tradisjon. Det er en hyggelig start på dagen, og etterpå går de som ønsker det i samlet flokk til 1. mai-arrangementet i byparken, sier Marie-Theres Kolnes i Farsund SV.

Hun påpeker at frokosten er åpen for alle, uavhengig av om du er politisk aktiv eller ikke - man trenger ikke engang stemme på SV.

Fra fjorårets 1. mai-arrangement i byparken i Farsund. Foto: Kristopher Gundersen

Byparken

Som nevnt går man så i samlet flokk til parken. Her er det LO Lister og Farsund Arbeiderparti som står som arrangører. Hovedtaler er Are Tomasgard fra LOs ledelse, og i tillegg blir det appeller av allerede nevnte Østhassel, samt Vegard Lågøen Hjetland fra AUF. De unge guttene i bandet The Four Unknowns spiller deretter opp, og det serveres kaffe, kjeks, is og brus.

Også i Lyngdal inviteres det til frokost, dette skjer på eldresenteret i rådhuset og er i regi av både AP, AUF, Norsk Folkehjelp, SV og LO. Det blir mat, allsang, dikt, politisk gruppelek og rosenedleggelse ved bautaen for 22. juli. Synnøve Stulien Lauen synger og spiller og Eivind Arnt Husøy leer dikt.

Trond Henry Blattmann fra Kristiansand var hovedtaleren under 1. mai-arrangementet i eldresenteret på rådhuset i Lyngdal i fjor. Foto: Tom Arild Støle

Bytter på

Are Tomasgard skal tale også i Lyngdal, og i tillegg tar han turen for å tale i Flekkefjord. Her skal Gunnar Berge holde appell.

Arbeidernes dag feires også av Ap i Audnedaø og Åserål i gymsalen på Byremo. Her er Roy Gyberg fra Fagforbundet i Agder hovedtaler. Ellers blir det noenlunde tilsvarende opplegg som i Lyngdal.