Det var Brannvesenet Sør IKS som gjennomførte tilsynet. Den endelige tilsynsrapporten ble nylig journalført i Kvinesdal kommunes postliste - til tross for at den var noen måneder gammel.

Helhetlig tilsyn

Hensikten med tilsynet var å vurdere om eier, virksomhet og bruker ved objektet arbeider systematisk med brannsikkerheten. Fra brannvesenets side ble det lagt vekt på å foreta en helhetlig vurdering av alle forhold som kan påvirke sannsynligheten for at brann bryter ut, og konsekvenser av utbrutt brann.

Tilsynet omfattet blant annet undersøkelse av hvorvidt brannobjektet er bygget, utstyrt og vedlikeholdt i samsvar med gjeldende lover og forskrifter om forebyggelse av brann. Det undersøkes også om brannobjektet er tilgjengelig og tilrettelagt for rednings- og slokkeinnsats, at virksomhetens internkontroll er hensiktsmessig for å nå mål på sikkerhetsområdet, og at spesifiserte aktiviteter blir etterlevd slik som beskrevet.

Fant flere feil

Under tilsynet ble det avdekket tre avvik; det første er at eieren av byggverket ikke har sørget for at bygningsdeler, installasjoner og utstyr i byggverket som skal oppdage brann eller begrense konsekvensene av brann, blir kontrollert og vedlikeholdt slik at de fungerer som forutsatt.

- Det foreligger en brannteknisk vurdering som inneholder avvik, men det er ikke utarbeidet noe plan for hvordan disse avvikene skal rettet opp i, skriver branningeniør Lisa Flage i rapporten.

Det ble notert at det mangler selvlukkende dører mot trapperommet, at det ikke er røykventilasjon i heisen, og det er feil på branntekniske tegninger. Det andre avviket går på at brukeren av byggverket ikke har unngått unødig risiko for brann, og sørget for at rømningsveiene opprettholder sin funksjon, herunder at fremkommeligheten ikke reduseres. Under tilsynet ble det observerte flere skap i trapperommet/korridoren. Ved å la disse stå her kan fremkommeligheten reduseres og man kan risikere at rømningsveien mister sin funksjon.

Manglende rutiner

Til sist ble det notert at brukeren ikke har iverksatt rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge mangler ved det systematiske sikkerhetsarbeidet. Det systematiske sikkerhetsarbeidet skal være tilpasset risikoen for brann som følge av virksomhetens bruk av byggverket. - Under tilsynet ble det fremlagt en generell ROS-analyse (risiko og sikkerhet, journ. anm). Dette er ikke tilfredsstillende med tanke på at analysen også skal legge grunnlaget for brannvernarbeidet, skriver Flage.