På Hamrevegen bor Jan Egil Omdal i et generasjonshus, hvor datteren med barnebarnet holder hus rett ved siden av. På tomta deres har flere ekorn funnet tilhørighet, så Omdal og barnebarnet Mariam Samantha Gøgsig (11) satte seg like gjerne ned en kveld for å bygge en kasse til de søte små pattedyrene.

Tilpasset

Og kassen som er designet for de heldige ekornene, har de tilpasset for brukerne, opplyser Omdal.

– Den har vi laget på en spesiell måte slik at det er nesten to etasjer: det er en liten hylle som gir en halv etasje på innsiden. Og ellers har man laget to hull på kassen, for de liker alltid å ha en fluktvei i tillegg til inngang, forteller han.

I hagen innenfor heste-innhegningen har familien Omdal og Gøgsig hengt opp et hjemmesnekret hus til ekornene. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Research

Ifølge Omdal gjorde de litt research på forhånd om hvordan andre ekornkasser var produsert. Deretter satte de i gang med snekring av sin egen.

– Og så la vi på litt detaljer, tilføyer Miriam Samantha.

– Vi bygde på noen klosser slik at ekornene lettere skal kunne klatre opp og rundt utsiden av kassen, forklarer bestefaren.

Det med særlig tanke på eventuelle ekornbarn, som etter fire-fem uker begynner å gå på egen hånd ut.

Det hadde jo vært gøy om det ble et bol oppi der. I og med at det har vært så mange ekorn rundt, så forventer vi nesten at det blir bol oppi der.

– Det hadde jo vært gøy om det ble et bol oppi der. I og med at det har vært så mange ekorn rundt, så forventer vi nesten at det blir bol oppi der, sier Omdal.

Jan Egil Omdal og barnebarnet Miriam Samantha Gøgsig (11) har erfart så mange besøkende ekorn på eiendommen - at de like gjerne bygget et hus til dem i hagen. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Fire ekorn

Han kan opplyse om at de har hatt opptil fire ekorn på tomta i høst og vinter. Men på dagtid trekker de seg tilbake, så det er ikke alltid like lett å observere dem.

– De blir sky på dagen og vi vil ikke opp og forstyrre dem, for de gjemmer seg på dagtid. De er veldig redde for både rovfugler og mår. Vi vet at de er her, men vi har ikke sett dem springe inn og ut av kassen. Men i og med at de har vært her i hele høst og vinter, er det stor sannsynlighet for at de bruker slike kasser.

Han viser til at ekornene velger å bygge reir høyt i et tre på greiner, alternativt i hule trær, eller i kasser som han og barnebarnet laget.

Stas

Miriam Samantha syns det er stas med ekorn like utenfor døra. Hun går ut i fra å ha sett minimum tre ekorn utendørs. Navn har enkelte også fått:

– Det er Espen og Emilie, kan 11-åringen informere.

Faktisk har det hendt at ekorna har vekket henne tidlig på morgenkvisten.

Jeg hadde fuglemat utenfor vinduet mitt - noe ekornene skulle spise av, og da skrapte de sånn på vinduet at jeg ble vekket tidlig om morgenen.

– Jeg hadde fuglemat utenfor vinduet mitt - noe ekornene skulle spise av, og da skrapte de sånn på vinduet at jeg ble vekket tidlig om morgenen, smiler Miriam Samantha.

Og det var ikke særlig gøy der og da - tidlig på morgenen.

Både Jan Egil Omdal og barnebarnet Miriam Samantha Gøgsig (11) er generelt glade i dyr, og de har et eget bygg med fugler av flere sorter. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Jan Egil Omdal opplyser at de alltid har interessert seg for dyr, især fugler.

– Vi har mye fuglekasser rundt om her, og da jeg var liten hadde jeg lyst til å bli ornitolog (spesialist på fugler, journ.anm), forteller han, og kan opplyse om at de i et av byggene på tomta har både påfugler, fasaner og undulater.