Klokken 11 var det invitert til Gudstjeneste i Liknes Sentrum i anledningen til 1. mai-feiringen. Foto: Stine Grønolen
– Vær håpets stemme, formidlet sogneprest Leiv Gunnar Skiftun fra prekestolen. Foto: Stine Grønolen
– Vær håpets stemme, formidlet sogneprest Leiv Gunnar Skiftun fra prekestolen. Foto: Stine Grønolen
Minnestøtten i Liknes står som et minne om de som falt under 2. verdenskrig. Foto: Stine Grønolen
Hvert år går en del av Kvinesdals innbyggere i tog for å demonstrere under arbeidernes internasjonale kampdag. Foto: Stine Grønolen
Kvinesdal Musikkorps ledet toget fra Liknes sentrum og opp til Kvinesdal Kulturhus. Foto: Stine Grønolen
Minnestøtten i Liknes står som et minne om de som falt under 2. verdenskrig. Foto: Stine Grønolen
Vel fremme på kulturhuset, bød Ap på kaffe, pølser og kake til de fremmøtte. Foto: Stine Grønolen
Kvinesdal Musikkorps fikk blomster som en takk for oppmøtet. Foto: Stine Grønolen
Gunnar Berge uttrykker frykt for at en generasjon kan gå tapt når han snakker om 80 000 friske ungdommer som i dag går uten arbeid. Foto: Stine Grønolen

I 1890 ble det for første gang gjennomført en feiring av arbeidernes internasjonale kampdag i Norge. I år 128 år etterpå ble det igjen, som flere år, før demonstrert i Kvinesdals gater.

Vær håpets stemme

Klokken 11 var det invitert til gudstjeneste i Kirken ved sogneprest Leiv Gunnar Skiftun. Det var rundt 40 personer som møtte for å høre på presten, samtidig som at gudstjenesten også ble sendt via nærradioen. Skiftuns budskap var at vi i dagens samfunn må vise gjestfrihet.

– Vær håpets stemme, formidlet Skiftun fra prekestolen.

Gjestfrihet og inkludering er en rød tråd gjennom hele dagens opplegg, der det etter gudstjenesten var duket for bekransing av minnestøtten over de falne fra Kvinesdal under 2. verdenskrig. Her holdt Ahmed Lindov fra Ap en kort tale om hvordan vi ikke må glemme ondskapen som rådet under krigen for 70 år siden.

– Må ikke glemme

– Hvis vi glemmer hvordan ondskapen fikk blomstre den gang, gir det rom for at ondskapen kommer tilbake, sa Lindov under bekransingen av minnesmerket.

– Hvis vi glemmer hvordan ondskapen fikk blomstre den gang, gir det rom for at ondskapen kommer tilbake, sa Lindov under bekransingen av minnesmerket. Foto: Stine Grønolen

– Jeg er derfor glad for at jeg bor i Kvinesdal, for her glemmer vi ikke, fortsatte han.

Lindov viser til at det hver 1. mai blir markert ved minnestøtten midt i Liknes sentrum, og at det er med på å minne oss på at vi må huske på hva som kan skje dersom ondskapen får råde i landet vårt.

Demonstrasjonstog

Kvinesdal musikkorps var også på plass under feiringen av Arbeidernes Kampdag, og ledet etter bekransingen av minnesmerket et tog fra Liknes sentrum og opp til Kvinesdal kulturhus. Ap og LO gikk med faner der budskapene var «Trygt arbeidsliv for alle», og «Nei til privatisering».

Vel fremme på kulturhuset ble det servert gratis mat og drikke, mens musikkorpset boltret seg i salen. Deretter fikk de fremmøtte en appell av Gunnar Berge fra Arbeiderpartiet.

Han snakket også om et inkluderende samfunn, og om hvordan vi for ikke så lenge siden på 90-tallet også tok i mot krigsflyktninger fra Balkan.

– Og de har sannelig min hatt bidratt til en positiv utvikling i det norske samfunnet, sa Berge under appellen.

Han henviser da til tidligere nevnte Ahmed Lindov, som kom som flyktning i sin tid.

Berge tok også opp temaet mange unge er opptatt av, nemlig at selv i Norge, finnes det 80.000 friske ungdommer som går uten arbeid. Berge uttrykker frykt for at en generasjon kan gå tapt.

– Dette må være vår hovedsak, sa han til forsamlingen.

Etter Appellen til Gunnar Berge, ble det også vist film om tidligere 1. mai-markeringer gjennom årene.