– Det aller meste av bygningsmassen har kollapset, sier innsatsleder Endre Børufsen i Brannvesenet Sør IKS til Lister24 onsdag formiddag.

Han opplyser at brannmannskapene vil drive med etterslokking utover onsdagen.

– Akkurat nå er det fire mann igjen som holder vakt og kjøler ned brannruinene. De blir værende så lenge det er behov, det vil si cirka to timer etter at man sist så røyk. Det er mye varme i ruinene, så det blir en god stund, forteller Børufsen ved 09.30-tiden.

I morgentimene blusset flammene opp i leilighetsdelen av bygget, men brannvesenet fikk etter hvert kontroll. Foto: Svein Morten Havaas

Ambulansepersonell meldte fra

Politiet fikk melding om brannen klokken 03.20 natt til onsdag. Det var da ikke snakk om at det skulle være personer inne i bygget.

Det var ambulansepersonell som var ute på oppdrag på Borhaug som oppdaget og meldte fra om brannen. Det bekrefter politiets innsatsleder på stedet, Jan Helge Rosseland overfor Lister24.

Brannen startet i restaurantdelen. Denne delen var helt overtent da brannvesenet kom til stedet. Foto: Lister24-tipser

I morgentimene hadde brannvesenets styrker kontroll på stedet, selv om brannen hadde blusset opp i boligdelen av bygget. Brannvesenet hadde på det meste 20 personer i sving med i slokningsarbeidet.

– Det er to leiligheter i bygget i tillegg til restauranten. Men disse er ubebodd for tiden. Det var ingen personer i bygget da brannen brøt ut i natt, sier innsatsleder Rosseland.

Flere bilder fra brannen:

Startet i restaurantdelen

Tips-bilder Lister24 har fått viser at brannen startet i restaurantdelen av bygningen.

Ti minutter etter første melding var brannvesenet på stedet og hadde startet slokningsarbeidet.

Klokken 03.45 meldte brannvesenet at brannen hadde eskalert. Bilverkstedet som ligger like bak restauranten ble eksponert for mye varme, og det ble da jobbet med å fjerne biler derfra.

Allerede rett over klokken 04 kunne det fastslås at det ikke lenger var spredningsfare. Det var på dette tidspunktet mye røyk, og det ble vurdert fortløpende om nabobygg burde evakueres som følge av dette. Rett før klokken 05 tok flammene seg opp igjen.

Stengte fylkesvei 43

Etter hvert ble det besluttet å foreta en kontrollert nedbrenning av taket på leilighetsbygget, og la det brenne ut innvendig. Brannmannskapene hadde da innsett at det ikke ville la seg gjøre å slokke brannen.

I forbindelse med den kontrollerte nedbrenningen ble det besluttet å stenge fylkesvei 43 av sikkerhetsmessige årsaker. Veien, som ligger like ved bygningen, var stengt i en times tid fra rett før klokken 07. Veien ble så åpnet igjen, før arbeidet med etterslokking startet.

Første etasje av bygningen var laget av betong, mens andre etasje var av tre.

Ukjent brannårsak

Politiet var tidlig i kontakt med eieren av bygget.

– Ingen personer er meldt savnet, og det er ingen opplysninger som tilsier at det skal ha vært folk i bygget. Brannvesenet har imidlertid ikke søkt gjennom bygget. Dette er et bygg som er under renovering, og eieren har opplyst at det ikke skal ha vært folk inne i bygget. Dette bekrefter også de to som leier bygget, sier operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt.

Onsdag var brannårsaken helt ukjent.

– Vi har ingen teori nå om hva som startet brannen. Dette vil bli etterforsket videre, forteller operasjonslederen.

Det vil bli vurdert å sende inn krimteknikere på branntomta, når den er kald, tidligst torsdag.

– Dette vurderes alltid fra sak til sak, men denne brannen er av såpass stor karakter, med omfattende skader, at jeg vil anta at det vil skje her, sier Knut Odde.

Vi har ingen teori nå om hva som startet brannen.

Brannen ble varslet av ambulansepersonell som var ute på oppdrag natt til onsdag. En ambulanse var på stedet også i morgentimene. Foto: Svein Morten Havaas
Det var lenge fare for at brannen kunne spre seg til bilverkstedet bak restauranten. Flere biler ble fjernet fra stedet. Foto: Svein Morten Havaas
Brannvesenet foretok i morgentimene onsdag en kontrollert nedbrenning av taket på bygningsmassen. Foto: Svein Morten Havaas

Flere bilder fra brannen: