Ordene tilhører Terje Ousdal, som sammen med kona Tove Ousdal, har ansvar for Bondeheimen i Farsund. Selv er han klar på at så lenge han ligger på pluss-siden er han fornøyd med året. I 2017 endte det med et resultat på 18.327 før skatt.

– Det er et hardt marked. Det gjelder ikke bare her i Lister, men ellers i Norge også. Konkursraten er høy blant utesteder.

Omsetningen på Bondeheimen var i fjor på 2,1 millioner kroner. I snitt har utestedet åpent tre ganger i uken. Det ligger det en klar strategi bak, ifølge Ousdal.

Nøkkeltall fra regnskapene

Hestens Bøn
RESULTAT20172016201520142013
Totalinntekt40913951391736393487
Driftsresultat84593495463040
Ordinært resultat før skattekostnad84893695863442
Bryggerhuset Kvinesdal
RESULTAT201720162015
Totalinntekt409157073667
Driftsresultat-218-81-357
Ordinært resultat før skattekostnad-248-95-368
Harvest Bar
RESULTAT20172016201520142013
Totalinntekt43154667289827882741
Driftsresultat-264479-1477-145
Ordinært resultat før skattekostnad-265479-1562-146
Brygghuset
RESULTAT201720162015
Totalinntekt621248361908
Driftsresultat5564
Ordinært resultat før skattekostnad-25-3064
Bondeheimen
RESULTAT20172016201520142013
Totalinntekt21302298388243213835
Driftsresultat40-1132463297
Ordinært resultat før skattekostnad18-3218455292
Fat Tire Garage
RESULTAT2017
Totalinntekt3224
Driftsresultat-408
Ordinært resultat før skattekostnad-431

Alle tall oppgitt i tusen kroner.

Åpningstider

– Det er åpningstidene som oftest er årsak til at utesteder går konkurs. Da vi kunne vise til gode tall med Uptown, var det først og fremst som følge av at vi hadde åpent seks timer i uken. Da tjener du penger. I løpet av en uke på et utested her i Lister vil jeg anslå at man tjener penger i 10–15 timer. Da sier det selv at det ikke nytter å ha åpent for mange dager.

Brygghuset som ligger kun et steinkast unna Bondeheimen har størst omsetning i Lister blant utestedene. I 2017 ble det omsatt for 6,2 millioner kroner. Resultatet viser 19.580 i minus før skatt. Daglig leder og eier Cato Kjørrefjord forsøkte i fjor å holde åpent på kvelder midt i uken. Det fungerte ikke.

– Vi tapte mer enn vi fikk disse kveldene og måtte derfor legge om den satsingen igjen. Jeg vil tro at vi hadde plussresultat om vi ikke hadde testet det ut. Alt i alt er jeg likevel fornøyd med fjoråret. Målet er uansett å komme i pluss i 2018.

Cato Kjørrefjord håper at Brygghuset i Farsund kan vise til plussresultat i 2018. Foto: Martine Kile Søyland

Drikkekultur

Fat Tire Garage ble åpnet rundt påsketider 2017. I løpet av dette driftsåret ble det omsatt for 3,2 millioner kroner. Underskuddet er på 430.598.

– Det er ikke sånn at jeg ikke hadde tenkt meg at det ville bli tøft å starte opp. Det er en knalltøff bransje å drive i. Planen er at jeg skal tjene penger i løpet av to til tre år, sier eier Rudolf Danielsen.

Fat Tire Garage åpnet rundt påsketider i 2017. Eier Rudolf Danielsen (t.v.) erkjenner at det har vært en tøff start. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Men rik av utestedet blir han nok aldri, erkjenner Danielsen.

– Når du ser på omsetningen til alle utestedene i Lister, så er den altfor lav til å bli rik av. Da må du drive mye større. Kulturen i Lister er også sånn at de fleste kommer ut rundt 23.30 og blir til stengetid. Du blir ikke rik av de timene der. Midt i uken kommer det ikke folk, om det ikke er noe som spesielt som skjer.

At folk kommer ut sent på byen, gjelder ikke bare i Lyngdal. Slik er det i hele Lister.

– Det er egentlig ikke dyrt å drikke ute i Norge. Sammenligner du med Danmark er det kun ølet som er dyrere her. Det har sin sammenheng i at vi betaler 19 kroner mer i avgift per liter øl enn danskene gjør. Så det at det er for dyrt å drikke ute, den kjøper jeg ikke helt, sier Ousdal på Bondeheimen.

– Synger karaoke

I Kvinesdal gikk både Bryggerhuset og Harvest Bar med underskudd i fjor (se fakta). I Flekkefjord, derimot, fortsetter Hestens Bøn å tjene penger. I 2017 var overskuddet på 845.000 kroner etter en omsetning på 4,1 millioner kroner.

– Folk kommer og synger karaoke og er fornøyde med oss. Så jobber en del selv også, svarer Per Einar Birkeland når vi spør hemmeligheten bak resultatet.