– Når Buheii vindkraftverk nå planlegger turbiner med en rotorhøyde 24 meter over bakken, mener vi i Bevar Heiane at Olje- og energidepartementet (OED) sin begrunnelse ikke holder. Rotorene vil være i en høyde der de nettopp truer hubroen, påpeker sekretær Fridtjof Jaatun i Bevar Heiane i sin merknad til NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

14.000 husstander

16. november i fjor godkjente departementet NVEs konsesjon til bygging og drift av vindkraftanlegget nord i Kvinesdal. Konsesjonen omfattet opptil 81 megawatt, med en årlig produksjon som tilsvarer strømforbruket til 14.000 husstander.

Buheii Vindkraft AS har imidlertid søkt om å øke installert effekt til 82,8 megawatt, ved at man benytter turbiner på 3,6 megawatt i stedet for 3,3 megawatt.

Rotorene vil være i en høyde der de nettopp truer hubroen.

126 meter i diameter

De nye turbinene vil ha en navhøyde på 87 meter, mens de man først hadde søkt om var 94 meter høye. Rotordiameteren på de nye turbinene er imidlertid på 126 meter, 14 meter mer enn på de opprinnelige turbinene.

Mens departementet mener endringen ikke vil ha noe å si for sikkerheten til hubroene, er organisasjonen Bevar Heiane uenig.

– De nye turbinene har samme totalhøyde på 150 meter. Rotorene er bare 24 meter over bakken, mens for de opprinnelige turbinene var høyden over bakken 38 meter, skriver Jaatun i brevet til NVE.

I Norge står hubroen på den nasjonale rødlisten i kategorien «sterkt truet». Foto: Roar Solheim, Agder naturmuseum

– Sterkt truet

Han viser til at departementet i sitt vedtak opplyser at hubroen ikke er truet av vindkraftanlegget, og peker på at fuglen som regel har en flygehøyde under 25 meter over bakken. Jaatun gjengir departementets vurdering, der det påstås at turbinene i klassen 2–3,5 megawatt vil ha en normal minsteavstand til bakken på 30–35 meter.

– Rotorene vil være i en høyde der de nettopp truer hubroen. Hubroen er i kategori én, sterkt truet, på norsk rødliste, og vern av den er nødvendig. Det er derfor etter vår vurdering ikke faglig forsvarlig å godkjenne de nye turbinene til Buheii vindkraftverk. OED sin argumentasjon «slår beina under» en slik godkjenning. Turbinene gir dessuten økt fare for kollisjon med rype og orrfugl, som også er relativt lavtflygende, påpeker Jaatun.