Kommuneoverlege Anne Margrethe Håland viser fram hallen som skal være klargjort til tirsdag.

Øystein Mikalsen

Alcoahallen blir luftvei-legevakt

Allerede tirsdag skal Alcoa-hallen i Farsund være omgjort til en luftvei-legevakt med kapasitet til å ta imot mennesker fra et område med nesten 40.000 innbyggere. Kommunen oppfordrer friske frivillige til å melde seg til tjeneste.

Publisert:
  • Alexandra Indseth Langegard

Lørdag kveld ble det avholdt et krisemøte i Farsund kommune. Bakgrunnen for møtet er at Flekkefjord sykehus stenger alle legevaktstjenester relatert til luftvei. Både avdelingen i Flekkefjord og i Farsund.

– Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord kan av helsetekniske årsaker ikke brukes for å ta imot personer med luftveisplager, sier informasjonsansvarlig Øystein Mikalsen i Farsund kommune til Lister24.

Arbeidet med å klargjøre Alcoa-hallen i Farsund til å bli en luftvei-legevakt pågår nå for fullt for å bli ferdige til tirsdag.

Legevakten i hallen skal være disponibel for innbyggerne i Farsund, Kvinesdal, Flekkefjord, Lyngdal sør, Lund og Søndre Sokndal.

Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord kan av helsetekniske årsaker ikke brukes for å ta imot personer med luftveisplager.

Kommunen oppfordrer friske frivillige til å melde seg til tjeneste.

Øystein Mikalsen

Trenger frivillige

Mikalsen forteller at kommunen vil trenge bistand av mennesker med nødvendig kompetanse, men lørdag kveld var det forsatt usikkert hvordan personellsituasjonen skal løses. Arbeidet med dette vil ha høyeste prioritet på søndag.

– I første omgang blir det en akutt løsning, men vi rigger for at situasjonen kan bli langvarig. Dessuten må vi ta høyde for mange pasienter, sier Mikalsen.

Han forteller at hallen vil bestå av mange ulike stasjoner, organisert slik at folk ikke kommer i kontakt med hverandre.

– Behovet for frivillige er stort. Vi trenger mennesker der døgnet rundt. Alt fra trafikkdirigering til forpleining og andre ting. Denne store operasjonen skal være oppe å gå på tirsdag. Alle som melder seg vil få ordre om hva de skal gjøre. Først og fremst ønsker vi helsepersonell og kommunalt ansatte, som nå er uten arbeid på grunn av koronautbruddet. Deretter andre frivillige, sier han.

I første omgang blir det en akutt løsning, men vi rigger for at situasjonen kan bli langvarig.

En nasjonal kjempedugnad

Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen forteller at kommunen går inn i prosjektet med alle ressurser de har, men at det er et stort behov for frivillige.

– Vi er ute etter alle som vil gjøre en stor innsats. Dette en en nasjonal kjempedugnad. Ikke vær redd for å henvende deg, sier han.

En stor utfordring

– Dette er en stor utfordring, men vi er nødt til å rigge en løsning som har kapasitet og fleksibilitet, og som kan bli langvarig, forteller kommuneoverlege Anne Margrethe Håland.

Hun understreker at ingen med luftveisplager vil blir tatt imot, uten at de har ringt til legevakten først og avtalt. Dette er viktig å forholde seg til, så man ikke setter liv og helse i fare.

Dette er en stor utfordring, men vi er nødt til å rigge en løsning som har kapasitet og fleksibilitet.

– Dette er en stor utfordring, sier kommuneoverlege Anne Margrethe Håland.

Øystein Mikalsen
Publisert:

Les også

  1. Følg korona-utviklingen her

  2. Frøydis syr smittevernutstyr

  3. Disse får nå tilbud til sine barn

  4. – Folk hiver seg på - det er så herlig å se

  5. Nå står og faller verden på oss