Aleksander Rafoss kom til det punktet hvor han var lei av tyngden som kroppen gav ham. 50 kilo senere sier han at nå er det er ingen vei tilbake.

– Det var et problem jeg hadde tenkt på ganske lenge, for det bygger seg jo opp. Jeg ble jo bare tyngre og tyngre med årene, og etterhvert ble det klarere at jeg kanskje måtte gjøre noe med det. Men det var helst den kvelden på nyttårsaften for omlag tre år siden at jeg virkelig bestemte meg, forteller 28-åringen fra Kvinesdal.

Nyttårsfeiringen skulle de nemlig ta videre til en annen fest, som befant seg omlag en snau kilometer unna i gangdistanse.

– Det var en fellesfest for mange i Kvinesdal hvor det skulle skytes opp raketter og slik. Det var ikke mer enn en kilometer å gå, men på veien hadde jeg så vondt i ryggen at jeg måtte ha flere pauser. Jeg var så svett og gåen i ryggen da jeg kom ned dit at jeg var ødelagt resten av kvelden. Det var ved det punktet at det rant over og jeg tenkte at dette må jeg gjøre noe med, forklarer Rafoss, som den gang veide omlag 140 kg.

Bildet til venstre viser Aleksander Rafoss for tre år siden da han veide omlag 140 kilo. Til høyre er et nyere bilde hvor han veier rundt 90 kilo. Foto: Privat

DERMED SATTE Rafoss sine grep om livsstilen og tydde til trening.

– Det var selvsagt tungt i begynnelsen, og det var viktig for meg å tenke at det skal være noe jeg kan leve med. Jeg innså tidlig at jeg måtte gjøre det på en «treg» måte for å få det til å bli en livsstil-endring, fremfor at jeg skulle slanke meg kjapt.

Og hans metode da, var å kartlegge hva han gjorde feil:

– Jeg overspiste, og det å kutte ned på porsjonene var en av metodene. Og så var det det å begynne å trimme. Det er noe jeg hadde prøvd mange ganger før også, men da var jeg ikke 100 prosent innstilt på det. Da kom jeg heller ikke inn i rytmen. Men nå var jeg såpass innstilt, at selv om det var hardt i begynnelsen, klarte jeg å motivere meg selv og komme meg gjennom det.

Ifølge Rafoss merket han etter noen uker at smertene i ryggen var borte.

– Da handlet det mer om å ta av seg vekta, se bra ut og komme seg i form. Da forandret fokuset seg og jeg ble litt mer positivt innstilt.

Ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite opplyser at med erfaring fra ulike behandlingsmetoder - fra overvektskirurgi til vanlig, konvensjonell behandling - viser det seg at måltidsrytmen har ekstrem stor betydning. Foto: Ernæringsfysiolog.no

ERNÆRINGSFYSIOLOG Ragnhild Lekven Fimreite bekrefter at kosthold har stor betydning når man skal ned i vekt.

– Og det bør gjerne og helst kombineres med trening. Trening øker muskelmassen og øker energiomsetningen. Om man kun trener og ikke gjør noe med kosten, kan det bli en kortvarig lykke. I perioder med lite eller ingen trening, er det kostholdet som er avgjørende for det videre resultatet. Dersom kostholdet ikke er på plass, vil vekten variere mye mer – og det er lett for å miste motivasjonen underveis, forteller hun.

Ifølge Lekven Fimreite kan det være svært negativt om man mister kiloene for fort.

– Ekstreme eller vanskelige dietter som gir stor vektnedgang, men som man ikke greier å leve etter, er ikke særlig smart. Da er det bare et tidsspørsmål før man faller tilbake til gamle vaner og så renner kiloene på igjen. Dette er negativt både for kropp og sjel, og motivasjonen synker ofte i takt med kiloene som kommer på.

RAFOSS PUBLISERTE et innlegg på treningssenteret Shape sin Facebook-side hvor han delte sin historie.

– Bakgrunnen er fordi jeg ville fortelle min historie for kanskje å inspirere andre til å gjøre det samme. Jeg ville vise at det ikke trenger å være så komplisert som mange vil ha det til. Bare man tenker litt over hva man spiser og gjør små justeringer; bare man tar til beina og trimmer noen ganger i uka og gjør små forandringer i hvordan man tenker på hverdagen, kan man komme veldig langt. Samtidig så ville jeg være med på å gi noe igjen til treningssenteret som jeg føler har lagt ting til rette for at jeg skal kunne gjøre det jeg har gjort med tanke på trimmen.

– Det finnes jo mange måter for de som har lyst til å gå ned i vekt. Noen velger å ta slankeoperasjon, andre gjør som deg - går på trening og legger om diett. Hva fikk deg til å gå den veien?

– Jeg skjønner at folk tar den utveien og tar slankeoperasjon, men for min del ville jeg bevise ovenfor meg selv at jeg kan klare det. Jeg ville ikke bry andre heller, for det er min egen feil. Det var bare rett at jeg skulle gjøre det. Og når jeg kom over den første kneiken ble det gøy. Det ble en hobby.

LEKVEN FIMREITE viser til at fra et generelt perspektiv, er det stor variasjon på utgangspunkt den enkelte har for å slanke seg; både med tanke på hvordan man lever og graden av overvekt.

– Du har jo jobbet med både overvektskirurgi og konvensjonell behandling: hva oppfatter du som best metode?

– Så sant man kan greie å redusere vekten med kosthold og trening, er det å foretrekke framfor kirurgi. Noen personer greier det selv, mens de fleste trenger kyndig hjelp og fra noen som er utdannet på dette feltet som en klinisk ernæringsgysiolog. Kirurgi kan også være en egnet løsning for de som sliter veldig med vekta, men det er ikke til å komme fra at noen ganger kan det gi det uønskede senvirkninger, for eksempel ulike fordøyelsesplager, forteller ernæringsfysiologen.

Rafoss treningsmetoder baserte seg på treningsmølla i starten av økten, gåturer og jogging, vektløfting, sykling, svømming og fotball. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Rafoss treningsmetoder baserte seg på treningsmølla i starten av økten, gåturer og jogging, vektløfting, sykling, svømming og fotball.

Her sykler Aleksander Rafoss under Fra hav til hei - Kvinesdal på langs. Det var et av hans store mål. Foto: Privat

I tillegg til å komme i bedre form, var ett av målene hans å fullføre «Fra hav til hei - Kvinesdal på langs». Og 20. mai 2017 var han med på å gjennomføre det i Kvinesdal.

– Det var en vanvittig opplevelse. Det finnes få følelser her i verden som er så gode som det å nå mål man har satt seg.

– Det er viktig med en sunn livsstil generelt. Man bør ikke ha strenge regimer på alt, sier Caroline Olsvik, som er Grete Roede-kursleder. Foto: Privat

CAROLINE OLSVIK fra Vanse er Grete Roede-kursleder. I likhet med ernæringsfysiolog Lekven Fimreite peker Olsvik på at det er veldig viktig å spise regelmessig når man vil ned i vekt.

– Jeg har tro på det å spise sunt og variert: å ikke være for ensidig og gå på for harde kurer, for da ender det ofte med at man gir opp underveis.

Det å finne balansen med matinntak står derfor sentralt.

– Man skal kunne ha en balanse, hvor man også kan kose seg i helgene og gjeninnføre lørdagskosen. Men med begrenset mengde, spise sunt i hverdagen og mosjonere, påpeker Olsvik:

– Den kombinasjonen mellom kosthold og mosjon er viktig. Man kan trene mye uten å gå ned i vekt om man ikke legger om kostholdet.

Ifølge Olsvik sier de på Grete Roede-kursene at «man kan spise alt, men ikke alltid». Hun viser til at det er viktig med en sunn livsstil generelt. Anbefalingen er å spise regelmessig hver tredje til fjerde time, samt små mellommåltider.

– Jeg anbefaler å velge fullkornprodukter, spise frukt og nok grønnsaker, fisk til middag to til tre ganger i uka og som pålegg, magre meieriprodukter, spise mellom ti og 15 gram usaltede nøtter daglig, og kutte ned på farseprodukter. Ifølge Helse Norge er det anbefalt å gå minimum en halvtimes tur daglig, men om man vil gå ned i vekt, bør man nok gå minst 45 minutter hver dag.

I JANUAR er det tre år siden Rafoss tok valget og grepene om å gå ned i vekt.

– Akkurat nå trives jeg så godt at jeg ikke kan forstå hvorfor jeg ikke gjorde det før. Jeg har det så mye bedre nå. Jeg har opplevd så mye som jeg kanskje ikke hadde fått opplevd ellers. Det å kunne bevege meg rundt uten å ha smerter, uten å bli sliten og slik, er helt fantastisk. Det er ingen vei tilbake.