Onsdag behandlet Hovedutvalg for Kultur, Folkehelse og Frivillighet i Agder fylkeskommune klagen til Buheii vindkraftverk. Sistnevnte klager på avslag på dispensasjon fra kulturminneloven, ettersom de ønsker å bygge en vei/fylling for adkomst til den sørlige delen av Buheii vindkraftverk.

Daglig leder Leon Notkevich skrev i klagen, på vegne av vindkraftverket, at de opplever vedtaket som politisk og ikke faglig begrunnet.

Ifølge fylkestingsrepresentant Steinar Bergstøl Andersen fikk utvalgsmedlemmene votere over om de ville ta klagen til følge.

Utfallet hos hovedutvalget ble at de stemte imot dispensasjon til Buheii vindpark. Saken er dermed oversendt til riksantikvaren for behandling der.

Habilitetsinnsigelse

Hovedutvalget fikk også et habilitetsspørsmål å ta stilling til. Buheii vindkraftverk fremmet nemlig habilitetsinnsigelse mot Bergstøl Andersen.

– Ved behandling av saker som gjelder Buheii vindkraftverk, foreligger det «andre særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet», jamfør forvaltningslovens paragraf 6 andre ledd. For ordens skyld påpeker vi at habilitetsreglene ikke kun gjelder for enkeltvedtak, men for alle «avgjørelser» som treffes i forvaltningen, herunder forberedende og tilretteleggende avgjørelser, lyder det i brevet signert av Leon Notkevich, daglig leder i Buheii Vindpark.

Ved behandling av saker som gjelder Buheii vindkraftverk, foreligger det «andre særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet».

Det vises til uttalelser Bergstøl Andersen har hatt i media, hvor han blant annet uttaler at han vil motarbeide alle former for vindmølleparker.

Vil ha granskning

– Vi har et ansvar i å beskytte våre demokratiske institusjoner og ikke la utenlandske selskap med økonomiske motiver forsøke å fjerne politikere de er uenig med. Slik oppførsel hører hjemme i regimer vi ikke liker å sammenlikne oss med. Jeg vil anbefale kontrollutvalget i Kvinesdal kommune om å be om en uavhengig gransking av Buheii Windfarm, for å avdekke om det finnes andre forsøk fra det utenlandske selskapet om å undergrave demokratiske prosesser eller grunneiere i Kvinesdal, skriver Bergstøl Andersen til Kvinesdal24.

Jeg vil anbefale kontrollutvalget i Kvinesdal kommune om å be om en uavhengig gransking av Buheii Windfarm, for å avdekke om det finnes andre forsøk fra det utenlandske selskapet om å undergrave demokratiske prosesser eller grunneiere i Kvinesdal

Han fratrådte møtet under behandlingen av hans habilitet. Ifølge fylkestingsrepresentanten stemte samtlige medlemmer av utvalget for å avvise innsigelsen, og han kunne igjen ta over møteledelsen - hvor flertallet i utvalget altså stemte mot dispensasjon for Buheii vindkraft.