Det uttalte fyrentusiast Henriette Skjæveland, etter å ha mottatt skipsklokka som har tilhørt MS «Karmøy», på Farsund kino mandag. Skipsklokka ble hentet opp av Søgne dykkerklubb, mens dykkerklubben bidro i havmonsteruka i Farsund i mai i fjor.

– MS «Karmøy» gikk på grunn på Svartskjær 10. januar 1972, etter å ha forvekslet to lykter. Den tok inn masse vann, og besetningen måtte gå livbåtene, men det gikk bra med alle mann. MS «Karmøy» drev sydover og gikk på grunn rett sør for Katland fyr, forteller leder av Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland.

Denne skipsklokka ble funnet på en farkost sør for Katland fyr, og ble gitt til Venner av søndre Katland fyr mandag. Foto: Privat

90 meter dyp

Han opplyser dessuten at båten lå på 90 meter dyp.

– Det gikk ganske fort å dykke ned, men av forskjellige grunner, som for eksempel trykkutligning, så tok det en god del mer tid å komme opp. Det måtte tre dykk til før vi hadde løsnet skipsklokka, fordi vi måtte skru, tilkjennegir Klungland.

Hvorfor ga dere klokka akkurat til Venner av søndre Katland fyr?

– Siden skipsklokka ble funnet ved Katland fyr, er det der den hører hjemme. Dette er kulturhistorie, som vi synes det er viktig at mange får vite om. Og dessuten er det en veldig fin klang i klokka, svarer Klungland.

Han legger til at den 10 kilos skipsklokka sannsynligvis er ganske mye verdt i kroner og øre, men påpeker at for dem er det delingen av historien som har virkelig verdi.

Dette er kulturhistorie, som vi synes det er viktig at mange får vite om.

Leder av Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland, leder av Venner av søndre Katland fyr Henriette Skjæveland på brygga i Farsund. Foto: Bjørn Hoel
– En ære, kommenterte Henriette Skjæveland etter å ha mottatt skipsklokka fra Søgne-dykkeren Karl Klungland. Foto: Jan Kristoffersen

Blir stilt ut

Henriette Skjæveland medgir at klokka kommer til å bli stilt ut, men sier at det er en del ting som må på plass før Venner av søndre Katland fyr kan gjøre det.

Leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland. forteller at han hadde sett seg ut dette funnet før han dykket ned. I tillegg fant han en livbøye som håper kan bli stilt ut sammen med skipsklokka.

– Det er viktig for meg å si at jeg ga beskjed til rederiet som eide båten, og at de uttalte at de ikke hadde noen motforestillinger mot av vi gjorde dette, sier han.

51 år siden

Det er altså drøyt 51 år siden MS «Karmøy» gikk. Samtidig er det slik at det er noe som de ikke helt får til å stemme med historien.

– For på klokka står det at en inskripsjon, nemlig: «Til minne om frihetsdagen 7. mai 1945». Men skipet ble først bygget 12 år senere, i 1957. Rederiet var for øvrig Det Stavangerske damskipsselskap, sier han.

Og fortsetter:

– Det kan være mange grunner til det, men vi vet altså ikke hvorfor det er slik. I Sverige for eksempel defineres frigjøringsdagen som den 7. mai, mens i Norge er det 8. mai 1945. Hvordan klokka har havnet her kan det være en helt naturlig forklaring på. Skyldtes det at rederiet samarbeidet med noen? Ellers kanskje det var gjenbruk? Uansett er det interessant å prøve å finne ut av, smiler en entusiastisk Karl Klungland.

De brenner for å ta vare på kulturhistorien. Fra venstre Geir Smebøle (Sangvaars fyrs venner, Henriette Skjæveland (Venner av søndre Katland fyr) og leder av Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland). Foto: Bjørn Hoel