Inflasjonen i USA svekkes langsommere enn ventet. Det vil også påvirke Norges Bank, påpeker sjeføkonom.

– Inflasjonen ble litt høyere enn ventet, både samlet og for kjerneinflasjonen. Nok en dårlig nyhet for dem som ønsker lavere rente, og amerikanere kan nå se langt etter rentekutt i mars, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Inflasjonen i USA i januar var på 3,1 prosent på årsbasis, det vil si litt høyere enn analytikernes forventning om 2,9 prosent.

Det betyr at inflasjonen falt igjen i januar, men ikke så mye som forventet, og ikke så mye som Biden-administrasjonen hadde håpet på. I desember lå inflasjonen på 3,4 prosent.

– Det vil også påvirke Norges Bank. Både fordi vi nå vil importere mer inflasjon til Norge og fordi sentralbanksjefen neppe setter ned renten før USA og Europa, sier Knudsen.

– Har stått stille lenge nå

Inflasjonen i USA er fortsatt høy, men likevel langt lavere enn da toppen ble nådd midt i 2022 med 9,1 prosent.

– Inflasjonen i USA har stått stille lenge nå. Dette er en ny påminnelse om at det ikke er så lett å gå ned den siste prosenten, og at rentekutt kan drøye en stund til, sier Knudsen.

Biden-administrasjonen i USA viser til at økonomien er i god form, og at inflasjonen har sunket kraftig det siste året og kommer stadig nærmere sentralbankens inflasjonsmål.

«No landing»

Men meningsmålingene viser at mange amerikanere fortsatt er oppgitt over høy inflasjon og over at prisene stadig er 19 prosent høyere enn da Joe Biden ble president i 2021.

– Vi ser stadig flere tegn på at økonomien gires opp igjen i USA, og det snakkes oftere og oftere om «no landing» i USA. «No landing» er altså at økonomien holder seg oppe, og at det tar tid før inflasjon og rentene kommer mer ned. Folk har nemlig fått reell lønnsvekst og bedre råd – og kan presse prisene opp igjen, sier sjeføkonomen.

– Vi kan heller ikke utelukke at det igjen blir et tema i Norge, og her hjemme er inflasjonen fortsatt betydelig høyere enn i USA og en del andre land.

NTB-AFP-AP

Tom Arild Støle

Bilfører stanset: Mistenkt for ruskjøring

Politiet stanset ved 22-tiden fredag kveld en bilfører som er anmeldt for kjøring i påvirket tilstand og for kjøring uten gyldig førerkort.

Hendelsen fant sted i et boligfelt i Vanse.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Tidenes nest laveste strømpris lørdag

Jo mer strøm man bruker i timene med negativ strømpris, jo lavere blir strømregningen. Her ser vi kraftledninger ved Skedsmokorset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lørdag ettermiddag får to prisområder på Sør og Østlandet tidenes nest laveste strømpris: minus 37 øre.

Klokken 15 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie. I timen før er prisen minus 35 øre/kWh, melder Europower.

Til sammen er det negativ pris i syv timer lørdag. Bare én dag har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da prisen på strøm i Sør-Norge var minus 70 øre per kilowattime.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre per kWh lørdag.

I Nord-Norge ligger lørdagprisene på mellom 15 og 30 øre.

NTB

SSB tror ikke årets lønnsoppgjør vil påvirke renten

Forskningsleder Thomas von Brasch i SSB tror ikke lønnsoppgjøret vil påvirke Norges Banks renteplan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Årets lønnsoppgjør påvirker prisstigningen for lite til at det er nødvendig med høyere rente, mener Statistisk sentralbyrå.

Lønnsoppgjøret i industrien endte med 5,2 prosent anslått vekst i årslønnen. Norges Bank hadde lagt til grunn at lønnsveksten ville bli 4,9 prosent i år.

Men 0,3 prosentenheter høyere lønnsvekst enn planlagt vil ha mikroskopisk effekt på prisveksten, slår SSB fast. Næringslivet vil velte lønnsveksten over i prisene. Men lønn utgjør ifølge SSB kun 30 prosent av de samlede variable kostnadene når næringene vektlegges etter sin betydning for prisveksten.

– Gitt noen forutsetninger finner vi at 1 prosentenhet høyere lønnsvekst vil øke prisveksten med 0,2 prosentenheter i år og neste år, sier forskningsleder Thomas von Brasch i SSB til Aftenposten.

Den økte lønnsveksten fra oppgjøret er omtrent en tredel av økningen i SSB-beregningen.

– Gitt usikkerheten i alt dette, er 0,05 prosentenheter anslått høyere prisvekst så lite at det alene ikke gir grunnlag for å endre renteplanen, sier von Brasch.

NTB

Klagenemnda: 43 prosent tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave

Den siste plagiatkontrollen av Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave viste et tekstsammenfall på til sammen 43 prosent fordelt på over 461 tekstblokker.

I den første plagiatkontrollen da oppgaven ble innlevert høsten 2021, ble det påvist 19 prosent tekstsammenfall over 245 ulike tekstblokker.

Det kommer fram i avgjørelsen til klagenemnda ved Nord universitet, som TV 2 publiserte fredag kveld. Også NRK har tilgang til hele det tolv sider lange vedtaket.

Gikk av

Torsdag ble det kjent at masteroppgaven Kjerkol skrev sammen med en medstudent underkjennes. Klagenemnda ved Nord universitet mener Kjerkol har fusket forsettlig. Fredag gikk Kjerkol av som helse- og omsorgsminister.

«Plagiatet har gjort seg gjeldende i form av direkte avskrift eller lettere omskriving uten kildehenvisninger. Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kjennskap til handlingen totalt sett. Selv om nemnda kan være enig i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig», heter det i vedtaket.

Kjerkol uttalte i et avklaringsmøte med Nord universitet i forkant av beslutningen «det ville være høyrisiko for henne å fuske og at hun aldri ville gjort det», heter det i rapporten.

Fikk A

Kjerkols utdanning var erfaringsbasert og på deltid, og hun gjennomførte studiene fra våren 2019 til høsten 2021.

Masteroppgaven, med temaet «Ledelse i en digitalisert hjemmetjeneste» ble opprinnelig vurdert til karakteren B, men karakteren ble justert til A etter muntlig eksamen.

Nord universitet ble gjennom medieoppslag i januar i år oppmerksom på mulig plagiat i Kjerkols noe som førte til videre undersøkelser av påstandene.

Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet sier til Adresseavisen fredag kveld at de vil lese protokollen fra nemnda for å se om det er noe de kan lære om universitetets håndtering av sensur.

– Det man kan si, er at dersom de ikke hadde jukset, hadde det heller ikke vært en sak, sier hun.

Tom Arild Støle

Politiets bombegruppe landet i Mandal

Bombegruppa landet i Idrettsparken i Mandal fredag ettermiddag. Foto: Espen Sand / Lindesnes

Politiets bombegruppe i Oslo landet fredag ettermiddag i Idrettsparken i Mandal med helikopter.

Bakgrunnen var at de skulle bistå i å håndtere en gjenstand på en privat adresse i forbindelse med en straffesak, ifølge avisen Lindesnes.

- Det er udramatisk og ikke fare for omgivelsene, sier operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt til avisen.

Tom Arild Støle

På jakt etter savnet hund

En engelsk setter tispe har stukket av fra Fosseland i Kvinesdal fredag ettermiddag.

Hunden er rød og hvit, og er ikke påsatt halsbånd.

- Ring politiet på telefon 0200 hvis du observerer hunden, er oppfordringen fra operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

NTB

Omdiskutert russebuss har fått kjøreforbud

Russebussen Pøbben fra Jæren har fått mye oppmerksomhet på grunn av en sex-illustrasjon på langsiden. Nå har bussen fått bruksforbud etter en trafikkontroll.

Årsaken til kjøreforbudet er ikke eksteriøret, men flere tekniske mangler på kjøretøyet, skriver Stavanger Aftenblad.

– Bussen er ikke avskiltet, men det er forbud mot å kjøre bussen med disse tekniske manglene. Russen kan utbedre manglene og få den godkjent, og vi har satt en siste frist for utbedring av manglene innen 9. mai, sier Helge Våge i Statens vegvesen til avisen.

Bussen har blant annet et ulovlig tilhengerfeste. Våge vil ikke si mer noe om hvilke andre mangler den har.

– Det er flere ulike ting, sier han.

Bussen fikk mye oppmerksomhet i forrige måned for en illustrasjon av en mann som tar en kvinne bakfra. Kvinnegruppa Ottar reagerte på det seksualiserte kunstverket på bussens langside, og anmeldte den til politiet, som senere henla saken.

Verken kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) eller statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var særlig begeistret for den frekke illustrasjonen.

– Som far og bestefar reagerer jeg sterkt på det, fordi det er en understrekning av en seksualisering av russetiden, som vi ikke vil ha – og som vi dessverre hører om fra elever, som er i en alder hvor det kan være for belastende for mange, sa Støre til VG.

NTB

Besseberg anker korrupsjonsdommen

Anders Besseberg anket på stedet fengselsstraffen han fikk for grov korrupsjon.

– Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen. Jeg anker dommen på stedet, sa Anders Besseberg etter at han hadde svart «ja» på spørsmålet om han hadde forstått dommen.

Den tidligere skiskyttertoppen ble fredag dømt til tre år og en måneds fengsel i Buskerud tingrett i Hokksund.

Økokrim vant fram på ni av ti punkter i tiltalen. Besseberg ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.

I dommen ble det gjennomgående slått fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Tiltalen tok for seg forhold i årene 2009 til 2018.

Aktoratets straffepåstand var på tre år og sju måneders ubetinget fengsel og en bot på én million kroner.

(©NTB)

NTB

Besseberg dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon

Anders Besseberg (78) ble felt på nesten alle tiltalepunkter og er dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som IBU-president.

Utfallet i den nesten 70 sider lange dommen ble lest opp i Buskerud tingrett i Hokksund fredag. Besseberg ble dømt på ni av ti punkter i Økokrims tiltale.

– Tiltalte har vist manglende rolleforståelse og selvinnsikt, slo dommer Vidar Toftøy-Lohne fast.

Aktoratets straffepåstand var på tre år og sju måneders ubetinget fengsel og en bot på én million kroner.

Gjennomgående slo dommer Vidar Toftøy-Lohne fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var toppsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

78-åringen ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.

Anklagene mot Besseberg gjaldt årene 2009 til 2018 og handlet om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.

(©NTB)

NTB

Snittpris for strøm på 14,4 øre per kWh lørdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 14,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 43,3 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 27,7 øre lavere enn fredag og 92,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 43,3 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 30,7 øre lavere enn fredag og 78,1 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 75,2 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på -36,7 øre per kWh mellom klokken 15 og 16 og er den laveste i landet.

(©NTB)

NTB

Harberg (H) tar ikke gjenvalg til Stortinget

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) slutter på Stortinget etter inneværende periode, melder NRK.

Harberg ble innvalgt på Stortinget for Aust-Agder i 2009, og er nå inne i sin fjerde stortingsperiode.

I 2021 ble han valgt til Stortingets første visepresident.

(©NTB)

NTB

NRK legger fram Bamsegutt-rapport i helgen

Lørdag ettermiddag skal kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen presentere hovedfunnene i evalueringen av dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».

Framleggelsen skjer på journalistkonferansen i regi av Skup, Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse.

– Målet med evalueringen har vært å sikre mest mulig læring for flest mulig mennesker. Ved å bruke fagkonferansen Skup som arena håper vi også at andre mediehus kan dra nytte av våre erfaringer, sier Fürst Haugen i en pressemelding.

«Ingen elsker Bamsegutt» ble trukket av NRK kun fire dager etter publisering fordi det kom kraftig kritikk mot serien.

(©NTB)

NTB

Harald Hegstad er ny leder av Kirkerådet

Professor Harald Hegstad tar over som leder av Kirkerådet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Under Kirkemøtet i Trondheim ble professor Harald Hegstad fredag valgt som ny leder av Kirkerådet. Han tar over etter Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Å gjøre en innsats for kirken, er noe av det mest meningsfulle jeg kan tenke meg, sier den ferske kirkerådslederen i en pressemelding.

Hegstad er nå den øverste folkevalgte lederen i Den norske kirke de neste fire årene.

Valget mellom Hegstad og motkandidat Gard Sandaker-Nielsen skjedde under det årlige Kirkemøtet, som er det øverste demokratiske, representative organet i Den norske kirke.

Hegstad fikk 60 stemmer, mens Sandaker-Nielsen fikk 55.

(©NTB)

NTB

Retten tror ikke på Besseberg – dømmes på de fleste punkter

Anders Besseberg (78) er hittil blitt funnet skyldig på nesten alle tiltalepunkter. Han skal dømmes for klokkegaver, samvær med prostituerte og påspandert jakt.

Domsavsigelsen i Buskerud tingrett i Hokksund har vært brutal for Besseberg. Med noen få unntak blir det ikke festet lit til forklaringene hans.

Punkt etter punkt har dommer Vidar Toftøy-Lohne slått fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige gjennom sine siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Så langt er han kun blitt frikjent for et klokkebytte fra 2011 og et tilbud med prostituerte i 2017.

Dommen er på nesten 70 sider. Utfallet vil ikke være kjent før en gang i ettermiddag.

Besseberg har siden i fjor vår vært tiltalt for grov korrupsjon. Anklagene gjelder årene 2009 til 2018 og handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.

(©NTB)

NTB

Ny helseminister blir ikke klar fredag

Etter Ingvild Kjerkols (Ap) avgang gjenstår et stort spørsmål om hvem blir ny helse- og omsorgsminister? Det blir ikke klart fredag.

– Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Under pressekonferansen sammen med Kjerkol fikk Støre spørsmål fra Stavanger Aftenblad om mulige arvtakere. Han ønsket ikke å lansere noen mulige kandidater.

– Jeg har erfaring fra jobben selv, vi har brukt mye tid på helse og omsorg i denne regjeringen, som viktig del av vår plattform. Utfordringene er omfattende, man må ha bred innsikt i forhold langt utover det som er helse og omsorg. Jeg er ikke bekymret for at vi ikke finner et godt utgangspunkt for det, forteller Støre.

(©NTB)

NTB

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Cornelius Poppe, NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter på en pressekonferanse fredag at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sier Støre på pressekonferansen.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

Kjerkol bekreftet samtidig konklusjonen som har kommet fram i mediene.

– Nemnda har besluttet å annullere masteroppgaven, sier hun.

(©NTB)

NTB

Færre betalte jegeravgiften forrige jaktår

Ikke på 25 år har antallet personer som betalte jegeravgiften vært så lav som for jaktåret 2023/2024. Jegeravgiften gir rett til å gå på jakt i jaktåret den er betalt. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Totalt betalte 183.400 personer jegeravgiften i jaktåret 2023/2024. Det er en nedgang på 5 prosent fra året før, og det laveste antallet på 25 år.

Antall avlagte jegerprøver var også lavere enn i jaktåret 2022/2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammen var det 11.500 som besto prøven som kreves for å få jakte i forrige jaktår, som gikk fra 1. april 2023 til 31. mars 2024.

En mulig årsak til nedgangen i antall betalende jegere, er ifølge SSB at Statskog og flere fjellstyrer stengte eller begrenset rypejakta i Sør-Norge og Midt-Norge i fjor høst på grunn av dårlige takseringsresultater.

Blant fylkene er det Finnmark som har den største andelen betalende jegere. Der betalte 16 prosent av mennene og 3 prosent av kvinnene jegeravgift for jaktåret, mens i Innlandet betalte henholdsvis 12 og 1,7 prosent avgiften.

Andelen kvinnelige registrerte jegere i Jegerregisteret øker litt hvert jaktår.

Ved utgangen av jaktåret 2023/2024, var 16 prosent av de 544.000 registrerte jegerne kvinner. Av jegerne som betalte jegeravgift, var 10 prosent kvinner.

(©NTB)

NTB

Tatt i 108 km/t i 80-sone

Det ble natt til fredag gjennomført trafikkontroll på E39 i Dragedalen i Lyngdal.

- Fem førere ble ilagt forenklet forelegg for fart. Høyeste hastighet var 108 km/t i 80 km-sone, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, , John Repstad.

NTB

Høyre-nestleder Tina Bru tar ikke gjenvalg til Stortinget

Høyres nestleder Tina Bru tar ikke gjenvalg til Stortinget, sier hun til VG. Hun vil prioriterte å være sammen med barna sine.

– Mitt valg er tatt etter en haug av grubling, masse tvil og vanskelige prosesser i hodet. Tiden er inne nå for å si farvel til den lange forpliktelsen en periode til på Stortinget er, sier hun.

(©NTB)

NTB

Fra mandag er dette forbudt

Fra mandag 15. april er det bålforbud igjen. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser.

Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn, skriver Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 18 store frivillige friluftslivsorganisasjoner, i en pressemelding.

I perioden med bålforbud er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål, bruke bålpanner og engangsgrill eller tenne annen åpen ild i utmark. Forbudet gjelder all utmark, altså i skog, på lyng, gress, snaufjell, holmer og i strandområder.

Bare i 2023 var det 1253 skog- og gressbranner i Norge , ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De fleste av disse fant sted i perioden med bålforbud, skriver Norsk Friluftsliv.

– Om sommeren er det ofte tørt og da kan selv en liten glo fra et bål fort spre seg til en stor brann. Det er gode grunner til at bålforbudet finnes, og vi har alle et ansvar for å forhindre brann i naturen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Setter en seg godt inn i lokale forhold og regler, finnes det likevel muligheter for å oppleve bålkos.

– Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

(©NTB)