Det kommer fram i høringsrunden etter søknad om utfylling i sjø ved Kvina verft. De tre mennene viser i høringsutspillet til at de i mai fikk brev om at utslippet som ble gjort våren 2017 ble gjort uten tillatelse.

– Vi stiller oss derfor spørsmålet: Hva er så konsekvensene for å ha utført denne ulovlige utfyllingen? Så langt vi er kjent med, har det ikke fått noen konsekvenser! Vi ber derfor Fylkesmannen om å ta nødvendige grep i forhold til dette. Denne type inngrep i naturen skal omsøkes, behandles og godkjennes. Ulovlige tiltak må åpenbart unngås, skriver de.

De mener videre at det bør foreligge en vurdering av risikoen for utlekking av miljøskadelige stoffer ved slaggutfylling før gjeldende søknad tas opp til vurdering.

– Undertegnede etterlyser også en begrunnelse for hvorfor det nå søkes om utfylling i det aktuelle området. Foreligger det konkrete planer for virksomhet/ etablering av industri? Eller er dette en handling motivert av hjelp til Eramet med å bli kvitt slagg fra produksjonen? Eller foreligger kun økonomiske motiver? undrer Aase, Træland og Ingebretsen i høringsutspillet.

– Det skal etter vår oppfatning en svært god begrunnelse til for å ødelegge et sjøområde som alltid har vært godt for både fisk-, krabbe- og hummerfiske. Ville man like ukritisk ha ødelagt et jordbruksareal på 30 mål med den begrunnelse at det vil medføre en «mer hensiktsmessig bruk av området» står det videre.

I høringsutspillet kommer det fram at Aase, Træland og Ingebretsen har hatt en prøveprosjekt på dyrking av blåskjell i Rørvik-bukta med stort hell. De frykter at lekkasje av giftige stoffer kan sette seg i blåskjellene.

– Prosjektet ”Rene Listerfjorder” har erklært Feda-fjorden friskmeldt til skjelldyrking og vi mener at det er på høy tid at ren natur blir prioritert framfor økonomisk profitt. Vi anmoder derfor Fylkesmannen om å avslå søknad om utfylling i sjø omkring Kvina Verft. Subsidiært anføres at det bør foreligge grundige undersøkelser av hvorvidt miljøgifter vil kunne lekke ut fra slike fyllinger.