Agder politidistrikt meldte om brannen klokken 02.30. Da hadde brannvesenet rykket ut og var på stedet.

Som bildene Lister24/ Kvinesdal24 har fått tilsendt viser, var brannen eksplosjonsartet.

Brannen i trafostasjonen på Øyesletta var eksplosjonsartet. Den førte til at store deler av Kvinesdal og Flekkefjord var uten strøm i natt. Foto: Jan Inge Gullestad

Brann i renseenhet

– Det som har skjedd er at enheten som renser oljen i transformatoren har tatt fyr. Hvorfor det har blitt sånn, det kan ikke jeg svare på nå, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen.

– Det er en del av det planlagte vedlikeholdsarbeidet vi gjør. Ved å rense oljen forlenger vi levetiden på transformatoren, i tillegg har det en forebyggende effekt mot feil, sier Jon Anders Skau, kommunikasjonsrådgiver i Agder Energi.

Brannmannskap fra både Kvinesdal og Lyngdal bidro i å slukke brannen ved anlegget i løpet av et par timer. Hadde det ikke vært høyspentledninger rett over, kunne brannen blitt slukket tidligere, ifølge Aasen.

– Vi måtte vente på at Agder Energi skulle slå av strømmen før vi gikk inn og forsøkte å slukke brannen. Det hadde vært livsfarlig å starte slukkingen før dette var på plass, så det var uaktuelt, forteller brannsjefen.

Brannen i trafostasjonen på Øyesletta var eksplosjonsartet. Den førte til at store deler av Kvinesdal og Flekkefjord var uten strøm i natt. Foto: Jan Inge Gullestad

Fryktet spredning

Det mobile renseanlegget som renser oljen og som tok fyr i natt, er helt ødelagt. Men det kunne gått enda verre også.

– Vi fryktet at brannen skulle spre seg og at ødeleggelsene skulle bli større, fordi det var en stor brann, aier Aasen.

Agder Energi Nett har iverksatt en undersøkelse som skal se nærmere på hendelsen for å finne ut av årsaken til brannen.

Selve transformatoren står inne i en betongbygning og virker så langt uberørt, ifølge en pressemelding.

Mistet strømmen

Brannen førte til at store deler av Kvinesdal og Flekkefjord var mørklagt ved 03.30-tiden. Ifølge Agder Energis side for pågående stømbrudd var nærmere 6.700 abonnenter berørt.

– Vi mistet forsyningen til Kvinesdal og Flekkefjord klokken 02.44, og vi begynte å koble om til reserveløsninger kort tid etter, sier Skau.

Klokken 05.12 hadde alle kundene fått strømmen tilbake.

Både brannvesen og ambulanse rykket ut til brannen natt til torsdag. Foto: Jan Inge Gullestad