Fylkesvei 4090 - Åseveien - mellom Kvinesdal og Opofte har vært behørig diskutert de seneste dagene. Veien er aktuell fordi mange bruker den som omkjøringsvei nå som E39 er stengt. Dette betyr økt trafikk, noe som har ført til utfordrende episoder når store kjøretøy har møtt hverandre på smale og svingete partier.

– Den skiltede omkjøringsveien går over Kvinesheia, men det viser seg at en del bruker Åseveien som snarvei. Det er imidlertid lite tid å spare på å kjøre fylkesveien dersom du skal av fra E39 til Farsund. Vi trodde mange heller kom til å kjøre om Lyngdal, opplyser Statens vegvesens prosjektleder Per Magne Hindersland for drift og vedlikehold i Lister-området.

Det er imidlertid lite tid å spare på å kjøre fylkesveien dersom du skal av fra E39 til Farsund

Førere av større kjøretøy advares nå allerede ved Kjørrefjord om at de ikke lenger har lov å kjøre Åseveien - dermed kan de snu allerede i Farsund. Foto: Bjørn Hoel

Forbudt

At såpass mange store kjøretøy har valgt å kjøre fylkesveien fører til økt slitasje. Nylig løsnet en halvannet tonn tung steinblokk fra en skrent langs veien etter at et større kjøretøy kjørte helt ut i grøfta og kom borti den.

Tidligere i uken ba derfor vegvesenet førere av store kjøretøy, som busser, lastebiler, vogntog eller trailere om ikke å bruke veien. Ikke alle etterfulgte dette. Nå har vegvesenet tatt avgjørelsen for dem.

Etter en vurdering igangsatte Statens vegvesen nemlig torsdag strakstiltak for å bedre situasjonen. Både for de som bor langs veien, for vogntogsjåfører som ikke er lokale og ikke kjenner forholdene langs Åseveien og andre trafikanter som bruker veien.

– Det er nå forbudt for kjøretøy over 15 meters lengde å bruke veien, påpeker Hindersland.

Det er nå forbudt for kjøretøy over 15 meters lengde å bruke veien

Advares tidligere

Forbudet er markert ved at det er satt opp forbudsskilt på begge sider av veien; på Opofte og i Kvinesdal.

I tillegg er skiltet som stod ved Kjørrefjord i Farsund og fortalte at E39 er stengt ved Opofte byttet ut. Det nye skiltet opplyser at kjøretøy over 15 meter ikke har lov å bruke Åseveien 20 kilometer lenger fremme.

– Dermed kan førere av større kjøretøy snu og kjøre om Lyngdal i stedet hvis de skal til Kvinesdal, opplyser Hindersland, som håper forbudet kan være positivt både for trafikkmengde og slitasje.

Slik ser skiltet som er satt opp ved Kjørrefjord i Farsund ut. Den gule fargen forteller at dette er en midlertidig skilt. Foto: Statens vegvesen
Frem til torsdag var det dette skiltet som møtte trafikanter i Kjørrefjord. Foto: Bjørn Hoel

Nok?

Ikke alle synes de nye skiltene er nok. Blant annet på Facebook-gruppen Kvinesdal Forum uttrykkes det misnøye til at kjøretøy inntil 15 meter kan bruke veien. Enkelte tar til orde for at det burde vært skiltet med gjennomkjøring forbud for lastebiler.

Hindersland er ikke enig.

– Vogntog og semitrailere har ikke lov å bruke veien nå, mens busser og lastebiler uten tilhenger kan. Slik vi ser det skal dette kunne gå helt greit, sier han og forteller at det er snakk om et midlertidig forbud mens omkjøringen pågår. Altså frem til desember.

Per Magne Hindersland mener det skal gå greit at busser og lastebiler uten tilhengere kan kjøre Åseveien også i fortsettelsen. Foto: Privat

Tipset politiet

Hindersland har ikke fått mange tilbakemeldinger om kaos på veien de seneste dagene, men han er blitt kontaktet av beboere langs fylkesveien som reagerer på at enkelte kjører veldig fort.

– Oppfordringen er å ikke gasse så på. Det er 80 kilometer i timen på veien, men det er tettbebygget strøk på deler av strekningen. Man må tilpasse farten etter forholdene. Mange kjører veldig fort, sier Per Magne Hindersland, som har tipset politiet om ståa.

– Man kan ikke akkurat bestille en politikontroll, men det skulle ikke forundre meg om de plutselig står der.

Man kan ikke akkurat bestille en politikontroll, men det skulle ikke forundre meg om de plutselig står der