– Med stor sannsynlighet er dette den samme ulven som det har vært jaktet på siden sent i sommer. Nå har vi tatt prøver av den, og skal undersøke om det er den samme ulven, sier oppsynsmann Jon Erling Skåtan i Statens naturoppsyn (SNO) til Kvinesdal24.

30 jegere

Ulven som ble felt er en 43 kilo stor hannulv, noe som ifølge Skåtan er en helt normal størrelse.

– Den ble skutt like sør for Mygland, mellom Haddelandsheia og Kvinlog rett før klokken 12. Vi begynte å gå etter spor allerede på tirsdag, og holdt på til i to-tiden natt til onsdag. Det var et fryktelig vær, og ved 05-tiden tok vi opp igjen jakten, forteller Kjell Magne Larsen i jaktlaget som jaktet ulven.

Totalt 30 jegere var med på lisensjakten. Lisensjakt innebærer at alle jegere som har papirene i orden kan jakte på ulv fra 1. desember, dersom grunneier har godkjent jakt. Lisensjakt må ikke forveksles med skadefellingsjakt, der et eget skadefellingslag er ute og jakter på ulven.

Lisensjakta startet 1. desember med en kvote på tre dyr.

– Med all nysnøen som var kommet, var det perfekte forhold for sporjakt. Da vi tok opp igjen jakten grytidlig onsdag morgen var det på bakgrunn av tips fra en brøytebilsjåfør, som hadde sett spor i veien, forklarer Larsen til Kvinesdal24.

Nær hus

Sporene viste også at ulven på et tidspunkt natt til onsdag var så nærme som 20 meter fra husene på Mygland i sin jakt etter mat.

– Da vi drev med sporing onsdag formiddag, stokk den, og løp mot en av postene vi hadde satt ut, sier Kjell Magne Larsen.

Fylkesmannen i Agder innvilget skadefellingstillatelse på en ulv 8. august. Da tillatelsen opphørte 22. august, var det meldt om 20 lam eller sauer som enten var døde eller som måtte avlives etter å ha blitt bitt av ulv. Disse var alle lokalisert på heia mellom Hægebostad og Kvinesdal. Siden er det blitt gitt nye fellingstillatelser, og enda flere sauer er funnet døde.

Tall fra Fylkesmannen i Agder viser at det i 2019 er utbetalt totalt 432.074 kroner i erstatning for 38 sau og 127 lam som er tatt av ulv.

Etter det Kvinesdal24 kjenner til skal det ikke ha blitt meldt om døde sauer eller lam i det siste, sannsynligvis ettersom de fleste har tatt inn sauene fra beite.

Med all nysnøen som var kommet, var det perfekte forhold for sporjakt.

Fra Sverige?

SNOs oppsynsmann Jon Erling Skåtan har tidligere slått fast at ulven stammer fra Sverige.

– Dette er et hanndyr som kommer fra et revir nord-vest for Stockholm. Det samme individet oppholdt seg i midten av mai i Trøgstad i Østfold, uttalte han i august.

At dyret er svensk er fastslått på bakgrunn av DNA-prøver som er tatt.

Det at ulven ble felt under lisensjakt, betyr at det er opp til jaktlaget å avgjøre hva de vil gjøre med ulven.

Forrige gang det ble skutt ulv i Lister, var i januar 2016, da det ble skutt en voksen hannulv i Gyland i Flekkefjord. Det er nå ni år siden det ble skutt ulv i Opsalsbygda i Lyngdal.

Ulven som ble skutt onsdag skal nå sendes til utstopping. Det er ikke avklart hvem som ender opp med å få dyret, men i utgangspunktet er dette opp til jegerne selv å avgjøre.

– Ofte er det jegeren selv som får det utstoppede dyret. Men hva jegerne i dette tilfellet er blitt enig om, vet jeg ikke helt, sier Kjell Magne Larsen.