Det flere drap på sau i heieområdene mellom Hægebostad og Kvinesdal som er bakgrunnen for at de fire kommunene i høst sendte en felles søknad om dispensasjon for lisensjakt på ulv frem til 1. desember.

Det var da allerede gitt skadefellingstillatelse på en ulv i flere omganger til det interkommunale skadefellingslaget.

– Jakt på ulv på barmark er krevende og innsatsen skadefellingslaget må legge ned for å felle ulven er stor. Høsten er en tid der det er ute mange jegere på storviltjakt og åpning for lisensjakt vil øke mulighetene for å få tatt ut ulven, heter det blant annet i søknaden fra kommunene.

Jakt på ulv på barmark er krevende og innsatsen skadefellingslaget må legge ned for å felle ulven er stor

I tillegg ble det blant annet i søknaden, som ble sendt 26. september, lagt vekt på at det fremdeles var mye sau ute på beite og at det derfor ifølge søkerne var viktig å ta ulven raskt.

Lov-regulert

Svaret fra Miljødirektoratet, som er datert 13. november, er negativt. Kommunene får ikke tillatelse til å fremsskynde lisensfellingsperioden for ulv. Dette begrunnes i lovverket.

Det er Rovviltforskriften § 10 som regulerer periodene det kan åpnes for lisensfelling av ulv. Utenfor ulvesonen er fellingsperioden 1. desember til 31. mai.

– Rovviltforskriften § 19 gir Miljødirektoratet hjemmel i særlige tilfeller til å dispensere fra bestemmelsene i rovviltforskriften. Dispensasjon etter denne bestemmelsen vil som hovedregel være å anse som enkeltvedtak. Et enkeltvedtak er et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer. Dette i motsetning til endringer som retter seg mot et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer. Slike endringer må i henhold til forvaltningsloven fastsettes i forskrift, opplyses det fra Miljødirektoratet.

Rovviltforskriften § 19 gir Miljødirektoratet hjemmel i særlige tilfeller til å dispensere fra bestemmelsene i rovviltforskriften

Har ikke hjemmel

Ifølge Miljødirektoratet må søknaden om endring fra de fire kommunene sees på som ikke å gjelde «rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer og følgelig må en eventuell endring fastsettes i forskrift».

– Det er Klima- og miljødepartementet (KLD) som har myndighet til å fastsette endring i rovviltforskriften, heter det i svaret.

Videre heter det at Miljødirektoratet ikke har hjemmel til å dispensere Rovviltforskriften og endre perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen. og at søknaden derfor avvises.

– Miljødirektoratet har i sakens anledning hatt dialog med KLD som opplyser det ikke er grunnlag for å gjøre en ny vurdering av lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen nå, ettersom rovviltforskriften ble justert på dette punktet så sent som våren 2019, heter det fra direktoratet.