– Det har vært en god sesong ja. Noe av årsaken er nok at det har vært flere som har vært ute og fisket, særlig blant den yngre garden. Og så har det vært fin vannføring og gode forhold. Det er nok hovedårsaken, sier en av Kvinas ivrige laksefiskere, Kåre Røyseland.

31. august var siste dag for årets laksefiske.

Røyseland var den som tok den nest største laksen i Kvina i år, da han i juni dro opp en rugg på 10,1 kilo ved Egenes, like sør for Storekvina.

– Det er klart det er veldig moro å være laksefisker når det er fisk å få, forteller Røyseland, som husker at det har vært like god fangst i Kvina tidligere, men at man må mange år tilbake.

Totalt er det i Kvina registrert en fangst på 482 laks i 2019-sesongen.

For mens laksefiskerne i Kvina har jublet, har det vært labert med fangst i nabovassdraget Lygna i Lyngdal.

– Ingen fangst, konstaterer Daniel Wiederspahn fra Frankfurt i Tyskland.

Daniel Wiederspahn fra Tyskland forsøkte fiskelykken i Lygna fredag kveld, uten fangst. Foto: Tom Arild Støle

– Flott å fiske her

Han var en av de få som prøvde fiskelykken i Lygna elva fredag kveld, dagen før laksefisket var over for i år.

– Vi har vært i Norge i en uke nå, og fisket i sjøen. Siste dagen før vi drar hjem, tenkte vi å prøve oss i elva. Vi har sett fisk, og en av kameratene mine hadde en på kroken. Det ble ikke fisk på oss denne gangen, men det var flott å fiske her, sier Wiederspahn, og skuer utover elva på Vegge.

Vanligvis står laksefiskerne nærmest som sild i tønne i elva de siste dagene av fiskesesongen. De siste to ukene i juli og hele august tas det i et normalår store mengder laks i Lygna. Men ikke i år.

Mysterium og frustrasjon

– Forholdene i år har egentlig vært perfekte. Alt har ligget til rette for at det skulle bli god fangst. Men fisken biter ikke. Vi som har fisket i utallige år har aldri opplevd det sånn. Det er et mysterium, og det er klart det er frustrerende. Vi har ingen forklaring på hvorfor det er blitt slik, men det florerer utallige teorier. Uansett er det ingen krise. Neste år håper vi på et normalår igjen, sier daglig leder i Lygna elveeierlag, Petter Røren.

Det han synes er ekstra rart er at mens fangsten har uteblitt i Lygna, er det blitt tatt langt mer laks enn vanlig i nabovassdragene Kvina og Audna. I begge disse elvene er det i år blitt tatt om lag dobbelt så mye fisk som i fjor.

Vi har ingen forklaring på hvorfor det er blitt slik, men det florerer utallige teorier.

Daglig leder av Lygna eleveieerlag, Petter Røren har ingen forklaring på hvorfor det ble tatt så mye mindre laks i Lygna i år enn normalt. Foto: Torrey Enoksen

Totalt ble det i Lygna i år tatt 1.174 kilo med laks, totalt 313 fisk. Dette er over 809 kilo mindre enn i fjor. På grunn av forsinkelser i rapporteringen, blir tallet trolig noe høyere.

Både i juni og første halvdel av juli var alt som det pleide å være. Men så var det mer eller mindre slutt på fangsten.

– Noen snakker om at det skyldes at flommen Synne for noen år siden tok med seg rogn, mens andre snakker om at isen for noen vintre siden har ødelagt. Det er helt umulig å si hva som er årsaken, sier Røren.

De siste årene har han fanget mellom 40 og 100 kilo med fisk i elva. I år ble det snaut 15.

– Det som er positivt, er at det er blitt registrert ganske mange fisk som har passert telleren i laksetrappa i Kvåsfossen, mye mer enn i fjor, legger han til.

Daniel Wiederspahn smiler, til tross for at det ikke ble fisk i Lygna fredag kveld. Foto: Tom Arild Støle
Fiske ved Vegge i Lygna. Foto: Tom Arild Støle